International

Turcia respinge planurile de a stabili o „zonă tampon” post-război în Gaza. Erdogan susține că Israelul a devenit „copilul răsfăţat al Occidentului”

Publicat: 06 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Turcia respinge planurile de a stabili o zonă tampon post-război în Gaza. Erdogan susține că Israelul a devenit copilul răsfăţat al Occidentului
Turcia respinge planurile de a stabili o „zonă tampon" post-război în Gaza. Erdogan susține că Israelul a devenit „copilul răsfăţat al Occidentului"

Turcia respinge planurile de a stabili o „zonă tampon” post-război în Gaza, deoarece ar fi lipsită de respect pentru palestinieni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters.

Adresându-se reporterilor la bordul unui zbor de la Doha, Erdogan a spus că guvernarea Gazei şi viitorul după război vor trebui decise numai de palestinieni.

„Consider că însăşi dezbaterea acestui plan (privind zona tampon – n.r.) este o lipsă de respect faţă de fraţii mei palestinieni. Pentru noi, acesta nu este un plan care poate fi dezbătut, luat în considerare sau discutat”, a transmis biroul de presă lui Erdogan, citându-l pe acesta.

Cerând Israelului să predea înapoi teritoriile pe care le ocupă şi să pună capăt colonizărilor în aceste teritorii, el a spus: „Israelul trebuie să-i scoată pe terorişti – pe care îi prezintă lumii drept colonişti – din acele case şi de pe acele pământuri şi să se gândească la modul în care poate construi un viitor paşnic cu palestinienii”.

Turcia critică vehement campania militară a Israelului în Gaza

Ankara critică vehement campania militară a Israelului în Gaza, susţinând o soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, şi găzduieşte câţiva membri ai grupării militante palestiniene Hamas. Spre deosebire de majoritatea aliaţilor săi din NATO şi unele state arabe, Turcia nu vede Hamas ca pe o grupare teroristă, aminteşte Reuters.

Erdogan a spus că Israelul a devenit „copilul răsfăţat al Occidentului” şi a dat vina pe sprijinul occidental faţă de Israel pentru situaţia din regiune.

Întrebat despre informaţiile conform cărora oficiali israelieni vor să „vâneze” membri ai Hamas în alte ţări, Erdogan a declarat că efectuarea unei astfel de operaţiuni în Turcia ar avea consecinţe „foarte grave”.

„În cazul în care ei comit o astfel de greşeală, ar trebui să ştie că vor plăti pentru aceasta un preţ foarte ridicat”, a spus el.

„Dacă îndrăznesc să facă un astfel de pas împotriva Turciei, vor plăti preţul într-un mod pe care nu-l vor putea recupera”, a mai insistat Erdogan în faţa reporterilor la bordul zborului de întoarcere din Qatar.

Israelul se va confrunta cu „consecinţe grave” dacă vizează membrii Hamas în Turcia

Remarcile lui Erdogan au fost difuzate de biroul său de comunicare ca răspuns la o întrebare privind informaţii despre planuri ale serviciilor secrete israeliene de a asasina membri ai Hamas în străinătate.

Luni, agenţia turcă de presă de stat Anadolu a citat serviciile de informaţii turce afirmând că Israelul se va confrunta cu „consecinţe grave” dacă vizează membrii Hamas în Turcia.

Wall Street Journal a relatat anterior că serviciile secrete israeliene se pregătesc să-i urmărească şi să-i ucidă pe liderii Hamas din întreaga lume după încheierea războiului din Gaza, aminteşte Reuters.

Printre altele, Erdogan a indicat că Turcia şi Qatarul vor să reconstruiască Gaza şi că Ankara este gata să acţioneze ca garant sau să găzduiască o conferinţă de pace.

Adauga un comentariu