Culinar

Risotto cu creveți. Trucurile bucătarilor italieni, cu care nu ai cum da greș

Publicat: 18 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Risotto cu creveți. Trucurile bucătarilor italieni cu care nu ai cum da greș
Deși această este o rețetă relativ simplă, marii bucătari au câteva secrete

Risotto-ul este un fel de mâncare apreciat pentru textura sa cremoasă și aromele bogate, iar această versiune cu creveți se încadrează perfect în această descriere. Dacă ți se pare că risotto este doar o altă rețetă italiană sofisticată și dificil de preparat, îți prezentăm câteva trucuri care îți garantează reușita la final. Această rețetă de risotto cu creveți este incredibil de simplu de preparat, chiar și de către cei novici în ale bucătăriei!

Risotto cu creveți și șofran

Pentru a pregăti două porții delicioase de risotto cu șofran și creveți, veți avea nevoie de 10 creveți mari, întregi, 8 linguri de orez pentru risotto, sare, piper, ulei de măsline, 2 linguri de unt, 1/2 cană de vin alb sec, 2-3 linguri de parmezan proaspăt ras (este important să radeți parmezanul proaspăt pentru a-i păstra aroma autentică), 2 căței mari de usturoi și o ceapă potrivită, tocate fin, 1/2 litru de supă de creveți sau fructe de mare, aproximativ 10 fire de șofran și 1 calamar.

Dacă nu aveți supă (bulion) de creveți, nu este o problemă! Decorticați creveții și îndepărtați capetele. Încălziți o cratiță la foc mediu și adăugați puțin unt. Adăugați câțiva căței de usturoi zdrobiți și lăsați-i să se infuzeze. Adăugați apoi carapacele și capetele creveților, rumeniți bine și turnați un litru de apă clocotită deasupra. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ jumătate de oră, apoi strecurați lichidul. Spălați și tăiați calamarul pe o suprafață plană, astfel încât, după ce ați îndepărtat pielea, să-l puteți tăia în cuburi mici. După aceea, asezonați-l cu sare. Tăiați creveții pe spate, îndepărtați vena neagră, spălați-i bine și lăsați-i să se scurgă pe șervete de hârtie.

Pentru a pregăti risotto-ul cu creveți, începeți prin a încălzi bulionul de creveți la foc mic, având grijă să nu îl înfierbântați prea tare pentru a evita evaporarea excesivă. Adăugați firele de șofran încă de la început pentru a avea timp să-și elibereze aroma. Într-o tigaie cu teflon, căliți ușor usturoiul și ceapa în puțin ulei de măsline și unt, la foc mediu spre mic, având grijă să nu le ardeți. După ce acestea devin translucide, adăugați orezul și căliți-l câteva minute. Ulterior, turnați vinul și creșteți intensitatea focului la maxim. Amestecați bine până când lichidul se evaporă complet.

Începeți să adăugați câte un polonic de supă încălzită, menținând focul la intensitate mică. Amestecați frecvent până la finalizarea rețetei. Nu este necesar să folosiți întreaga cantitate de supă. Puteți adăuga apă călduță în cazul în care este necesar. După aproximativ 10 minute, începeți să gustați orezul, care ar trebui să fie ferm, dar ușor moale la mestecat, adică al dente. Asezați cu sare și piper (ținând cont că veți adăuga și parmezanul mai târziu). Introduceți calamarul în compoziție. După alte zece minute, orezul ar trebui să fie fiert. Adăugați creveții și amestecați delicat. Opriți focul și adăugați untul și parmezanul ras. Amestecați și acoperiți cu un capac. Lăsați-l câteva minute să se odihnească și apoi serviți în farfurii, decorându-le după preferințe cu flori sau frunze.

Trucurile marilor bucătari

Deși această este o rețetă relativ simplă, marii bucătari au câteva secrete pe care le aplică atunci când pregătesc risotto cu creveți.

Nu supragătiți creveții. Creveții se gătesc rapid și pot deveni gumoși foarte repede. Așa că gătiți-i doar până când devin opaci în interior și ușor aurii în exterior.

Folosiți orezul potrivit. Nu puteți folosi orice tip de orez pentru a face risotto. Este recomandat să folosiți un orez rotund, cu boabe scurte și care are mult amidon, pentru a obține acea cremozitate specifică. Arborio este alegerea clasică, dar va funcționa și Carnaroli. Nu încercați să folosiți orez Jasmine sau Basmati.

Prăjiți orezul. Acest lucru poate părea un pas nesemnificativ, dar luați-va câteva momente în plus pentru a permite orezului să se prăjească puțin înainte de a deglaza oala cu vin. Prăjirea orezului sigilează amidonul și întărește exteriorul fiecărei boabe, astfel încât să obținem un risotto cu creveți perfect. De asemenea, scoate în evidență aroma naturală a orezului, contribuind la un preparat cu un gust mai bogat. Atunci când deglazați tigaia și după ce gătiți orezul în supă, este important să amestecați constant pentru ca orezul să se gătească uniform fără a se arde.

Adauga un comentariu