National

România, țara din UE cu cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă. Iată motivele

Publicat: 26 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România țara din UE cu cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă. Iată motivele
România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia.

România este țara din UE cu cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă. Datele arată că doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 și 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc. Iată motivele.

România, țara din UE cu cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă

România a înregistrat a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din UE în 2023, după Italia și Grecia. Cheltuielile de la bugetul de stat cu pensiile speciale și ajutoarele sociale au crescut în ultimul deceniu, în paralel cu creșterea deficitului bugetar.

Dintre țările UE cu cele mai mari rate de ocupare sunt Țările de Jos (84%), Suedia (83%) și Estonia (82%), iar cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Italia (66%), Grecia (67%) și România (69%).

Cele mai mari procente de supracalificări din UE s-au înregistrat în Spania (36%), Grecia (31%) și Cipru (30%), în timp ce cele mai mici procente au fost înregistrate în Luxemburg (5%), Danemarca și Republica Cehă (13%).

În 2023, procentul de persoane angajate în UE cu calificări înalte (supracalificate) a fost de 22%, cu 21% pentru bărbați și 23% pentru femei. Se remarcă faptul că angajații „înalt calificați” sunt definiți ca fiind persoane cu studii superioare care sunt angajate în profesii care nu necesită un nivel atât de înalt de studii, arată un sondaj recent.

Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Se dau bani de la stat pentru tinerii șomeri

România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia, cu studiul sau cu urmarea unor studii superioare sau măcar liceale.

Ministerul Muncii a anunțat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

De asemenea, Ministerul Muncii a mai precizat că va acorda subvenții pentru angajatorii care aleg să încadreze tineri în diverse categorii. Tineri absolvenți de învățământ primesc o subvenție de 2.250 lei/lună, pe o perioadă extinsă de 12 luni.

Tinerii care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) beneficiază și ei de o subvenție lunară de 2.250 lei, pentru o durată de 12 luni. Pentru tinerii cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, sprijinul este sub forma unei subvenții de 2.392 de lei pe o perioadă cuprinsă între un an și maximum trei ani.

Adauga un comentariu