Pasarela de la gară spre cartierul Alexandru le dă mari bătăi de cap ieșenilor. Efectul de seră face ca o simplă plimbare să devină un adevărat chin
Având în vedere că, în această perioadă, temperaturile sunt extrem de ridicate, căldura infernală se resimte în majoritatea zonelor din oraș. La pasarela de la gară spre Alexandru, căldura face ca aerul să fie extrem de greu de respirat, iar pentru cineva care ar avea probleme de sănătate sau pentru bătrâni ar putea fi o reală problemă.
Efectul de seră din pasarelă
Deoarece pasarela este construită cu mai multe geamuri pe lateral, aerul circulă foarte greu. Astfel, razele soarelui care bat direct înspre pasarelă încălzesc foarte mult zona. O simplă plimbare de doar câteva sute de metri devine o mare provocare pentru cetățeni. Oamenii mai în vârstă se opresc de mai multe ori când traversează, pentru a se odihni. Majoritatea celor care reușesc să treacă cât mai repede răsuflă ușurați la ieșire, când pot respira din nou aerul proaspăt, în timp ce își șterg urmele de transpirație de pe frunte.
„Da, e foarte cald, nu vedeți cum trec oamenii transpirați. Nu înțeleg de ce nu au făcut o gură de aerisire ceva, abia respiri, de parcă este incubator”, a precizat un trecător.
În anii anteriori, la anumite distanțe erau scoase câteva geamuri pentru aerisire, dar acum totul este închis aproape ermetic. Cu siguranță, temperatura resimțită aici este de cel puțin 50 de grade Celsius în timpul amiezii. Geamurile sunt extrem de murdare și prăfuite, iar plăcile de metal de pe jos sunt deja ruginite.
Zona este mult mai poluată
În zona gării, aerul este mai toxic, deoarece este mult mai poluat. Astfel, acest lucru se simte în atmosferă extrem de ușor, calitatea aerului fiind mult mai rea, avem senzația că ne sufocăm. Aerul poluat de la gară îmbinat cu efectul de seră de pe pasarelă creează un mediu în care este extrem de dificil să respirăm. Specialiștii atrag atenția asupra acestui fenomen incontrolabil și consideră că aerul are o calitate diferită în funcție de fiecare zonă din oraș.
„De foarte multe ori, poluarea este mult mai puternică în zonele mai joase ale Iașului și în zonele unde aerisirea este mai slabă, cum este cazul și la gară. În cursul zilei, mișcările masei de aer sunt puțin mai mari, iar, în timpul dimineții și seara târziu, poluarea este mult mai mare, pentru că, atunci, curenții sunt mai reduși. În zona gării, poluarea este resimțită mult mai mult, ceea ce face ca aerul să fie chiar toxic. În atmosferă există compuși poluanți periculoși care ne afectează viața și vegetația din jur. Ați observat că, în Iași, vegetația se usucă mult mai repede, deoarece este influențată de substanțele din aer”, a declarat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.
Efectul de seră face ca aerul de pe pasarela de la gară să fie irespirabil. Oamenii au dificultăți mari în ceea ce privește traversarea acestei zone, iar pentru bătrâni sau bolnavi ar putea fi un real pericol.
Acele geamuri au fost montate la cererea ceferistilor. Motivul e unul banal de interesant🤭
Povestea pe care v-o spun acuma s-a întâmplat în Iași, în vremuri străvechi…
Cu zeci de ani in urma, multi ieșeni urcau sus pe pasarelă si printre gratiile metalice faceau pipi. Da, ati auzit bine, faceau PI-PI.
Si cum conductorii de tren / mecanicii, faceau manevre in acea zona cu geamurile deschise la locomotiva, de cele mai multe ori, pișulică ajungea pe fața lor.
Au fost si momente amuzante, potrivit unor batrâni ce locuiau in zonă; intr-o seara, un barbat suparat că sotia lui devenise amanta unui ceferist, a luat un lighean din ogradă, l-a umplut cu căcuța din wc-ul din spatele casei. A mers val vârtej la gară, a urcat si jap cu ligheanul pe geamul locomotivei ce trecea pe sub pasarelă. Problema nasoala era ca, nu mecanicul ăla de trecea pe acolo era „vinovatul” care-i babardea ăstuia nevasta, ci altul. 😂
Soțul incornorat, a fost prins si pus sa spele locomotiva de tren, doar cu un burete de bucatarie. Toata noaptea, a frecat săracul bărbat, pentru a repara ceea ce murdarise la nervi.
Sa va mai spun, ca in acest timp, nevasta facea dragoste cu amantul ei, chiar in casa lui, in patul lui, pe muzica lui ( soțul înșelat canta pe la nunti)…!
Am stat foarte mult pe ganduri daca sa va spun sau nu povestea asta. Eu am aflat-o intamplator si daca zeii mi-a dat posibilitatea sa o aud, atunci mă simt obligat sa v-o spun si voua.
nasol e cand trage unu o basina. n-are pe unde sa iasa si imputeste tot tunelul
Interesant e ca toata iarna trecuta unele bucati din geamul de pe laterale au fost scoase, ele fiind montate inapoi prin luna aprilie. Asa da, bataie de joc! Bravo, don’ primar!!
Doamne,mare=i gradina :)))
Care nu îi convine poate să treacă prin partea aia pe la piață, e un mic ocol, sau dacă nu pe la bariera Bjatm:))) Mersul pe jos face piciorul frumos:))))
Geamurile alea se pot scoate pe timpul verii, dar noi plătim degeaba taxe locale
In mod normal, o persoana intr-o singura zi poate acumula circa 1,7 l de gaze intestinale, pe care le poate elimina in 6-20 de sarje.
💋 Legenda pasarelei de la gară. Poveștiri adevarate din Iași
Da, si executantul era tot un sot incornorat . Puicuta se numeste Doi -ita
@Anonim, august 5, 2023 la 6:39 pm
Da, da’ poate sa se tina 5 minute cat trece pasarela.
Tot din cauza teribilistilor s-au montat geamuri de protecție.
Foarte multi idioti, se urcau pe balustrada si se pișau când trecea trenul. Prostalanii, nu stiau ca puteau sa se curenteze; exact pe acolo trec fire de inalta tensiune. CFR-ul bine a facut cu montarea acelor geamuri.
Cu ceva timp in urma, cand treceam pe sub pasarelă era un miros de veceu de la țara, efectiv iți cârnea nasul. Elevilor dar și boschetarilor din zonă li se părea cool sa se pișe cand trecea trenul sau o locomotiva sau să arunce cu sticle pe linie. Bravo CFR !
Acum inteleg de fe bastinasii ieseni sustin ca locuiesc la oras: Iasul are tunel suspendat!
abia acum va plangeti.. ? vara trecuta era ok ?
Nu va convine, ocoliti pe la piata. Cand a fost pasarele in reparatii, luni de zile, pe unde s-a circulat????? Panourile au fost montate cu un scop bine gandit. Punct.