International

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski semnează acorduri bilaterale de securitate în Germania și Franța

Publicat: 16 feb. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Război în Ucraina. Volodimir Zelenski semnează acorduri bilaterale de securitate în Germania și Franța
Război în Ucraina, ziua 723

Război în Ucraina, ziua 723. În zilele de 14 și 15 februarie s-a desfășurat, la Bruxelles, Reuniunea miniștrilor aliați ai apărării din statele membre ale NATO și Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group).

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • USAID livrează aproape 60 de minicentrale electrice în Ucraina
  • O nouă amenințare la centrala nucleară Zaporojie: combustibilul nuclear expiră, nu are cine să-l înlocuiască
  • 40% dintre ucraineni au încredere în noul comandant-șef, 90% își mențin sprijinul pentru fostul șef, arată un sondaj
  • Oficial rus: cel puțin cinci persoane au fost ucise într-un atac cu rachete la Belgorod
  • Franța și Ucraina semnează un acord de securitate bilateral

Război în Ucraina, ziua 723

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se duce astăzi la Berlin și la Paris pentru a semna acorduri de securitate cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron.

Potrivit guvernului de la Berlin, Scholz și Zelenski semnează un pact bilateral de securitate care acoperă „angajamentele și sprijinul pe termen lung în materie de securitate al Ucrainei”, a declarat guvernul german.

Biroul președintelui francez a declarat că Macron și Zelenski semnează un acord de securitate la Palatul Elysee, vineri seara.

„Acest acord urmează angajamentele luate în cadrul formatului G7, în marja summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023”, a precizat președinția franeză.

La momentul respectiv, liderii NATO nu au stabilit un calendar pentru aderarea Ucrainei la alinața militară, dar țările G7 s-au angajat să ofere Kievului un sprijin pe termen lung în materie de securitate.

Călătoria președintelui ucrainean în cele mai mari două țări ale Uniunii Europene are loc în contextul în care invazia Moscovei în Ucraina intră în al treilea an, iar forțele Kievului se confruntă cu o situație din ce în ce mai dificilă pe linia frontului estic din cauza lipsei de muniție și a noilor atacuri rusești.

Marea Britanie și Ucraina au semnat un acord bilateral de securitate în ianuarie, iar Kievul poartă discuții cu alte țări.

La Reuniunea miniștrilor aliați ai apărării din statele membre ale NATO și Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group), ministrul apărării naționale a fost reprezentat de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.

Discuțiile ministerialei au fost concentrate pe agenda de descurajare și apărare, în perspectiva pregătirii Summit-ului aniversar al NATO de la Washington. De asemenea, au fost organizate consultări în formatul Consiliul NATO-Ucraina, cu participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de Securitate, Josep Borrell, și a ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care a intervenit prin videoconferință.

Conform mandatului primit, secretarul de stat a reafirmat importanța strategică a Mării Negre pentru asigurarea stabilității și securității regiunii Euroatlantice. A subliniat importanța continuării demersurilor privind accelerarea consolidării posturii NATO de descurajare și apărare, în vederea contracarării tuturor amenințărilor, cu accent pe asigurarea forțelor și capabilităților necesare atingerii și menținerii executabilității Planurilor regionale de apărare. Oficialul român a punctat caracterul esențial al asigurării la nivel aliat a tuturor resurselor și suportului logistic necesar pentru susținerea unei posturi credibile și eficiente.

Zelenski semnează acorduri bilaterale de securitate în Germania și Franța

Reprezentantul ministerului român al apărării a salutat creșterea prezenței aliate în România și a mulțumit, în acest context, tuturor statelor aliate pentru contribuțiile substanțiale de pe teritoriul național, în contextul actual de securitate volatil din regiunea Mării Negre.

De asemenea, a fost punctată relevanța reînnoirii Angajamentului pentru asigurarea resurselor alocate apărării (Defence Investment Pledge/DIP) post-2024, care să prevadă alocarea unui prag minim de 2 la sută din PIB, România îndeplinind acest angajament din 2017. Secretarul General al NATO a anunțat că 18 state aliate îndeplinesc cerința de alocare a două procente din PIB pentru apărare, tendința fiind de creștere.

În cadrul Consiliului NATO-Ucraina, oficialii din statele aliate au discutat stadiul Programului de asistență multi-anual pentru Ucraina, lansat la Vilnius, și modalitățile de consolidare a sprijinului acordat Ucrainei pe termen lung.

„Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei intră, săptămâna viitoare, în cel de-al treilea an. Trebuie să continuăm să condamnăm atacurile ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene, care continuă să producă victime în rândul civililor”, a evidențiat Simona Cojocaru.

În marja ministerialei, secretarul de stat a semnat două scrisori de intenție privind cooperarea pentru creșterea capacității de producție de muniții, rachete și întărirea rezilienței industriale, în cadrul uni proiect inițiat de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la care au aderat alte 14 state.

Comentarii
  • Au incurcat boircanele si de data asta : Minciuna + Minciuna = ADEVAR – Sobolanii se manaca intre ei !

    ,,Isteria războinică răspândită în țara noastră și în toată Europa, conform căreia trebuie să ne înarmăm până în dinți deoarece suntem în pericol să fim atacați de Rusia, s-a spulberat. Într-un interviu acordat publicației poloneze Interia Wyardzenia, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că NU există nici o „amenințare imediată” a unui război al Federației Ruse împotriva NATO. Kirby a afirmat: „Acum, desigur, Rusia este concentrată, dacă nu chiar prizonieră, în Ucraina. Nu vedem să existe o amenințare directă la adresa NATO, a flancului estic, nu o vedem în acest moment.” În același ton, Financial Times a publicat vineri un articol în care afirmă că oficialii americani nu cred că Rusia pregătește un atac al NATO împotriva Europei. Pe de altă parte, s-a fâsâit și bomba lansată de șeful Comisiei pentru Informații din Congres privind „amenințarea nucleară spațială” a Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate aconfirmat ceea ce se știa de mai multă vreme, anume că Rusia are o armă nouă anti-satelit, dar că aceasta nu poate provoca în mod direct „distrugeri fizice”pe Pământ, nici nu îi afectează direct pe oameni. Mai mult, a explicat Kirby, arma rușilor nu este operațională, fiind în faza de „cercetare”. Într-o conferință de presă la Casa Albă, care a avut loc joi, el a spus: „Mai întâi, nu este vorba despre o capacitate activă care a fost desfășurată și, deși CERCETAREA acestei capacități de către Rusia este îngrijorătoare, nu există nici o amenințare imediată pentru securitatea nimănui.” Se dovedește astfel că mesajul alarmist despre „amenințarea spațială a Rusiei” a fost doar o șmecherie mediatică, menită să îngrozează opinia publică americană, pentru a pune presiune pe Congres să voteze finanțarea de zeci de miliarde pentru Ucraina.’’ https://www.activenews.ro/ucraina/S-A-FASAIT-187570

Adauga un comentariu