Actualitate

13 oameni au primit o nouă şansă la viaţă, după ce trei familii au acceptat donarea de organe

Publicat: 22 aug. 2021
13 oameni au primit o nouă șansă la viață, după ce, în ultimele 48 de ore trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi

13 oameni au primit o nouă șansă la viață, după ce, în ultimele 48 de ore trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi. La Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord și plămân ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo.

Agenția Națională de Transplant (ANT) a anunțat, astăzi, faptul că trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi și, astfel, 13 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase.

Cursa contracronometru pentru viață a început joi, 19 august, aproape concomitent la Spitalul Clinic de Urgență București și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia -Mare , acolo unde familiile a doi pacienți aflați în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee).

Câteva ore mai târziu, la Cluj, familia îndurerată a unei tinere paciente, diagnosticată în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a oferit altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi, cord, plămâni) și țesuturi osoase.

„În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor 3 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți”, spun cei de la ANT, pe Facebook.

Datorită efortului medicilor de la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, trei pacienți pot spune că „s-au născut a doua oară” datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. Pentru unul dintre pacienți, o adolescentă de 15 ani, unica șansă la „mâine” era realizarea cât mai urgentă a acestei intervenții salvatoare.

„A fost un efort deosebit al echipei medicale, în special al echipei ATI, care a realizat două intervenții de transplant hepatic în același timp, urmate la foarte scurt timp de un al treilea transplant hepatic”, potrivit ANT.

În același timp, alți 6 pacienți erau salvați prin transplant renal: patru intervenții s-au realizat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și două intrevenții la Centrul de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni.

Alți doi pacienți își vor recăpăta vederea în urma transplantului de cornee realizat la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Prelevarea țesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Băncii de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina, efortul lor contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru foarte mulți pacienți din toată țara.

Deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili, la Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord și plămân ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo, organele prelevate salvând viețile altor doi oameni care nu aveau altă șansă, notează Mediafax.

„Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim cu profund respect și recunoștință acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor oameni cel mai prețios dar: Viața”, mai spun cei de la ANT.

 

Adauga un comentariu