Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Șeful agenției nucleare ONU se îndreaptă spre Kiev

Publicat: 06 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Șeful agenției nucleare ONU va sosi în scurt timp la Kiev pentru a discuta despre crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina , după ce Putin a ordonat guvernului său să o preia.

UPDATE 23.30: Rusia îl convoacă pe ambasadorul Franței în legătură cu livrările de arme către Ucraina

Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul francez Pierre Levy la Ministerul de Externe de la Moscova pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Ucraina, în condițiile în care Kievul a recucerit teritorii cu ajutorul acestor arme, potrivit AFP.

UPDATE 23.00: Forțele ucrainene au recucerit peste 500 de km pătrați de teritoriu și zeci de așezări doar în regiunea de sud a Hersonului

Forțele ucrainene au recucerit peste 500 de km pătrați de teritoriu și zeci de așezări doar în regiunea de sud a Hersonului de la 1 octombrie, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 22.45: Liderii a 43 de state europene s-au adunat la Praga, pentru a evidenția izolarea Rusiei. Șefii Armeniei, Azerbaidjanului, Greciei și Turciei, la aceeași masă

Liderii Uniunii Europene și ai altor statele europene, printre care Marea Britanie și Turcia, s-au întâlnit joi pentru a discuta despre urgențele de securitate și energie care îi afectează pe toți de la invadarea Ucrainei de către Rusia, un summit simbolic care a evidențiat izolarea Moscovei, relatează Reuters.

UPDATE 22.00: Rafael Grossi a declarat că centrala nucleară Zaporojie este „evident” o instalaţie ucraineană

Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că centrala nucleară Zaporojie este „evident” o instalaţie ucraineană şi posibilele schimbări ”ar fi o problemă complexă” pe care va trebui să o discute în timpul vizitei sale viitoare la Moscova, relatează CNN, potrivit News.ro.

UPDATE 21.20: Ar trebui sau nu ca Europa să-i adăpostească pe rușii care fug de mobilizare?

În timp ce Europa este unită împotriva invaziei Ucrainei și a acordării de azil politic dizidenților ruși, ea este divizată în ceea ce privește provocările morale și practice ale găzduirii cetățenilor ruși care fug de mobilizarea lui Putin

UPDATE 20.45: Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor europeni mai multe arme „pentru a pedepsi agresorul” rus 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor europeni mai multe arme „pentru a pedepsi agresorul” rus și să împiedice „tancurile rusești să meargă la Varșovia sau Praga”, la șapte luni după începerea invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

„Agresorul trebuie pedepsit”, le-a spus el celor 44 de lideri europeni reuniți la Praga prin video, „acest război trebuie câștigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi ale Mării Negre, ale Mediteranei sau din orice altă mare. Ca să nu înainteze tancurile ruseşti spre Varşovia sau pe Praga”.

UPDATE 20.00: ”Pentru prima dată în viața mea, simt ură pură”. Imagini macabre după bomdardamentele rusești din centrul orașului Zaporojie

De sub ruinele unei clădiri de cinci etaje, din care a mai rămas doar parterul, în inima orașului ucrainean Zaporojie, o mână îngrijită dar fără viață, cu unghii acoperite cu o ojă roșu aprins, apare deodată dintre dărâmături, relatează AFP.

UPDATE 19.00: Biden nu exclude o întâlnire cu Putin la summitul G20

Președintele american Joe Biden nu a exclus joi o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul summitului G20 din noiembrie din Bali, Indonezia, potrivit AFP.

UPDATE 18.30: Uniunea Europeană a impus noi restricții comerciale Rusiei și a extins lista celor vizați de înghețarea activelor și interdicțiile UE de călători

Uniunea Europeană a impus noi restricții comerciale Rusiei și a extins lista celor vizați de înghețarea activelor și interdicțiile UE de călătorie, ca parte al celui de-al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei care a intrat în vigoare joi, relatează AFP.

Aceste noi măsuri, publicate în Jurnalul Oficial al UE, au fost luate ca reacție la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Moscova.

UPDATE 18.00: Guvernul norvegian a declarat joi că va restricționa accesul navelor de pescuit rusești în porturile sale

Guvernul norvegian a declarat joi că va restricționa accesul navelor de pescuit rusești în porturile sale, cea mai recentă înăsprire a securității din țara nordică după descoperirea de săptămâna trecută a unor scurgeri majore la gazoductele Nord Stream, relatează Reuters.

UPDATE 17.04: Ambasadorul rus la București Valeri Kuzmin a fost convocat la MAE, după anexarea ilegală a regiunilor ucrainene

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie, la sediul MAE, din dispoziția ministrului de externe Bogdan Aurescu, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie de către Federația Rusă. Cu această ocazie, România și-a afirmat încă o dată „poziția de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”.

UPDATE 16.44: Ucraina a eliberat într-o lună peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de ruşi în sud

Ucraina a anunţat joi că a eliberat în decurs de o lună mai mult de 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de Rusia în sudul acestei ţări, trupele ruse confruntându-se cu o contraofensivă ucraineană, informează AFP.

UPDATE 15.22: Rusia spune că este „pe deplin angajată“ să evite un război nuclear

Moscova a afirmat joi că rămâne „pe deplin angajată” principiului de a nu permite niciodată declanşarea unui război nuclear, în condiţiile în care există tot mai multe temeri privind o posibilă dramatică escaladare după şapte luni de conflict armat cu Ucraina, informează Reuters.

UPDATE 13.55: A fost localizat puternicul submarin nuclear rusesc Belgorod

Au apărut noi imagini din satelit cu submarinul nuclear rusesc Belgorod, publicate de site-ul navalnews.com. Uriașul a fost surprins ieșind la suprafață în zona Arctică, mai precis în Marea Barents din nordul Rusiei, adică la mică distanță de baza sa.

Belgorod, care transportă una dintre cele mai periculoase arme ale Kremlinului, fusese dat dispărut în ultimele zile, ceea ce stârnise îngrijorare pe fondul unor informații că Putin ar plănui să facă un test nuclear.

Una dintre locațiile luate în calcul pentru acest test ar fi fost Marea Neagră.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a atenționat statele sale membre asupra mobilizării submarinului nuclear rus „K-329 Belgorod”, care poartă torpilele Poseidon, relatează, duminică, ziarul italian La Repubblica.

Submarinul nuclear rusesc Belgorod a fost lansat la apă în luna iulie, iar în prezent ar fi scufundat în apele arctice după posibila sa contribuție în sabotarea gazoductelor Nord Stream, conform mai multor surse neoficiale.

NATO este îngrijorată că misiunea sa este de a testa torpila Poseidon, proiectil care are o rază de acțiune de până la 10.000 de kilometri ca mai apoi să explodeze în apropierea coastei pentru a provoca un tsunami radioactiv.

UPDATE 12.50: Putin: Am un mare respect pentru poporul ucrainean în ciuda situației actuale. Situația în noile teritorii se va stabiliza

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean, în ciuda a ceea ce el a numit „situația actuală”, relatează Reuters. El a făcut aceste comentarii la o întâlnire televizată cu profesorii.

„Întotdeauna, și chiar și astăzi, în ciuda tragediei actuale, avem un mare respect pentru poporul ucrainean, cultura, limba, literatura ucraineană și așa mai departe”, a spus el.

Putin a ținut discursul în cadrul unei ceremonii de premiere a profesorilor.

Făcând referire la cele patru regiuni ucrainene controlate parțial de Rusia pe care le-a declarat vineri teritoriu rus, Putin a spus că se așteaptă ca situația de acolo să se „stabilizeze”.

„Pornim de la faptul că situația se va stabiliza, vom putea dezvolta cu calm aceste teritorii”, a spus Putin.

Anterior, purtătorul său de cuvânt a admis că cele patru regiuni se confruntă cu un proces intens de adaptare și că acomodarea va fi dificilă.

UPDATE 11.25: Ucrainenii anunță că au făcut prăpăd în cursul nopții: 25 de ținte strategice ale Rusiei au fost făcute praf

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că, în noaptea de miercuri spre joi, artileriştii ucraineni și unităţile de rachete au lovit 25 de ținte ale armatei ruse, distrugând mai multe posturi de comandă, un depozit de muniții și poziții inamice.

„În ultima zi, trupele de rachete și artileria au lovit două posturi de comandă, 14 zone în care erau concentraţi militari ruşi, arme și echipamente militare, un depozit de muniții, precum și alte opt ținte importante inamice” – se arată în raportul armatei Kievului, scrie Rador.

UPDATE 10.45: Cum arată luptele direct de pe frontul din Ucraina: rușii fug disperați

Pe frontul din Ucraina se duc lupte intense, iar ucrainenii au înaintat serios tocmai în cele patru regiuni pe care Rusia declară că le-a anexat.

Una dintre bătăliile cele mai intense se dă în Herson, acolo unde rușii s-au retras zeci de kilometri, iar ucrainenii au recucerit puncte strategice importante.

Armata Ucrainei prezintă imagini direct de pe front cu un tanc ucrainean care a pus pe fugă blindatele rusești.

UPDATE 09.30: Descinderi la Zaporojia! Ucrainenii sunt suspectați că au deturnat ajutoare umanitare de peste 230.000 de dolari

Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a confiscat în numerar peste 230.000 de dolari și mai mult de jumătate de milion de hrivne (13,5 mii de euro, n.r.) în timpul unei percheziții desfăşurate în cadrul anchetării unor persoane suspectate de comiterea infracţiunii de deturnare de fonduri obţinute sub formă de ajutor umanitar în regiunea Zaporijjia – potrivit Curţii Supreme Anticorupție din Ucraina, scrie Rador.

Pe data de 30 august, detectivii NABU au percheziţionat apartamentul unuia dintre suspecţi. În urma investigației, au fost ridicate 596.400 de hrivne (13,5 mii euro, n.r.), 230.060 de dolari americani și 650 de euro, precum și o tabletă Apple iPad Pro 11. Portalul Slovo i Dilo aminteşte că, pe 30 august, detectivii NABU, împreună cu Departamentul de contrainformații al Serviciului de Securitate al Ucrainei, au efectuat peste 20 de percheziții în Zaporijjia. Au fost percheziţioate sediul Consiliului Local, sediul Administrației Militare Regionale şi depozitele și spațiile de locuit ale persoanelor suspectate că şi-ar fi însuşit ilegal sume de bani obţinute ca ajutor umanitar.

UPDATE 08.00: Președintele rus, Vladimir Putin , pare să recunoască gravitatea recentelor inversări militare ale Kremlinului în Ucraina, insistând că Rusia va „stabiliza” situația în cele patru regiuni ucrainene Donețk , Lugansk , Herson și Zaporizhzhia pe care le-a revendicat

UPDATE 07.30: ONU a avertizat că pretinsa anexare de către Rusia a teritoriului Ucrainei nu va face decât să agraveze încălcările drepturilor omului

UPDATE 07.00: Polonia spune că a cerut să aibă arme nucleare americane pe teritoriul său , pe fondul temerilor tot mai mari că Putin ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare în Ucraina

Adauga un comentariu