National

Un bărbat mort, din Constanța, a primit amendă pentru că a circulat fără rovinietă

Publicat: 10 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un bărbat mort din Constanța a primit amendă pentru că a circulat fără rovinietă

Unde-i lege, nu-i tocmeală! Zicala se aplică chiar şi dacă… eşti mort. De asta s-a convins soţia unui bărbat decedat, în momentul în care a primit acasă o sancţiune ciudată.

Din câte se pare, soţul ei primise amendă pentru că circulase fără rovinietă. Ciudăţenia e că omul era mort în momentul în care fusese surprins fără rovinietă. Văduva a contestat sancţiunea la Judecătoria Constanța, dar aceasta i-a refuzat-o, pe motiv că nu are calitate procesuală.

Mai mult, femeia spune că maşina cu pricina fusese vândută înainte ca soţul să moară. Şi totuşi, se pare că autoturismul a fost înregistrat de camerele de supraveghere a traficului circulând pe raza localităţii Feteşti. Întrucât fusese inclusiv pe A2, neavând rovinietă, pe adresa bărbatului a fost trimisă sancţiunea de 250 de lei.

Motivarea instanţei

Iată de ce instanţă a respins solicitarea văduvei şi a admis excepția lipsei calității procesuale active.

„Astfel, pentru că petentul să aibă legitimitate procesuală activă, respectiv, pentru a avea dreptul de a ataca, în instanță, procesul-verbal, se impune ca între petent (persoana care introduce plângerea contravențională) și contravenient (persoana menționată în procesul-verbal contestat) să existe identitate, nefiind posibilă atacarea unui procesul-verbal de o altă persoană.

În acest sens, se impune a fi subliniat că sancțiunea contravențională este personală și nu poate fi executată împotriva altei persoane, astfel încât, indiferent de caracterul fundamentat sau nefundamentat al acesteia, singura persoană interesată de potențiala anulare a procesului-verbal este cea indicată în cuprinsul acesteia.

Terții față de acest raport juridic, fie ei și succesori ai contravenientului, nu pot fi afectați de actul administrativ individual de sancționare, întrucât amenda aplicată nu poate fi opusă sau executată împotriva acestora, motiv pentru care nu au legitimare procesuală (calitatea în sensul dispozițiilor de procedură) pentru a ataca procesul-verbal.

Având în vedere aceste aspecte, rezultă că petenta, deși este succesoarea persoanei sancționate, nu are calitate de contravenient și, pe cale de consecință, nici calitate procesuală activă, motiv pentru care plângerea contravențională vizând proces-verbal menționat nu putea fi formulată de acesta.

Procesul-verbal nu poate fi executat împotriva acesteia, care nu are obligația legală de plăti amendă stabilită pe numele soțului, după cum a învederat și intimata, astfel încât procesul-verbal va produce efecte juridice”, se arată în decizia instanţei.

Adauga un comentariu