Eveniment-Social

Unele cămine studenţeşti rămân deschise şi pe timp de vară! Care sunt motivele invocate de tineri pentru a nu fi decazați

Publicat: 02 aug. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Unele cămine studenţeşti rămân deschise şi pe timp de vară Care sunt motivele invocate de tineri pentru a nu fi decazați
La UAIC au rămas cazați pe timp de vară peste 200 de studenți

Nici în vacanța de vară, studenții nu părăsesc căminele. Este vorba de peste 200 de tineri din Iași care lucrează sau îşi desfăşoară stagiul de practică. Majoritatea provin din zone rurale și din județele învecinate

Motivele invocate de tineri în solicitările făcute către administratorii căminelor diferă. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), mai exact în campusul „Titu Maiorescu”, 270 de studenți au rămas în 4 astfel de corpuri de cazare (C2, C4, C5, C11).

Ce invocă tinerii pentru a nu fi decazați

Reprezentanții UAIC au transmis reporterilor BZI motivele care se regăsesc în solicitările de cazare la cămin. În căminul C2 se află 78 de studenți și doctoranzi, în C4 sunt 93, iar în C5, doar 50 de salariați și doctoranzi, în C11 locuind 53 de studenți cu familii și doctoranzi.

Toți acești tineri au solicitat să rămână la cămin și pe timp de vară, argumentele acestora având legătură cu participarea la concursuri de Titularizare, stagii de practică, programe de voluntariat, proiecte, internship-uri, dar și cu pregătirea lucrării de licență sau disertație. Cei care nu merg acasă pe timp de vară spun că preferă căminul, deoarece chiria este mai mică, iar în cazul în care merg și la un loc de muncă, le mai rămân și ceva bani de buzunar.

Cât costă să stai într-un cămin studenţesc din Iaşi

Un student care doreşte să stea la UAIC va plăti 140 de lei pe lună pentru a locui în majoritatea căminelor instituţiei de învăţământ superior. Tariful este pentru 7 dintre cămine, acolo unde stau câte 3-4 în camere, cu baia la capătul holului. În căminul C11, unde condiţiile sunt similare, dar stau şi familişti, tariful este de 170 de lei. În căminele C1, C2, C3 şi C5, camerele cu câte două paturi şi baie în cameră au un tarif de 275 de lei, cu 3 locuri în cameră costă 250 de lei lunar, iar în C2, unde sunt câte 4 în cameră, tariful e de 225 de lei.

În cele mai „de lux” cămine ale universităţii sunt tarife unice de 440 de lei, în Gaudeamus şi în căminul Buna Vestire, care e în curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan. Cei care stau la Akademos plătesc 500 de lei lunar, mai puţin cei de la mansardă, care au tariful de 440 de lei. Taxele sunt mai mari, în unele cazuri fii d duble, dacă e vorba de studenţi la taxă, Erasmus sau pe cont propriu valutar.

Cel mai mare tarif pentru această categorie este la Akademos – 640 de lei lunar. Tarife similare sunt și căminele studențești de la TUIASI, USV și UMF.

Comentarii
  • Pana prin 95 studentii munceau in timpul liber, dupa ce terminau de invatat. Acum invata in timpul liber, dupa ce termina munca.

Adauga un comentariu