Titlurile zilei

Proiectul cu 7.000 de apartamente din Nicolina a fost reactivat! Investiție mamut la care participă și fiul magnatului Culiță Tărâță. Terenul a fost cumpărat de milionarul Constantin Duluțe – FOTO

Publicat: 11 iun. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Proiectul cu 7.000 de apartamente din Nicolina a fost reactivat Investiție mamut la care participă și fiul magnatului Culiță Tărâță. Terenul a fost cumpărat de milionarul Constantin Duluțe  FOTO
Culiță Tărâță Jr. a fost cooptat de milionarul Constantin duluțe într-un proiect imobiliar de proporții de pe amplasamentul fabricii Nicolina din Iași

Proiectul de pe amplasamentul fabricii Nicolina a atras un investitor important. Proprietarul terenului, Constantin Duluțe, l-a atras în afacere pe moștenitorul magnatului Culiță Tărâță, decedat în 2014. Au început demersurile pentru construirea unui cartier de locuințe colective cu 4.000 de apartamente. Este doar prima etapă dintr-un proiect mult mai mare

Proiectul imobiliar de pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina, din municipiul Iași, a fost reactivat. În 2018, omul de afaceri Constantin Duluțe a plătit 40 milioane de euro pentru cele 24 de hectare de pe amplasamentul fostei fabrici. Terenul a trecut prin portofoliul firmelor Sticknet Investment SRL și Nicolina Park SRL, ca până la urmă să ajungă la afaceristul vasluian, originar din comuna Cotnari județul Iași. Vânzarea activelor Nicolina a început în 2007 la inițiativa Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Licitațiile au fost câștigate de către Concept Investment și Real Estate Development. Constantin Duluțe a cumpărat proprietatea din Iași după ce a vândut 57.000 hectare de teren agricol din Insul Marea Brăilei. A încasat nu mai puțin de 250 milioane de euro de la fondul de investiții Al Dahra Holding.

Proiectul cu 7.000 de apartamente din Nicolina este vizat și de Culiță Tărâță Jr.

Pentru că o mare parte din amplasament era contaminat, iar proiectul imobiliar era stopat de Agenția pentru Protecția Mediului (APM), s-a realizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru doar 2,3 hectare. Erau prevăzute mai multe blocuri de locuințe colective cu regimul maxim de înălțime 2S+D+P+11E, ceea ce ar fi însemnat nu mai puțin de 4.000 de apartamente. Proiectul extins presupune construirea unui număr de 7.000 de apartamente, la care se adaugă clădiri de birouri, centru comercial și clinică medicală. La un moment dat, Constantin Duluțe a declarat pentru BZI că va renunța la proiect și că va amenaja cea mai mare piață-agroalimentară din Moldova. Însă, la finalul anului 2021 este înființată societatea Nicolina Residence SRL. Părțile sociale au fost împărțite între Constantin Duluțe, Lucian Zlate și Culiță Tărâță Jr., fiul magnatului Culiță Tărâță, decedat în 2014, la vârsta de 62 de ani.

Magnatul a fost parlamentar de Neamț în 2 mandate. Iar în 2012 a fost ales președintele Consiliului Județean Neamț.  Prin noua entitate a fost reactivat proiectul imobiliar doar pe porțiunea de 2,3 hectare, unde există un PUZ aprobat în Consiliul Local, în 2018. Recent, pe numele societății a fost emis un nou certificat de urbanism, semn că se încearcă obținerea autorizației de construire.

În apropiere construiește și patronul hotelului Unirea

Tot pe amplasamentul fostei fabrici, construiește și Lucian Grecu, patronul hotelului Unirea. La finalul anului 2021, după aproape 3 ani de la inițierea unui PUZ, a primit autorizația pentru două blocuri de locuințe colective. Pe o suprafață de teren de 5.191 de metri pătrați, situată pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina, urmează să fie ridicate două clădiri cu regimul de înălțime 2S+P+11E, dar și un corp de clădire destinat spațiilor comerciale, cu regimul de înălțime 2S+P. În total, aria desfășurată construită a clădirilor va fi de 18.614 metri pătrați. Vor fi amenajate 253 de apartamente, dintre care 132 cu o cameră, 110 cu două camere și 11 cu 3 camere. În ceea ce privește parcările, 171 vor fi amenajate la subsol și 100 vor fi supraterane.

Beneficiarul a anunțat o investiție și pe strada Melodiei. Proiectul cu 7.000 de apartamente din Nicolina a fost reactivat, dar rămâne de văzut dacă armata de interpuși va reuși să scoată autorizația de construire din Primăria Iași.

Comentarii
  • In zona aia se poate face toată zona cu parcare subterană și blocuri de peste 10 etaje . Sa se verifice infrastructura.

  • Lucian Zlate? Ala de se plimba cu Ferrariul cumparat de ma-sa(a murit in inchisoare acum 2 ani), aia care a distrus Teromul? Sa ii f….. toata familia. Cea mai mare Piata agroalimentara suna bine, gandea bine pe atunci Dulute, dar s-a bagat cu cine nu trebuie. Blestemati sa fiti toti 3.

  • Zona aia e mlaștina. Pe vremuri se numea Broscarie; exista încă și strada Broscarie la Piata Nicolina.
    Care va construi subsol pe acel teren, mare teapa va da.
    Continentalul, cu toată proiectarea și execuția lor, tot are probleme cu infiltrațiile. Poitiers Towers e cu parcare supraterana. Oare de ce?

Adauga un comentariu