Terapii alternative

6 beneficii ale cititului asupra sănătății

Publicat: 17 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
6 beneficii ale cititului asupra sănătății
Cititul este excelent pentru sănătatea mentală si emoțională.

Cititul este excelent pentru sănătatea mentală si emoțională. Aceasta activitate te-ar ajuta chiar să fii bun la matematică, potrivit unui ultim studiu. La fel ca o dietă sănătoasă sau practicarea unei activități fizice, lectura contribuie astfel la o viață mai lungă. Iată principalele beneficii dovedite ale lecturii!

6 beneficii ale cititului asupra sănătății

Lectura fluentă te-ar ajuta să fii bun la matematică

Zonele creierului care sunt stresate în timpul lecturii funcționează și în alte activități aparent fără legătură, cum ar fi matematica, așa cum a demonstrat un cercetător într-un studiu științific.

Publicat în revista Frontiers in Computational Neuroscience pe 12 februarie 2021, acesta s-a concentrat inițial pe dislexie.

Cercetătorul Christopher McNorgan, care lucrează în departamentul de psihologie de la Universitatea din Buffalo (SUA), a reușit să identifice dislexia 94% din timp, potrivit Sante Magazine. A lucrat cu scanări RMN funcționale a două grupuri de copii, unul citind și celălalt făcând matematică. Pe lângă faptul că este capabil să diagnosticheze cu exactitate dislexia, acest model experimental a arătat că cablarea creierului pentru lectură are și un rol de jucat atunci când faci matematică.

„Aceste descoperiri m-au șocat”, a spus Christopher McNorgan într-o declarație. „Acestea sporesc valoarea și importanța alfabetizării, arătând modul în care fluența lecturii ajunge în toate domeniile, ghidând modul în care mergem cu privire la alte sarcini și rezolvăm alte probleme”, a spus el.

„Aceste rezultate arată că modul în care creierul nostru este conectat la citire influențează de fapt modul în care creierul funcționează pentru matematică”, a spus cercetătorul. „Acest lucru înseamnă că abilitățile tale de citire afectează modul în care abordezi problemele din alte domenii și ne ajută să înțelegem mai bine [ce se întâmplă cu] copiii cu dizabilități de învățare în lectură și matematică”, a detaliat el. Acesta crede că acum este dovedit științific că alfabetizarea are consecințe pozitive dincolo de simpla știință de a citi.

Cititul scade stresul

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Britanică din Sussex (Canada), cititorul durează aproximativ șase minute pentru a se liniști după ce a citit. Care sunt semnele fizice observate la citire? Scăderea tensiunii musculare și a ritmului cardiac. Clotilde, în vârstă de 43 de ani, o femeie de afaceri care aleargă toată ziua, notează: „Am zile nebune în care alerg tot timpul. Timpul meu de citire noaptea în pat este un moment esențial în care simt că corpul meu se calmează și revine la normal.”

Citește pentru a trăi mai mult

Trăiești mai mult citind? Din nou, oamenii de știință au analizat problema. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale din Statele Unite și publicat de revista Social Science & Medicine a constatat că cei care obișnuiau să citească o carte timp de cel puțin 30 de minute pe zi aveau un risc cu 20% mai mic de a muri în următorii 12 ani. Dar, pentru a profita la maximum de beneficiile cognitive ale lecturii, este mai bine să citiți romane decât ziare sau reviste.

Lectura dezvoltă sensibilitatea și empatia

Dezvoltarea sensibilității, empatia, capacitatea de a te pune în pielea celuilalt. Acestea sunt câteva dintre marile calități pe care le poți dezvolta având ochii aplecati peste o carte. Asta au descoperit cercetătorii la copiii care citesc Harry Potter (studiul „Cea mai mare magie a lui Harry Potter: Reducerea prejudecăților”, 2014). Celor care s-au identificat cu eroul din saga le-a fost mai ușor să empatizeze cu o persoană marginalizată.

Cititul trezește bebelușii

Pediatrii americani recomandă ca părinții să citească povești cu voce tare copiilor, chiar și copiilor mici. Motivele? Ajutarea copilului să vorbească bine: povestea de seară stimulează creierul celor mici, ajutându-i să-și construiască simțul vorbirii și, mai târziu, scrisul.

Înlocuiți ecranele: în loc să lăsați bebelușii singuri în fața unui televizor sau computer, povestea permite învățarea activă a limbii prin asocierea cuvintelor cu imaginile. Chiar dacă credeți că copilul este prea mic pentru a înțelege, el sau ea preia ceea ce vă faceți timp pentru a-i arăta.

Adauga un comentariu