Titlurile zilei

Scandal monstru la Liceul Agricol Miroslava: Profesorii acuză directoarea că oferă salarii „pe ochi frumoși” unui grup de angajați, fără ca dascălii să facă orele cu elevii

Publicat: 10 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandal monstru la Liceul Agricol Miroslava Profesorii acuză directoarea că oferă salarii pe ochi frumoși unui grup de angajați fără ca dascălii să facă orele cu elevii
Liceul Tehnologic Agricol "Mihail Kogălniceanu" din Miroslava este primul liceu agricol din Moldova

O situație tot mai tensionată se petrece la Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava. Colectivul profesorilor o acuză pe directoarea liceului că și-a format un grup restrâns de persoane care sunt plătite regește în comparație cu restul colegilor, iar asta în condiții suspecte. „Doamna director Cadiș Narcisa a creat o situație tensionată pentru că a «premiat» 10 profesori de specialitate care iau un salariu de 5.000 – 7.000 lei deoarece au ore suplimentare de practică de specialitate, dar care nu sunt făcute cu elevii”. De cealaltă parte, directorul primului liceu agricol din Moldova susține că se află în concediu medical de mai multe luni, iar situația va fi reglementată la finalul anului

La nivelul Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava există un scandal uriaș din cauza modului în care sunt remunerați angajații. Colectivul de profesori din cadrul Liceului Agircol din Miroslava îl acuză pe directorul instituției de faptul că, după numeroasele scandaluri din ultimii ani care au dus la pierderea unor parteneriate și fonduri, și-a creat un grup restrâns de persoane pe care le plătește regește, cu o sumă mult mai mare față de restul personalului. Concret, este vorba despre plata orelor de practică de specialitate, care măresc cu mult veniturile unui grup restrâns de profesori, dar care nu au fost realizate încă de la începutul pandemiei Coronavirus.

„În loc să fructifice sprijinul pentru rezolvarea problemelor din cămin, cantină și achitarea facturilor restante la apă și curent electric, doamna director Cadiș Narcisa, președinte CA, cu cei doi specialiști, a creat o situație tensionată pentru că a «premiat» 10 profesori de specialitate cu câte 800 – 900 ore didactice și au ajuns să aibă de la 1,30 la 1,45 norme. Te întrebi cum reușesc acești profesori de specialitate să reziste cu aproape o normă și jumătate (trebuie să ținem cont că o oră trebuie pregătită, trebuie întocmite și corectate lucrări de evaluare etc). Știm cu toții că, de câțiva ani, s-au făcut demersuri la minister de către sindicat pentru a se micșora norma didactică, numai la liceul Miroslava o parte din colegi nu doresc acest lucru”, a explicat colectivul de profesori din cadrul Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava.

Un grup de profesori de la Liceul Agricol Miroslava este plătit la aproape o normă și jumătate

De-a lungul ultimelor luni au fost făcute numeroase sesizări de către angajații Liceului Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava la Inspectoratul Școlar Județean Iași, Primăria Miroslava, Ministerul Educației, dar și Ministerul Agriculturii cu privire la neregulile din interiorul instituției. Marea nemulțumire a angajaților primului liceu agricol din Moldova cu o vechime de 189 ani este că, pe lângă fondurile și parteneriatele pierdute în ultimele luni, un grup restrâns de angajați din interior este plătit regește în condiții suspecte.

„În aceste norme este inclusă și practica de specialitate pentru tehnician veterinar, tehnician în activități economice, mecanic agricol, industrie alimentară pentru învățământ profesional. Salvarea a venit din anul școlar trecut și anul acesta, când practica de specialitate se face online, adică mai bine spus nu se face. S-au plătit toate orele de practică de la sfârșitul anului școlar trecut și se poate verifica că aceste ore nu au fost făcute. Ar fi de înțeles dacă aceste ore ar fi incluse în norma de 612, dar nu în celelalte 300 ore suplimentare. În acest caz, la un salariu de 5.000 – 7.000 lei, învățământul pare destul de atrăgător”, mai spun angajații Liceului Agricol Miroslava.

Directorul Liceului Agricol din Miroslava este în concediu Covid: „Vom reglementa această situație spre finalul anului”

Directorul Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava, Narcisa Cadiș, susține faptul că se află în concediu medical încă de la finalul lunii septembrie, iar această situație a orelor de practică nu a fost încă reglementată.

„Eu sunt în concediu medical pentru Covid încă din data de 24 septembrie. Cât a fost această situație de pandemie nu s-au putut face orele de practică decât online, copiii nu puteau merge pe teren. A fost o discuție pe această temă în luna septembrie și vom reglementa această situație spre finalul anului. Ce ține de proiectele cu fonduri europene, de aceste lucruri se ocupă Primăria Miroslava”, a declarat Narcisa Cadiș, directorul Liceului Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava.

Elevii aranjau marfa în supermarket-uri în timpul orelor de practică de specialitate

De celalaltă parte, angajații instituției susțin faptul că nici înainte de pandemie aceste ore de practică cu elevii nu erau făcute conform programei, iar liceenii erau trimiși să facă muncă de salahor la diverse firme sau cabinete private.

„Nici vorbă că până în acești ani s-ar fi făcut practică de specialitate cu simț de răspundere, au fost numeroase nemulțumiri de la părinți și elevi: la veterinar elevii sunt trimiși acasă să facă practică la cabinetele veterinare din comună (dar în unele comune acestea nici nu există), iar la sfârșitul practicii să aducă adeverință de la aceste cabinete. La tehnicianul contabil sunt trimiși pe la restaurante, magazine alimentare din Miroslava pentru a aranja marfa, a șterge praful și a tăia zarzavatul. La mecanici agricoli, domnii profesori trimit pe WatsApp câteva fotografii cu mașini agricole, urmând ca fiecare elev să repare conștient. Puțin mai bine se desfășoară practica la industria alimentară, însă și aici se cumpără ardei din piață și se face dulceață la cantina liceului”, mai spun angajații Liceului Agricol din Miroslava.

Liceul din Miroslava a fost exclus recent dintr-o asociație profesională a fermierilor

În momentul de față există în desfășurare un proiect din fonduri U.E. pentru amenajarea unui cămin și a unei cantine în curtea unității de învățămănt, iar ultima lovitură primită de Liceul Agricol Miroslava a fost retragerea din Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Județul Iași pe data de 23 septembrie 2020.

„La Liceul Agricol din Miroslava sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate, am avut inclusiv situații în care au fost întârziate investiții cu fonduri europene. În ceea ce privește remunerația angajaților pentru orele suplimentare de practică, știu că există o situație tensionată, iar aceasta trebuie rezolvată pentru a nu se ajunge la alte situații”, a explicat Dan Niță, primarul comunei Miroslava.

Adauga un comentariu