@ Spectaculos, emotionant si meritoriu! @ Ceea ce au facut acesti elevi de ZECE a creat SENZATIE si RESPECT in intreaga Romanie @ Astfel, 32 de absolventi ai claselor a VIII-a au luat note maxime la Evaluarea Nationala @ Aceasta stare de fapt a facut ca orasul sa fie pe locul al II-lea la nivel national (dupa Bucuresti – n.r.), in timp ce Colegiul National (cu 14 dintre ei – n.r.) sa fie cel mai bun din toata tara @ Candidatii ieseni care au obtinut NOTE de ZECE sunt: Carina Airinei, Maria Stefana Alexoae, Antonia Ruxandra Badarau-Rata, Daria Cristiana Bitica, Maria Busca-Fainarea, Alexandru Boris Ciocoiu, Maria Greceanu, Emilia Lombada, Diana Elena Lupascu, Ioana Andreea Nimigeanu, Alexandru Ingrid Andreea, Simionesc Dragos, Ranya Andreea Shannak si Maria Selevestru de la Colegiul National. De altfel, institutia ieseana este in top cinci pe tara ca rezultate de anul acesta la EN. Pe lista se afla si Daniela Ioana Cojocaru, Medeea Maria Zaharia, Ioan George Stoica, Ana Estera Oanta, Andrei Daniel Nastas si Ioana Muha de la Colegiul National "Costache Negruzzi". Urmeaza Mihaela Hudisteanu, Maria Cioratanu, Alexandra Rusu Alexia, Miruna Sacrieru, Francesca Ramascanu, Monica-Gabriela Repede de la Colegiul National "Emil Racovita", respectiv Diana Carausu si Anca Popa de la Liceul Teoretic "Miron Costin" din municipiul Iasi, Maria Malina Harasim – Liceul Teoretic "Miron Costin" din orasul Pascani, Maria Iuliana Pescar – Scoala Gimnaziala "Bogdan Petriceicu Hasdeu" si Stefania Mihaela Robu de la Scoala Gimnaziala Mogosesti-Siret, respectiv Ioana Lorena Vasile de la Colegiul National "Mihail Sadoveanu" din orasul Pascani
Ceea ce au facut acesti elevi de ZECE a creat SENZATIE in intreaga Romanie! 32 de absolventi ai claselor a VIII-a au luat note maxime la Evaluarea Nationala. Aceasta stare de fapt a facut ca orasul sa fie pe locul al II-lea la nivel national (dupa Bucuresti), in timp ce Colegiul National (cu 14 dintre ei) sa fie cel mai bun din toata tara.
Reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa obtina reactii si impresii de la majoritatea dintre acestia.
Decaristii de la Colegiul National
In prim-plan sunt tinerii de la Colegiul National. Chiar daca se afla abia la varsta de 14 ani, acestia au ganduri si trairi profunde. "Acest rezultat înseamna enorm pentru mine, întrucât reflecta orele îndelungate dedicate învatarii, ambitionata de dorinta de a da tot ce pot. Astfel, mi-am demonstrat în primul rând mie însemi ca, prin munca, devotament si perseverenta, sunt capabila de a fi printre primii la Evaluarea Nationala", spune Maria Busca-Fainarea.
Maria Busca-Fainarea
Mai departe, acest moment reprezinta unul de cumpana pentru colega sa Antonia Badarau Rata. "La capatul anilor de gimnaziu, am ajuns in momentele de cumpana, in care am oferit esenta cunostintelor acumulate. Astfel, noi am devenit oglinda imbinarii dintre daruirea si rabdarea continua a profesorilor si propriul efort. Cei patru ani au parut doar cateva clipe, in care, de la candoarea timida a copilariei, am trecut, fara a ne da seama, la atitudinea indrazneata a adolescentilor increzatori. Insa, acum, dupa examen, emotiile au fost inlocuite de nostalgia generata de evocarea amintirilor pastrate in camera tainuita a sufletului."
"Ma motiveaza sa continui cu aceeasi pasiune si bucurie"
Mai departe, pentru Ingrid Andreea Pavel–Alexandru totul e un moment de bucurie: "Sunt foarte fericita pentru acest rezultat. Parintii mei m-au încurajat întotdeauna, spunându-mi ca, prin munca si dedicare, îmi pot îndeplini orice vis. Acum înteleg ca orele întregi de lucru, efortul profesorilor de la clasa si sustinerea reciproca a colegilor au reprezentat pasii necesari spre aceasta reusita, ce ma motiveaza sa continui cu aceeasi pasiune si bucurie". De asemenea, rezultatul a fost o surpriza placuta uriasa. Am fost placut surprinsa când am aflat rezultatele, desi initial când am fost felicitata nu puteam sa cred. Am depus multa munca atât pentru a intra la Colegiul National «venind din Republica Moldova, am absolvit aici doar clasa a VIII-a», cât si pentru a lua un rezultat bun la Evaluarea Nationala. Nu stiu daca aveam aceleasi succese fara sprijinul enorm de care am avut parte, caci familia si profesorii au fost mereu acolo pentru mine. Totusi, cel mai mult ma bucura faptul ca am sansa de a alege. Ma consider norocoasa pentru ca am oportunitatea de a face ceea ce imi doresc", afirma Maria Selevestru.
Ingrid Andreea Pavel-Alexandru
"Parte dintre emotii s-au risipit"
Alexandru Boris Ciocoiu crede ca: "Rezultatele examenului de evaluare s-au afisat în sfârsit si buna parte dintre emotii s-au risipit. Poate acum, mai mult ca oricând, gândurile noastre se îndreapta cu recunostinta catre dascalii care ne-au vegheat, cu rabdare, tact si rigoare, drumul prin labirintul tainic al cunoasterii. Ca elev al Colegiului National, am avut sansa de a vedea zi de zi cât adevar se ascunde în aforismul scriitorului «si profesorului» Vasile Ghica: «Scopul educatiei este transferul de flacara». Tineri adolescenti, entuziasti si încrezatori, vom pasi din toamna pe treptele liceului. Îmi doresc si le doresc colegilor mei de generatie sa avem puterea sa ne urmam visele si întelepciunea sa le alegem pe acelea care merita urmate".
Alexandru Boris Ciocoiu
Profund, Emilia Lombada pleaca de la citatul: "«Cea mai mare rasplata pentru truda cuiva nu este ceea ce obtine, ci ceea ce devine» – John Ruskin! Trebuie sa recunosc, rezultatul obtinut la Evaluarea Nationala a fost îndelung asteptat. Emotia pe care am resimtit-o a fost compensata de imediata bucurie ce m-a coplesit în totalitate. Într-adevar, toata munca mea de patru ani a fost rasplatita. Am putut demonstra ca ambitia, atentia si perseverenta conduc la multe reusite. Le sunt recunoscatoare parintilor care m-au sustinut mereu, colegilor care mi-au fost alaturi si nu în ultimul rând, profesorilor ce m-au îndrumat spre aceasta performanta".
Emilia Lombada
"Am depasit un capitol important din viata mea"
Si ceilalti colegi ai performerilor de la National au tinut sa arate ca e o reusita de exceptie si abia asteapta sa mearga pe aceeasi linie. "Anul acesta am avut puternic atasate doua aripi, metaforic vorbind: cea dreapta – permanenta întelegere si dedicare a cadrului didactic, iar cealalta – ambitia si perseverenta, împreuna conducându-ma spre idealul aspirat înca din clasa a V-a. Cel mai frumos cadou pentru un început de vara!", crede Maria Greceanu.
Maria Greceanu
Alaturi de ea, Diana Lupascu rasufla usurata dupa tensiunea acumulata in aceste zile si priveste cu incredere spre viitor. "Dupa zilele dificile de pregatire a primului mare examen din viata mea, pot spune ca rezultatul obtinut li se datoreaza atât profesorilor care au depus tot efortul posibil ca eu sa depasesc acest capitol important din viata mea, asa cum am visat inca de la începutul clasei a VIII-a, cât si parintilor care m-au sprijinit si m-au încurajat atunci când ma aflam sub presiunea emotiilor. Dupa ce am iesit din sala de examen si am vazut chipurile zâmbitoare ale colegilor mei, am stiut ca dupa un an greu in care am invatat ca succesul este rezultatul pregatirii, al muncii si al valorificarii esecurilor, îmi pot începe vacanta de vara mult asteptata". Daria Bitica vorbeste de anii frumosi petrecuti la National: "Acesti patru ani petrecuti la Colegiul National Iasi au fost, cu adevarat, o poveste frumoasa, în care, zi dupa zi, am adaugat câte un rând, o noua întâmplare, o noua speranta… A fost nevoie de o munca imensa, dar placuta pentru a reusi aceasta performanta. Întreaga «poveste din gimnaziu» a reprezentat o provocare pentru mine. Sunt încântata ca mi s-a îndeplinit visul!".
Gândurile elevilor de zece de la Colegiul Racovita
Colegiul National "Emil Racovita" se poate mandri cu sase decaristi. Toti au marturisit, cu emotie, ce a insemnat aceasta experienta unica. "Înca din clasa a IV-a am vrut sa învat la Colegiul National 'Emil Racovita' si chiar am reusit sa-mi îndeplinesc acest vis. În aceasta scoala am învatat o multime de lucruri pe care nu credeam ca le voi sti vreodata si am cunoscut persoane care au ajuns sa îmi fie foarte dragi. Aceste lucruri s-au întâmplat datorita doamnei diriginte, Zamfirescu Irina, care ne-a apropiat si a avut grija de educatia noastra. Racovita este a II-a casa pentru mine, aici mi-am petrecut patru ani din viata si îmi doresc sa îi petrec si pe urmatorii, urmând profilul Matematica-Informatica. Norocul si munca depusa ma ajuta acum sa zâmbesc si sa spun ca «nu voi pleca de acasa», adica de la liceul de care m-am atasat profund. Sunt convinsa ca voi reusi sa descopar ce cariera îmi doresc sa urmez si pot spune ca sunt foarte norocoasa", dezvaluie Monica Gabriela Repede.
Monica Gabriela Repede
Maria Cioratanu arata ca: "Pentru acest rezultat am muncit foarte mult si sunt recunoscatoare atât parintilor mei, cât si profesorilor si Colegiului 'Emil Racovita'. Cu toate acestea, consider ca cel mai important este sa nu pierzi balanta dintre distractie si studiu. «Nu spune lumii planurile tale, arata-le rezultatele!»".
Alexia Sacrieru
Si Alexia Sacrieru crede ca succesul are la baza pasiunea pe care o pui in ceea ce faci: "Evaluarea Nationala a reprezentat pentru mine un prag necesar în realizarea visului de a studia în continuare la colegiul pentru care am optat în urma cu patru ani, iar rezultatele obtinute încununeaza pasiunea pentru studiu si asumarea unui model de existenta provenit dintr-o ecuatie formata din trei termeni: elev – parinte – profesor. Sansa de a face parte dintr-un colectiv deosebit a fost în permanenta dublata de maiestria si devotamentul dascalilor mei care au îmbinat rigoarea si dragostea fata de elevi într-o reteta a succesului. Si pentru ca ei, profesorii mei, m-au învatat respectul fata de munca, ce înseamna onestitatea, curajul de a fi eu însami si importanta perseverentei, vreau sa-mi continui romanul de racovitista".
"Examenul a fost o treapta din viata mea pe care nu o voi uita niciodata"
Matura si profunda, Alexandra Rusu crede ca: "Cei patru ani de gimnaziu, care constituie o etapa memorabila din viata mea, s-au scurs; patru ani petrecuti la unul dintre cele mai bune licee din Iasi, Colegiul Racovita, liceu în cadrul caruia am învatat nu numai ce semnifica munca si colaborarea, ci si ce înseamna sa fii om. Mii de multumiri profesorilor, caci ei ne-au împartasit din cunostintele lor si ne-au ambitionat si învatat ca niciun vis nu este vreodata prea mare. Dumnealor si, bineînteles, parintii ne-au îndrumat spre reusita. Examenul a fost o treapta din viata mea pe care nu o voi uita niciodata. Un simplu examen a putut stârni în mine ambitie si multe emotii, care m-au marcat. Ma simteam coplesita uneori, dar acum, vazând rezultatele, sunt fericita si mândra. Ma bucur ca am fost eleva la aceasta scoala si, cu siguranta, voi opta sa ramân tot în acest colectiv, deoarece aici scoala nu se rezuma numai la stiinta, ci si la dezvoltarea abilitatilor personale si la întelegerea ca si în viata va trebui sa fim perseverenti si sa ne pregatim cu tenacitate pentru a ne atinge telurile, la fel ca si în acesti patru ani de gimnaziu".
Alexandra Rusu
"Rezultatele sunt rodul, atat al muncii, dar si al esecurilor"
Francesca Romascanu crede ca reusita are la baza munca, dar si sa stii a invata din esec. "Când mi-am vazut notele de la examen mi-am amintit ca sunt rezultatul muncii depuse, dar si al esecurilor de care am avut parte. Sunt sigura ca nu as fi reusit sa iau aceste note fara ajutorul profesorilor care m-au îndrumat si care mi-au acordat o a doua sansa atunci când am gresit, dar si a familiei care a avut încredere în mine si m-a încurajat. Ma bucur ca acest examen a trecut cu bine, însa stiu ca viata ne-a pregatit lucruri mult mai grele prin care sa trecem, dar sunt sigura ca voi depasi orice obstacol voi întâlni".
Mihaela Hudisteanu
In completare, Mihaela Hudisteanu este bucuroasa ca face parte din comunitatea educationala racovitista: "Sunt mândra de faptul ca rezultatele examenului confirma exceptionala pregatire oferita de o scoala de elita precum Colegiul National 'Emil Racovita', cu profesori excelenti, alaturi de care îmi doresc sa continui studiul în liceu, pentru a duce mai departe performanta. Multumesc pentru sustinerea oferita de catre domnii profesori, întrucât standardele pentru un elev olimpic sunt mereu ridicate si trebuie multa munca si efort constant pentru a te mentine. Familia mea m-a sprijinit si mi-a asigurat tot confortul emotional necesar unei asemenea evolutii bune".
Citeste si : BACALAUREAT. Elevii de zece de la Iasi, premiati de autoritati – UPDATE FOTO
"Bucuria implinirii unui vis"
Si Colegiul National "Costache Negruzzi" are un numar de sase decaristi care confirma nivelul ridicat si prestigiul institutiei emblematice a educatiei din Romania.
"Emotiile asteptarii rezultatelor s-au transformat în bucuria împlinirii unui vis, pe care media 10 la Evaluarea Nationala îl face posibil. Ca în orice moment de sarbatoare, gândurile de recunostinta se întorc spre cei care mi-au modelat dorinta de cunoastere si rigoarea, catre profesorii care m-au ajutat sa îmi concretizez aspiratiile si catre famila mea ce m-a sustinut în mod constant. Colegiul 'Costache Negruzzi' mi-a oferit sansa de a fi calauzit de dascali de exceptie si de a face parte dintr-un colectiv minunat, în cadrul caruia vreau sa îmi continui povestea devenirii si sa accept provocarile adolescentei", crede George-Ioan Stoica.
George-Ioan Stoica
"Stresul a fost prezent, chiar daca pâna la examen mai erau luni bune"
Andrei-Daniel Nastas vorbeste de presiunea avuta si de faptul ca stresul a fost un factor extrem de important pentru acesta. "În sfârsit s-a terminat examenul de Evaluare Nationala, cel putin pentru mine. A fost o experienta dificila, dar interesanta, un parcurs ce a culminat pe 11 si 13 iunie cu probele la Limba si literatura româna si la Matematica pentru absolventii clasei a VIII-a din întreaga tara. Acum, dupa afisarea rezultatelor, pot privi în ansamblu ce a însemnat acest examen. Pentru majoritatea elevilor, acesta a fost primul examen care conteaza cu adevarat, care le dicteaza viitorul într-un fel sau altul. Pentru unii a fost chiar prima experienta de tip proba scrisa din viata lor, iar pentru altii una din multele de pâna acum. Din punctul meu de vedere, examenul a fost, indiferent de dificultatea subiectelor, un factor stresant pentru toti absolventii clasei a VIII-a. De-a lungul ultimului an de gimnaziu, stresul a fost prezent, chiar daca pâna la examen mai erau luni bune. Acesta s-a accentuat mai ales în ultimele saptamâni, fiind alimentat si de oboseala specifica sfârsitului de an, de emotiile cauzate de încheierea gimnaziului si de presiunea asteptarilor pusa asupra elevului de catre parinti, profesori sau chiar colegi. Nu pot vorbi decât în numele meu si al colegilor mei de clasa, dar consider ca pentru Evaluarea Nationala am avut o pregatire excelenta, care s-a materializat prin efort constant si sustinut pe parcursul întregului an si prin numeroase recapitulari si simulari care ne-au ajutat sa ne ordonam gândurile si sa ne obisnuim cu conditiile de examen. Despre subiecte nu pot spune ca au fost grele sau usoare, fiindca acest factor este subiectiv, fiecare elev având o perceptie si o pregatire diferita. Asadar, ma bucur ca am reusit sa trec cu bine peste aceasta treapta în devenirea mea scolara si le urez tuturor elevilor de clasa a VIII-a o vacanta frumoasa!"
Andrei-Daniel Nastas
"Am fost mobilizat sa invat mai mult"
Pentru altii, testul a fost un moment de mobilizare. "Examenul a fost un moment stresant in viata mea, dar m-a mobilizat sa invat mai mult. Bucuria pe care am simtit-o in momentul in care am vazut ca am luat 10 la ambele discipline a fost nemarginita. Cu un ochi radeam si cu altul plangeam, multumita de rezultat si eliberata de stres. Ma uit inca, din cand in cand, pe liste, ca sa ma asigur ca am citit corect punctajul. Notele obtinute mi-au aratat insa ca nu sunt importante doar cunostintele, ci si maturitatea si modul in care abordezi situatiile tensionante. Profesorii au fost extraordinari si au lucrat foarte mult cu noi. Asta a contat in rezultatele noastre si le multumesc din suflet. Nu stiu multe lucruri despre ce voi vrea sa fac mai departe, insa, in acest moment, stiu ca vreau sa raman eleva in cadrul Colegiului. Pentru mine, media 10 la Capacitate inseamna in principal aceasta sansa. In cei patru ani de gimnaziu nu am invatat aici doar foarte multe lucruri. Am legat prietenii foarte stranse, am avut profesori pe care i-am indragit si cel mai important gand legat de examen a fost sa obtin o nota care sa imi permita sa continui tot la colegiul Negruzzi", povesteste Ana Estera Oanta.
In final, Medeea-Maria Zaharia vorbeste de gustul placut al succesului la scoala. "Rezultatul a fost o surpriza placuta si îndelung asteptata. Sunt foarte bine, as putea spune ca sunt în al noualea cer. M-am pregatit pentru acest examen dar, rezultatele nu ar fi fost posibile fara îndrumarea profesorilor din Colegiul National 'Costache Negruzzi' Iasi, care ne-au ajutat si ne-au sprijinit mereu si s-au dedicat noua. În continuare îmi doresc sa studiez la profilul Mate-Info al aceluiasi colegiu pe care l-am urmat cu multa mândrie timp de patru ani".