National

Unde se plătește taxa de permis? Acum nu mai poate fi achitată în numerar la ghișee

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unde se plătește taxa de permis Acum nu mai poate fi achitată în numerar la ghișee
Taxa pentru primul permis are valabilitate nelimitată

Până acum persoanele care voiau să obțină un permis de conducere plăteau taxa de permis la ghișeu și de asemenea, locul unde se plătește taxa de permis putea fi și on-line. Dat fiind faptul că nu mai poate fi plătită la ghișeul unde își depuneau actele, cea mai mare parte dintre viitorii șoferi se întreabă unde se poate plăti acum taxa de permis.

Unde se plătește taxa de permis. De ce trebuie achitată

Taxa de permis auto, sau taxa pentru eliberarea și/sau reînnoirea permisului de conducere, este o taxă impusă de guvern pentru a acoperi costurile asociate procesului de emitere și administrare a permiselor de conducere. Aceste costuri includ cheltuielile cu pregătirea și administrarea examenelor de conducere, întreținerea infrastructurii necesare pentru desfășurarea acestor examene, precum și alte cheltuieli administrative legate de gestionarea bazei de date a șoferilor și emiterea permiselor.

Taxa este, de asemenea, folosită pentru a descuraja abuzurile și neglijența în conducere, deoarece impune o responsabilitate financiară asupra celor care doresc să obțină sau să își reînnoiască permisul de conducere. În plus, aceasta poate fi văzută ca o sursă de venit pentru guvern, care poate fi folosit pentru a finanța diferite proiecte sau servicii publice.

Unde se plătește taxa de permis

Taxa pentru eliberarea permisului auto (în valoare de 89 de lei) se încasează în contul BCR, CEC Bank taxă permis și în rețeaua de stații de plată SelfPay. Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro taxă permis sau pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare (drpciv.ro).

Pentru tranzacțiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro, dovada plății nu este necesară, iar pentru toate celelalte modalități de plată, va fi luată în calcul confirmarea electronică a efectuării plății. Este posibilă achitarea sumei reprezentând taxa permis auto prin poștă, cu menționarea explicită a destinației și a contului necesar transferului.

De asemenea, trebuie să știi că DRPCIV menționează printr-un comunicat că ”plata acestor taxe nu mai poate fi achitată în numerar la ghiseele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor!”

Taxa pentru primul permis are valabilitate nelimitată. Aceasta este achitată înainte de dobândirea dreptului de a conduce, care se obține în urma testului teoretic și a probei practice, astfel că aceasta rămâne valabilă până la momentul confirmării statutului de conducător auto, corespunzător categoriei pentru care s-a aplicat. În cazul preschimbării sau al solicitării unui nou document, taxa este valabilă până în momentul ridicării noului document.

Astfel, locul unde se plătește taxa de permis este doar on-line pe diferite website-uri specializate pentru plăți. De asemenea, DGPI informează ca șoferii să nu plătească nici un fel de taxă și să nu își introducă datele personale pe website-uri care nu par de încredere sau ridică unele suspiciuni.

Adauga un comentariu