Actualitate

Schimbare majoră pentru chiriași. Legea este valabilă pentru toți cei care stau cu chirie

Publicat: 29 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Schimbare majoră pentru chiriași. Legea este valabilă pentru toți cei care stau cu chirie
Un proiect de lege propune ca toți cei ce ocupă apartamente închiriate, în baza unui contract legal, să primească automat viza de flotant, în format electronic.

Recent, a fost anunțată o schimbare majoră pentru chiriași. Viitoarea lege, dacă va fi adoptată, vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor. Noua lege îi vizează pe toți cei care stau cu chirie.

Schimbare majoră pentru chiriași

Un proiect de lege propune ca toți cei ce ocupă apartamente închiriate, în baza unui contract legal, să primeasă automat viza de flotant, în format electronic. Proiectul legislativ se află în dezbatere la Parlament.

Procedura va fi posibilă doar în cazul contractelor declarate la autorități. În prezent, legea stabilește că viza de flotant se acordă la cerere. Cei care nu doresc să primească viză de flotant automat vor trebui să anunțe serviciul pentru evidenţa persoanelor pe raza căruia se află locuința pe care o închiriază.

Viza de flotant își va pierde valabilitatea în anumite condiții prevăzute de actul de reglementare, din oficiu; la expirarea termenului de valabilitate sau atunci când autoritatea fiscală transmite către serviciul de evidenţă a persoanelor o notificare privind încetarea contractului de închiriere; la cererea solicitantului, în baza documentelor justificative. proiectul de lege mai prevede și reducerea impozitului pe chirii în cazul persoanelor fizice. Acest lucru va fi posibil pentru o singură locuință închiriată, cu o suprafață mai mică de 100 m2.

Cu cât se închiriază locuințele în 2024

Specialiștii în domeniul imobiliar au precizat că la începutul acestui an cererea de închiriere pe piața imobiliară este mult mai mare decât oferta. Orașele cu cele mai mari chirii, în 2024, la apartamentele cu 2 camere, sunt București și Cluj-Napoca.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria tarifelor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu, unde garsonierele au avut o creștere de 30%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au fost de 7% în Oradea, Iași și în Craiova. În schimb, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Arad și în Timișoara, la garsoniere. În județul Iași, comparativ cu luna ianuarie 2023, prețurile medii solicitate în ianuarie 2024 au crescut atât în cazul garsonierelor (+14%), cât și în cazul apartamentelor cu două camere (+13%) și celor cu trei camere (+2%). La nivelul țării, în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente.

Mai bine de jumătate – mai exact, 60% – dintre persoanele care intenţionează să închirieze o locuinţă optează pentru apartamente cu două camere, în timp ce doar 8% sunt interesaţi de case sau apartamente cu trei sau mai multe camere. Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Cel mai important aspect care trebuie luat în considerare când când vine vorba de chirie sau proprietate este libertatea financiară.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cererea de închiriere a locuințelor este mai mare decât oferta, ceea ce duce la o creștere a prețurilor chiriilor.

Adauga un comentariu