În contextul actual dificil, rectorul Universității Tehnice – TUIAȘI „Gheorghe Asachi” din Iași a făcut o analiză și a reliefat din experiența derulării, în acest interval, a activității didactice în mediul virtual. De asemenea, acesta a transmis și un mesaj comunității academice pe care o reprezintă
Rectorul Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași, prof . univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a făcut o analiză și a reliefat din experiența derulării, în acest interval, a activității didactice în mediul virtual. De asemenea, acesta a transmis și un mesaj comunității academice pe care o reprezintă.
„Am rezolvat problemele de comunicare cu studenții, rămân aspectele umane. Și eu, și colegii mei am simțit dorința puternică a studenților de a participa la activitățile didactice on-line, o dorință care o depășește pe cea din zilele obișnuite. Și cred că abia acum studenții resimt lipsa fizică a comunității căreia îi aparțin. Apartenența la această comunitate, cumva implicită sau imperceptibilă concret în zilele obișnuite, acum s-a transformat efectiv în dorința de a nu fi «uitat pe dinafară». Acum se dovedește rolul pentru psihic al apartenenței, al prezenței într-un grup care are un anumit program. Personal, am mai multe discuții cu studenții mei și cred că și într-o manieră mai apropiată decât aveam acum câteva săptămâni. Și le înțeleg perfect dorința de comunicare”, transmite acesta.
„Traversăm și o perioadă în care sunt necesare restricții”
Mai departe, rectorul Politehnicii ieșene vorbește despre momentele grele traversate, de nevoia impunerii unor restricții. În plus, acesta vorbește despre cum se va derula anul universitar, examene de licență sau admitere.
„Traversăm și o perioadă în care sunt necesare restricții. Nu mă refer la cele sociale, firesc limitate în aceste condiții. Mă refer la libertatea universităților de a cheltui fondurile de la buget sau veniturile proprii. Nu convin nimănui aceste măsuri, dar oprirea, sper că doar temporară, a investițiilor, a achizițiilor din bugetele proprii reprezintă o măsură de conservare a unor fonduri care ar putea fi direcționate spre soluționarea unor situații critice.
Acum încercăm să desfășurăm cât mai multe activități didactice on-line, în afară de cursuri și seminarii, proiecte, unele aplicații care se pretează la acest mod de comunicare. Susținem chiar și teste on-line. Însă, fiind o universitate tehnică, va trebui să recuperăm majoritatea aplicațiilor, a activităților de laborator după ce se va reveni la normal. Dar, sperăm să reușim să refacem aceste activități cât mai rapid, prin reorganizarea orarului, care va avea multe rubrici «goale» acolo unde orele se vor fi efectuat deja.
Avem în plan varianta prelungirii activităților didactice și în vară și credem că în orice condiții vom putea termina acest semestru și an universitar până în toamnă. Sunt sigur că examenele de finalizare a studiilor se vor desfășura integral până la începerea anului universitar următor, astfel încât să dăm posibilitatea absolvenților de licență să se înscrie la cursurile de master. Pentru admiterea la studiile de licență suntem pregătiți să o susținem oricând va fi posibil, respectiv în funcție de calendarul modificat al examenului de Bacalaureat”, a concluzionat rectorul Cașcaval.