Titlurile zilei

Scandal monstru la Liceul Agricol Miroslava: Profesorii acuză directoarea că oferă salarii „pe ochi frumoși” unui grup de angajați, fără ca dascălii să facă orele cu elevii

Publicat: 10 nov. 2020
Angajații Liceului Agricol Miroslava acuză directorul instituției că plătește orele suplimentare de practică unui grup de 10 profesori, fără ca aceste cursuri să fie realizate cu elevii
Liceul Tehnologic Agricol "Mihail Kogălniceanu" din Miroslava este primul liceu agricol din Moldova

O situație tot mai tensionată se petrece la Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava. Colectivul profesorilor o acuză pe directoarea liceului că și-a format un grup restrâns de persoane care sunt plătite regește în comparație cu restul colegilor, iar asta în condiții suspecte. „Doamna director Cadiș Narcisa a creat o situație tensionată pentru că a «premiat» 10 profesori de specialitate care iau un salariu de 5.000 – 7.000 lei deoarece au ore suplimentare de practică de specialitate, dar care nu sunt făcute cu elevii”. De cealaltă parte, directorul primului liceu agricol din Moldova susține că se află în concediu medical de mai multe luni, iar situația va fi reglementată la finalul anului

La nivelul Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava există un scandal uriaș din cauza modului în care sunt remunerați angajații. Colectivul de profesori din cadrul Liceului Agircol din Miroslava îl acuză pe directorul instituției de faptul că, după numeroasele scandaluri din ultimii ani care au dus la pierderea unor parteneriate și fonduri, și-a creat un grup restrâns de persoane pe care le plătește regește, cu o sumă mult mai mare față de restul personalului. Concret, este vorba despre plata orelor de practică de specialitate, care măresc cu mult veniturile unui grup restrâns de profesori, dar care nu au fost realizate încă de la începutul pandemiei Coronavirus.

„În loc să fructifice sprijinul pentru rezolvarea problemelor din cămin, cantină și achitarea facturilor restante la apă și curent electric, doamna director Cadiș Narcisa, președinte CA, cu cei doi specialiști, a creat o situație tensionată pentru că a «premiat» 10 profesori de specialitate cu câte 800 – 900 ore didactice și au ajuns să aibă de la 1,30 la 1,45 norme. Te întrebi cum reușesc acești profesori de specialitate să reziste cu aproape o normă și jumătate (trebuie să ținem cont că o oră trebuie pregătită, trebuie întocmite și corectate lucrări de evaluare etc). Știm cu toții că, de câțiva ani, s-au făcut demersuri la minister de către sindicat pentru a se micșora norma didactică, numai la liceul Miroslava o parte din colegi nu doresc acest lucru”, a explicat colectivul de profesori din cadrul Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava.

Un grup de profesori de la Liceul Agricol Miroslava este plătit la aproape o normă și jumătate

De-a lungul ultimelor luni au fost făcute numeroase sesizări de către angajații Liceului Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava la Inspectoratul Școlar Județean Iași, Primăria Miroslava, Ministerul Educației, dar și Ministerul Agriculturii cu privire la neregulile din interiorul instituției. Marea nemulțumire a angajaților primului liceu agricol din Moldova cu o vechime de 189 ani este că, pe lângă fondurile și parteneriatele pierdute în ultimele luni, un grup restrâns de angajați din interior este plătit regește în condiții suspecte.

„În aceste norme este inclusă și practica de specialitate pentru tehnician veterinar, tehnician în activități economice, mecanic agricol, industrie alimentară pentru învățământ profesional. Salvarea a venit din anul școlar trecut și anul acesta, când practica de specialitate se face online, adică mai bine spus nu se face. S-au plătit toate orele de practică de la sfârșitul anului școlar trecut și se poate verifica că aceste ore nu au fost făcute. Ar fi de înțeles dacă aceste ore ar fi incluse în norma de 612, dar nu în celelalte 300 ore suplimentare. În acest caz, la un salariu de 5.000 – 7.000 lei, învățământul pare destul de atrăgător”, mai spun angajații Liceului Agricol Miroslava.

Directorul Liceului Agricol din Miroslava este în concediu Covid: „Vom reglementa această situație spre finalul anului”

Directorul Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava, Narcisa Cadiș, susține faptul că se află în concediu medical încă de la finalul lunii septembrie, iar această situație a orelor de practică nu a fost încă reglementată.

„Eu sunt în concediu medical pentru Covid încă din data de 24 septembrie. Cât a fost această situație de pandemie nu s-au putut face orele de practică decât online, copiii nu puteau merge pe teren. A fost o discuție pe această temă în luna septembrie și vom reglementa această situație spre finalul anului. Ce ține de proiectele cu fonduri europene, de aceste lucruri se ocupă Primăria Miroslava”, a declarat Narcisa Cadiș, directorul Liceului Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava.

Elevii aranjau marfa în supermarket-uri în timpul orelor de practică de specialitate

De celalaltă parte, angajații instituției susțin faptul că nici înainte de pandemie aceste ore de practică cu elevii nu erau făcute conform programei, iar liceenii erau trimiși să facă muncă de salahor la diverse firme sau cabinete private.

„Nici vorbă că până în acești ani s-ar fi făcut practică de specialitate cu simț de răspundere, au fost numeroase nemulțumiri de la părinți și elevi: la veterinar elevii sunt trimiși acasă să facă practică la cabinetele veterinare din comună (dar în unele comune acestea nici nu există), iar la sfârșitul practicii să aducă adeverință de la aceste cabinete. La tehnicianul contabil sunt trimiși pe la restaurante, magazine alimentare din Miroslava pentru a aranja marfa, a șterge praful și a tăia zarzavatul. La mecanici agricoli, domnii profesori trimit pe WatsApp câteva fotografii cu mașini agricole, urmând ca fiecare elev să repare conștient. Puțin mai bine se desfășoară practica la industria alimentară, însă și aici se cumpără ardei din piață și se face dulceață la cantina liceului”, mai spun angajații Liceului Agricol din Miroslava.

Liceul din Miroslava a fost exclus recent dintr-o asociație profesională a fermierilor

În momentul de față există în desfășurare un proiect din fonduri U.E. pentru amenajarea unui cămin și a unei cantine în curtea unității de învățămănt, iar ultima lovitură primită de Liceul Agricol Miroslava a fost retragerea din Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Județul Iași pe data de 23 septembrie 2020.

„La Liceul Agricol din Miroslava sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate, am avut inclusiv situații în care au fost întârziate investiții cu fonduri europene. În ceea ce privește remunerația angajaților pentru orele suplimentare de practică, știu că există o situație tensionată, iar aceasta trebuie rezolvată pentru a nu se ajunge la alte situații”, a explicat Dan Niță, primarul comunei Miroslava.

Comentarii
 • Dar inspectoarea geerala poate face 2(doua) norme si ziarul face articol pentru 0.30?
  Poate le explicati cititorilor ce terenuri valoroase are liceul si de ce se doreste demiterea directoarei!!!
  Articol pentru prosti!

 • „La Liceul Agricol din Miroslava sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate, am avut inclusiv situații în care au fost întârziate investiții cu fonduri europene. În ceea ce privește remunerația angajaților pentru orele suplimentare de practică, știu că există o situație tensionată, iar aceasta trebuie rezolvată pentru a nu se ajunge la alte situații”, a explicat Dan Niță, primarul comunei Miroslava”.De ce au fost intarziate investitile cu fonduri europene la LIceu? L parcurile industriale, investitiile, au mers rapid, este vorba de apa si canalizare. Nu era normal, daca tot s-au filmat cu patru ambasadori, sa ne spuna si noua ce au pus la cale?

 • Dna profesor de zoohotehnie cu o norma jumate ,mare patroana la pizzeria halila, cum își justifică activitatea atâta timp cât nu mai există profil zoohotehnie de vreo 15 ani ? !

 • Dna profesor de zoohotehnie cu o norma jumate, mare patroana la pizzeria halila,cum vă justificati activitatea atâta timp cât de 15 ani nu mai există profil zoohotehnie?!

 • Dna profesor de zoohotehnie cu o norma jumate, mare patroana la pizzeria halila,cum vă justificati activitatea atâta timp cât de 15 ani nu mai există profil zoohotehnie?!

 • Acolo la Miroslava este pistol cu apa pe langa primarie personala al lui Mihai Chirica.
  Ce salarii nejustificate sunt in primaria Iasi, te doare mintea. Numai duduiele astea de la centrele de cartier care stau toata ziua pe Facebook au cel putin 3000 Ron in mana. Stai pe Facebook, trec 6 8 ore de munca, Sambata Duminica liber si curge cufarul cu bani pe 15 al fiecarei luni. Viata tata, viata …

 • Daca Doamna Director a promis ca va rezolva problema orelor de la specialisti care nu se fac, oare se va rezolva si problema orelor de biologie de la proiectul ROSE (mai clar aducerea celui de-al doilea profesor asa cum a fost scris in proiect).

 • Articol de 2 lei si 1ban. Ati fost platiti sa publicati minciunile astea? Voi nu va documentati inainte sa publicati un articol? Mergeti pe fituici? In orice scoala ai voie sa tii ore suplimentare, asa cum spune legea: pana la 1,5 norme. A fost vreo scoala in lumea asta care a facut fizic practica pe perioada pandemiei? Scrieti si voi la comanda niste prostii.

 • D-na Director a pierdut un examen de director la o alta scoala la care a procedat la fel,cu toate acestea a fost unsa Director de catre cei ce o protejeaza din ISJ Iasi.

 • In lista de favoriti cu norme duble sunt si doamnele Zota, Andruica, Dumitrescu, Mihaila si Petrescu cea iubareata? Asta nu-i nimic…sunt „capabile”….ma intreb cum pot doamnele astea sa faca si practica si cursuri in acelasi timp? ISJ-ul stie? Normal ca stie….si sindicatul stie,…doar doamna Amariei este ruda unei doamne profesor de limba romana de la liceu….si vine des pe la scoala…de cand nu s-a facut un control acolo? ce se mai stie? Se stie cum, cine, de ce, se fac astfel normele didactice, doar pentru anumite persoane, in timp ce cadre didactice din judet raman fara ore, nu-i asa doamna director? Se stiu mai multe,… incet, incet, o sa se disperseze gasca asta de ” premiante”….incet, incet,…asa cum se misca lucrurile pe acolo…despre loturile de casa concesionate ce ne spuneti doamnelor? Unul, doua, dar trei? Pe bune!??

 • Toate ca toate, dar ISJ-ul nu se autosesizeaza??? Domnilor inspectori! Va rugam, sunt vietile unor copii acolo, chiar nu va pasa? Cum e posibil asa ceva?? Toleranta dumneavoastra fata de astfel de situatii va face complici. Pe toti cei care taceti!! Si anul viitor sa le premiati pe toate, da?? Sa aiba calificativ maxim. Ca se poate! In acel liceu exista un singur elev: Andriuca, da? Ea invata, ea face dulceata, ea face totul, totul! Mama incaseaza banii la catedra de ” ce-o fi” ….adica la o „țigare” …toata ziua in capatul holului…elevii sa aduca adeverinte ca au facut practica…iar doamna sa fie platita dublu. Ca poate!

 • Dupa ce v-ati laudat unii pe altii si ati vomat tot ceea ce va rodea de mult timp, e timpul sa treceti la treaba cu adevarat. Gata cu fotografiile in care zambiti fals, cu imaginile cosmetizate de grup de profesori de elita, gata cu concursurile si marile premii ale elevilor si liceului…ati uitat cu totul ce este cu voi si cu obligatiile voastre fata de elevi. La primavara cand mai iesiti in presa sa faceti reclama liceului pentru a atrage elevi, amintiti-va de articolul acesta si de tot ce ati scris unii despre altii…Rusine sa va fie, treceti la treaba ca sunteti comozi si stati si va panditi unii pe altii….

 • Liceele agricole sunt o împuțiciune comunistă, conduse de tot soiul de ratați, care, în loc să se afle pe tarlalele patriei, la crescut vaci, arat și semănat, ei o ard… ”cultural și educațional”. Unul din cele mai elocvente teste pentru managerii de licee agricole e un test elementar, de concepere a unui material de sinteză, de jumate de oră, pe computer, pe care să nu-l poată copia de undeva sau să îl scrie cineva pentru ei. Se va vedea că, de fapt, avem de-a face cu agramați și semianalfabeți, numiți în funcții de conducere pe criterii politice. Cine-i ține pe ăștia în brațe – e evident. Ce să vă zic ? Să vă trăiască nulitățile, să vă bucurați de ele. Miroslava nu e singurul caz.

 • Se vede de la distanță că problemele sunt altele, cel mai probabil legate de pământurile pe care liceul nu le-a cedat timp de zeci de ani primăriei, deși s-au facut presiuni. Acest articol este doar o altă presiune, e limpede. Vreți o bucățică de cascaval fără să munciti, despre asta e vorba. Mă întreb cât vă mai suportă pământul!

 • Bine ai zis, ”nimeni de nicăieri” – excelent te-ai definit. Un liceu are drept scop principal școlarizarea elevilor pentru susținerea examenului de bacalaureat. Restul sunt panglici, tâmpenii și baliverne. Poate va veni o vreme în care se va discuta și chestia asta. Câte clase de a XII-a ați avut, câți s-au prezentat la examenul de bacalaureat, câți l-au promovat. Fiindcă, dacă tu ai avut 5 clase de a XII-a și ți-au promovat examenul de bac cam o clasă, înseamnă că exiști degeaba. Însă, se pare că merge și așa, deocamdată. Toate astea până într-o zi, când situația va fi evaluată de cineva care se pricepe, nu de ticăloși corupți și de găști politice, cu comportament de infractori.

 • Nu se poate asa ceva mâncarea la cantina se ocupa cateringul care ne aduce supa fiartă si niste galuste chiar dacă dam 16 lei pe zi .sincer va spun ca mâncarea la cantina era mult mai bună decât la catering .Ce sa facem asa e ordinul primit de sus

 • Bai nea, Mihai Cantemir, tu vorbesti de coruptie care acum 5 ani ai fost dat afara de la DSVA pt niste manareli si te-a demis prefectul de Iasi?? Ia de aici https://www.bzi.ro/veste-teribila-pentru-un-director-controversat-din-iasi-risca-cinci-ani-de-puscarie-483836.
  Noroc ca ti-a gasit cineva un loc caldut la Liceul Miroslava si te-a adus acolo, (mai bine nu te aducea) Si de bine ce ti l-a gasit ai tradat liceul, tradatorule , semnand niste acte porin care instrainezi pamanturile liceului, pamanturi care apartin liceului de zeci de ani. Nu-i nimic , ulciroul nu merge de multe ori la apa, nici nu stii cum ai sa fii lovit in moalele capului si manarelile facute pana acum or sa iti vina de hac. Trebuia demult sa ai dosar penal. Da ma rog asta e Romania , tara coruptilor.

 • Ce articol de toata jena, scris la comanda, aveti!! Numai abureli pe capul aluia care a scris articolul vorbindasa la modul general, ca angajatii liceului, colectivul liceului a zis…, total neprofesionist. Si un elev de clasa a 9 a l-ar fi scris mai bine. Se cunoaste ca unii dintre voi ati facut Jurnalismul la Spiru Haret sau mai rau pe la colturile pietelor, colectand cate un zvon , o barfa ca sa aveti ceva material. :)))

 • Ce articol de toata jena, scris la comanda, aveti!! Numai abureli pe capul aluia care a scris articolul vorbindasa la modul general, ca angajatii liceului, colectivul liceului a zis…, total neprofesionist. Si un elev de clasa a 9 a l-ar fi scris mai bine. Se cunoaste ca unii dintre voi ati facut Jurnalismul la Spiru Haret sau mai rau pe la colturile pietelor, colectand cate un zvon , o barfa ca sa aveti ceva material. :)))

Adauga un comentariu