Actualitate

Afaceri necurate, de un sfert de milion de euro, ale profesorilor de la Facultatea de Constructii – FOTO

Publicat: 19 mai 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Cine ar fi crezut ca sunt in stare de asa ceva? @ Niste profesori universitari de la Facultatea de Constructii a Universitatii Gheorghe Asachi au trucat o licitatie si au masluit documente pentru a baga in buzunare 7 miliarde de lei vechi @ Grupul de profesori „combinatori” ai Facultatii de Constructii si Instalatii din Iasi au reusit sa sustraga fonduri publice grase, pentru propriile firme @ In prim-plan se afla SC Clima Term Center SRL, unde principalul asociat este conf. univ. dr. ing. Catalin George Popovici, alaturi de superiorul sau, prof. univ. dr. Mihai Budescu, actualul decan de la Constructii @ Firmele care au incasat banii au aceleasi adrese de sediu social, telefoane si numere de fax cu cele ale decanului Mihai Budescu @ Mai mult decat atat, in perioada in care s-a facut golania, Budescu era asociat la SC Vesper SRL

De mai bine de cinci ani, o gasca de profesori ai Facultatii de Constructii si Instalatii – Iasi au reusit sa sustraga ilegal aproape un sfert de milion de euro din fonduri publice, pentru propriile firme. Totul, cu incalcarea flagranta a legislatiei in vigoare. La mijlocul mega escrocheriei se afla cadre didactice cunoscute, inclusiv decanul acestei facultati, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu (asociat la firmele Sinfex Comp SRL si B and C Expert Proiect SRL – n.r.) respectiv conf. univ. dr. ing. Catalin George Popovici (principal asociat la SC Clima Therm Center SRL – n.r.).

Povestea smenului penal

Totul porneste in anul 2008, dupa ce au fost deschise ofertele publice depuse (la 18 noiembrie – n.r.) de catre ofertanti privind realizarea unei licitatii ce viza servicii de proiectare la Facultatea de Constructii si Instalatii. Scopul acesteia avea drept obiect: servicii de proiectare in fazele PUZ, SF, PAD, PAC, PTh si DDE la Corpul C (strada General Berthelot din Copou – n.r.), pentru viitorul Centru Cultural European. La aceasta participa doua firme: SC Clima Therm Center SRL, prin Munteanu Elena Monica si SC Optimal SRL, prin sotii Ultimescu Radu si Angela. Dupa verificarea documentelor de la aceasta asa-zisa licitatie, contractul a fost atribuit „in familie”, adica firmei profesorului Catalin George Popovici, specialist in instalatii. Firma acestuia, Clima Therm Center, si-a adjudecat contractul cu o oferta financiara de 164.000 euro, fara TVA, in fata SC Optimal SRL, care a avut o oferta cu 150 milioane lei vechi mai mare (169.500 euro – n.r.). Ce s-a intamplat dupa aceea? S-a mers din smen in smen pentru ca dom’ profesor sa puna mana pe 6 miliarde de lei dintr-o pocnitura de degete. De la inceput pana la sfarsit nu s-a respectat nici una dintre regulile sau prevederile legale romanesti privind achizitiile publice. Astfel, desi la licitatie a participat doar firma lui dom’ profesor Popovici si ulterior s-a semnat contract doar cu Clima Therm Center, in final, documentatia de proiectare, adica ceea ce se solicita de catre Facultatea de Constructii, a fost realizata de cu totul alte firme. Prin urmare te trezesti la licitatie cu unii, iar in final tratezi cu altii. Serviciile prevazute in contract au fost realizate de asocierea dintre Clima Therm Center SRL, SC Vesper SRL respectiv SC Forma SRL. Asta in conditiile in care la licitatie nu s-a vorbit de vreo asociere intre aceste firme. Conform legislatiei privind achizitiile publice OUG 34 din 2006 si HG nr. 925/ 2006, orice asociatie de firme care participa la o procedura de selectie trebuie anuntata in timpul licitatiei respective si se consemneaza in final in procesul verbal de deschidere a ofertelor si implicit in anuntul de atribuire. Pentru a masca aceasta golanie privind asocierea, au prezentat ulterior un document numit „Formularul numarul 2”, care s-ar referi la un acord de asociere dintre firmele respective. Numai ca acest acord nu are numar de inregistrare de la autoritatea contractanta si nici nu este pomenit in timpul procedurii de licitatie.
 
Lucrari facute fara contract
 
Cat de rapid s-au miscat baietii pentru a pune mana pe bani? Au facut totul repede, pentru a fi siguri ca nu exista nicio sansa ca intreg cascavalul sa fie luat de cineva din exterior. La 2 decembrie 2008, Clima Therm Center SRL este declarata castigatoare. Conform legii, zece zile de la momentul declararii firmei castigatoare erau destinate contestatiilor. Dupa aceasta faza, la 23 decembrie 2008, se intocmeste procesul verbal de predare – primire a documentelor pentru PUZ, SF si studii de specialitate. Asta in conditiile in care contractul nu era nici macar semnat. Acesta a fost semnat curios la 13 februarie 2009, dupa doua luni de la predarea documentelor si semnarea procesului verbal de predare-primire a documentelor. In ce baza au acceptat oficialii Universitatii Tehnice (UTI) Gheorghe Asachi sa semneze procesul verbal de predare-primire a documentelor? In ce baza au receptionat lucrarile? Conform contractului semnat ulterior, lucrarile de proiectare nu puteau demara fara un „ordin de incepere” dat de universitate. „Prestatorul are obligatia de a incepe prestarea serviciilor in timpul cel mai scurt posibil de la primirea ordinului de incepere a contractului. Pentru fiecare etapa de proiectare ce urmeaza a fi decontata, achizitorul va emite prestatorului un ordin de incepere”, se arata in alin. 16.1 din contractul nr. 2863 din 13.02.2009, incheiat de UTI cu Clima Therm Center SRL. Un alt element care arata smenul. Anuntul de atribuire a fost publicat pe SEAP la data de 17.09.2009, la 6 luni dupa incheierea contractului, la 8 luni dupa efectuarea proiectului. Adica si-au dat seama de golania ilegala si au incercat sa o dreaga, dar nu le-a iesit. Conform legii, anuntul de atribuire trebuie publicat in maxim 45 de zile de la semnarea contractului.

Conflict de interese. Caracatita

In mod normal, cei care au pus mana pe bani nu aveau niciun drept sa lucreze la acest proiect, fiind in conflict de interese. Caracatita intereselor apare clar atunci cand iese la iveala asocierea firmelor. Astfel, firma Forma SRL ii are ca administratori si asociati pe Margareta Lepadatu si sotul acesteia, Constantin Lepadatu, fost cadru didactic la Facultatea de Constructii. SC Vesper SRL ii are ca asociati pe Ioan Petru Ciongradi, cadru didactic Constructii si sotia sa Camelia. De luat in considerare sediul social, nr. de fix, fax si de mobil ale acestei firme, care coincid cu cele ale firmelor decanului facultatii Mihai Budescu. Firmele sale, Sinfex Comp SRL, unde este partener si colegul sau Petru Ciongradi si B & C Expert Proiect SRL au aceeasi adresa si numar de fax cu societatile mentionate in asocierea de mai sus, adica grupul de firme care au pus mana pe contract: Clima Therm Center SRL, SC Vesper SRL si SC Forma SRL. Mai mult, din comisia de licitatie au existat patru membri care sunt, practic, colegii lui Popovici respectiv Mariana Fartatescu de la Facultatea de Arhitectura, respectiv Octavian Rosca, Vasilica Ciocan, Monica Vasilache de la Constructii. Cu o nonsalanta incredibila in fata acestei ilegalitati, decanul Budescu a respins toate acuzatiile in fata reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI). „Totul s-a facut intr-o maniera ce tine de respectarea legii si nu este nicio problema care sa tina de nereguli sau conflicte de interese. Nu avem de ce sa ne fie frica pentru ca nu avem ce sa patim in acest caz. Nu are nimeni ce sa-mi faca… „, a declarat Mihai Budescu, decanul Facultatii de Constructii si Instalatii.

Adauga un comentariu