National

Se schimbă ora! Când va trece România la ora de iarnă

Publicat: 07 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se schimbă ora Când va trece România la ora de iarnă
După ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, este posibil ca anul 2021 să fie ultimul an în care se face o astfel de, chiar dacă România nu a ratificat până în prezent recomandarea

Când trece România la ora de iarnă? Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.

După ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, este posibil ca anul 2021 să fie ultimul an în care se face o astfel de, chiar dacă România nu a ratificat până în prezent recomandarea.

Când trecem la ora de iarnă

În 2021, trecerea la ora de iarnă se face între 30 și 31 octombrie. Astfel, în luna următoare ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00, iar noaptea va fi mai lungă.
Cadrele medicale au declarat că schimbarea orei ne poate afecta organismul. Iar persoanele cele mai afectate de această persoană sunt copiii și vârstnici.

Specialiștii susțin că dpă schimbarea orei, persoanele se adaptează complet în aproximativ două săptămâni.

Astfel, este recomandat să reduci consumul de stimulente, cum sunt cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante, până când de adaptezi complet.

Efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră

Medicii susțin că principalele probleme pe care le au oamenii după schimbarea orei sunt insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

Potivit Romania TV, Tudor Ciuhodaru a mărturisit că schimbarea orei creşte riscul de infarct şi de suicid, la unele persoane creşte riscul de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. De altfel, se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice.

Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute.
Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili.

Adauga un comentariu