Prima pagină » Titlurile zilei » Voi știți ce mâncați? Prăjitură cu cremă din 22 de E-uri, comercializată în Iași. Multe dintre acestea contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne – FOTO

Voi știți ce mâncați? Prăjitură cu cremă din 22 de E-uri, comercializată în Iași. Multe dintre acestea contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne – FOTO

08 nov. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Prăjitură cu cremă, care conține nu mai puțin de 22 de E-uri, comercializată în supermarketurile din Iași. Reporterii BZI au analizat împreună cu specialiștii ingredientele acestui preparat de la Selena, iar rezultatele sunt devastatoare pentru sănătatea consumatorilor. Specialiștii recomandă populației să citească atent etichetele produselor

Reporterii BZI au demarat o campanie intitulată „Voi știți ce mâncați?”, prin care dezvăluie consumatorilor ce pericole se ascund în produsele ce se vând în supermarketurile din Iași. Etichetele acestora conțin ingrediente care nu au nicio legătură cu rețeta originală a produsului, E-uri, conservanți sau coloranți. Puține persoane verifică, fiind interesate mai mult de preț, întrucât toate alimentele s-au scumpit și tendința este de a le cumpăra pe cele mai ieftine.

De aceea, consumatorii nu știu la ce pericol se expun. Specialiștii avertizează că aceste preparate, consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi. Produsul prezentat astăzi este prăjitură cu fructe de pădure, de la Selena, care costă 13,99 lei, două bucăți, achiziționate din supermarketul Kaufland.

Prăjitură cu cremă, care conține 22 de E-uri, comercializată în Iași

Potrivit informațiilor de pe etichetă, produsul conține 32 de ingrediente, din care 22 sunt E-uri. Aceștia sunt stabilizatori 420, 450, 462, emulsifianți 472, 322, 471, 417, 475 și 470, aroma colorant E 160, corectori de aciditate 332 și 331, gelatinizanți 406, 440, amidon E 1442 (în condițiile în care mai sunt 2 tipuri de amidon, dar probabil nu se încadrează în E-uri), aroma 2021, suport 1520, agenți de afânare E 450, 500, coloranți E 163. Singurele ingrediente ale prăjiturii care se regăsesc în orice astfel de produs realizat fără E-uri sunt apa și ouăle.

„Un adevărat cocktail de arome și substanțe”, potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, care susțin că sunt îngrijorați de efectele pe termen lung ale consumului de E-uri, în special asupra copiilor.

Aditivi și substanțe cu efecte secundare în prăjitura cu fructe de pădure

Chiar dacă aditivii trec prin procese îndelungate de testare înainte de a fi introduși în alimente, unele substanțe prezintă efecte secundare negative asupra unor grupuri de consumatori.

„De multe ori se datorează faptului că o persoană este deosebit de sensibilă la substanța chimică respectivă sau pentru că exacerbează o sensibilitate sau afecțiune existentă. Sorbitolul (E 420) este un aditiv folosit de industria alimentară ca stabilizator, îndulcitor hipocaloric, umectat sau agent de volum. De aceea îl puteţi găsi în foarte multe produse, dar mai ales în cele de patiserie şi cofetărie.

Nu trebuie să vă mire totuşi dacă veţi găsi aditivul alimentar E 420 şi pe eticheta fructelor uscate, a siropurilor farmaceutice sau a preparatelor oftalmologice. E 420 poate fi folosit şi în combinaţie cu alţi aditivi alimentari – zaharină şi polifosfaţi de sodiu pentru preparatul tradiţional japonez surimi şi pentru a realiza o pastă de peşte din Alaska. Producătorii din industria cosmetică îl folosesc pe post de conservant, fiind unul dintre cele mai utilizate ingrediente. Totuşi, este interzis în preparatele pentru copii şi sugari”, susțin specialiștii din Iași.

O brânză comercializată în Iași are 25 de ingrediente și poate fi cancerigenă.

Specialist: „Poate duce la dureri de stomac şi poate agrava sindromul colonului iritabil”

Specialiștii adaugă faptul că pot să apară dureri de stomac în urma consumului regulat al acestei substanțe.

„Sorbitolul este parţial absorbit şi metabolizat de către organism ca fructoză, iar ceea ce rămâne este fermentat în intestinul gros. Din această cauză, după consumul a mai mult de 5 g de sorbitol zilnic pot apărea balonarea şi flatulenţa. Există şi persoane care au intoleranţă la sorbitol, acestea putând avea efecte laxative. Industria farmaceutică foloseşte sorbitolul tocmai pentru aceste efecte, mai ales pentru a crea medicamente, în special pentru persoanele de vârsta a treia. Până acum, la nivelul Uniunii Europene nu au stabilit o limită maximă admisă pentru consumul de sorbitol, însă cercetători de la diverse universităţi au stabilit că o cantitate ridicată de E 420 ingerată pe parcursul unei zile poate duce la dureri de stomac şi poate agrava sindromul colonului iritabil şi intoleranţa la fructoză”, mai spun specialiștii.

Consumul de E-uri are efecte negative asupra organismului

Utilizarea constantă a alimentelor conținând E 450, o altă substanță ce se află în compoziția prăjiturii cu fructe de pădure analizată de specialiștii din Iași, favorizează apariția plăcilor de colesterol în lumenul vaselor de sânge. Studiile recente au arătat că stabilizatorul E 450 este o substanță carcinogenă ce contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne.

„Acesta este motivul pentru care medicii au elaborat recomandări, conform cărora s-au determinat dozele zilnice maxime de pirofosfați care intră în organism. Astfel, rata maximă de consum admisibil E 450 este de 70 mg/kg pe zi”, mai spun specialiștii DSVSA Iași.

Emulsifiantul E 471 este utilizat pe scară largă în industria alimentară, fiind o alternativă mai ieftină a uleiului vegetal și grăsimilor animale. Un astfel de stabilizator mărește termenul de valabilitate al produselor și, în același timp, dă densitate, conținut de grăsimi și vâscozitate. Cel mai căutat produs pentru copii conține substanțe periculoase.

Specialist: „Face parte din categoria E-uri suspecte”

De asemenea, pirofosfatul acid de sodium, care are denumirea de E 450, este nociv pentru organism.

„Este un aditiv sintetic cu rol de stabilizator, se adăugă pentru a-i mări stabilitatea sau pentru a o stabiliza. Emulgator, substanță chimică folosită la obținerea unui amestec format din două lichide insolubile unul în celălalt. Produce afânarea chiar din timpul formării aluatului, utilizat în produsele fără sodiu. Face parte din categoria E-uri suspecte. Ca și reacții adverse, E 450 este nociv organismului, deoarece poate împiedica fixarea calciului în oase, poate facilita instalarea osteoporozei, provoacă alergii, iritații ale ochilor și a pielii, dar și să scadă asimilarea mineralelor”, mai spun specialiștii din Iași.

Prăjitură cu cremă, care conține 22 de E-uri, o parte din acestea fiind prezentate mai sus, este comercializată în Iași.

Comentarii
  • Luati la rand toate hipermarketurile/supermarketurile/magazine/ bacanii etc etc…. ABSOLUT TOATE AU LA VANZARE ACESTE OTRAVURI!! Intreb din nou…de ce li se permite sa produca si vanda asemenea otravuri??Unde sunt specialistii care avizeaza retetele sau cei care avizeaza spre vanzare toate chimicalele din rafturi?? 99% sunt chimicale asezate pe rafturile vanzatorilor…De ce nu sunt trasi la raspundere cei care produc si cei care dau acceptul pentru a ajunge asa ceva la raft?? Suntem groapa de gunoi a UE din toate punctele de vedere.

  • Buna Campanie…felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`