WoW!

8 plante de leac care să nu-ţi lipsească din grădină

Publicat: 06 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
8 plante de leac care să nu-ţi lipsească din grădină
Plantele din lista de mai jos sunt bune atât pentru înfrumusețarea curții și grădinii, cât și pentru sănătatea ta

Foloseşte ce îţi oferă natura în avantajul tău! Tot ce ne înconjoară ne face bine, dacă ştim când, cum şi în ce cantitate să utilizăm. Spre exemplu, nu o dată te-ai urzicat şi apoi te-ai răzbunat pe plantă, rupând-o ori chiar scoțând-o din pământ. Ştiai însă că e benefică pentru podoaba capilară? Află din acest material despre 8 plante de leac care nu trebuie să-ţi lipsească din grădină.

De majoritatea ai auzit, cu siguranţă. Le găseşti aproape oriunde, nu costă mult şi, în plus, nu sunt pretenţioase. Iată, aşadar, câte motive să nu le mai ocoleşti de acum încolo. În plus, sunt şi estetice şi chiar plăcut mirositoare. Citeşte acest material şi documentează-te, apoi apucă-te de plantat. Spor la treabă!

Plante de leac – Pentru o grădină și frumoasă, și eficientă

Iată lista de plante pe care să te asiguri că le vei avea de-acum încolo.

  • Ciuboțica-cucului. Este o floare excelentă pentru o curte sau grădină colorată. Se plantează în luna martie, iar inflorescenţa ține inclusiv în mai. Este gingaşă, dar nu excesiv. Adoră locurile umbrite, deci nu o pune într-un loc unde s-ar afla în raza directă a soarelui. Se spune că cine le vede înflorite, în drumul lui, va avea mult noroc. Mai mult, odinioară, oamenii plantau în grădini ciuboțica-cucului pentru ca animalele lor să fie ferite de vrăji şi boli.
  • Trandafir. Chiar dacă rolul lui principal este de a colora curtea, să ştii că are şi efecte benefice pentru sănătate. Spre exemplu, apa de trandafiri este excelentă pentru curăţarea şi tonifierea tenului. Acum, la început de toamnă, este momentul propice să plantezi butași de trandafir sub sticlă.
  • Pelin. Cu toţii ştim că pelinul are un gust foarte-foarte amar, însă este bun pentru detoxifierea ficatului şi a fierii. Cu siguranţă, îţi aduci aminte când bunica înghiţea dimineaţa, pe stomacul gol, 2-3 frunze de pelin, iar apoi mânca după circa o oră. Proceda astfel mai ales atunci când se plângea că simte gust amar în gură. De asemenea, băile locale cu infuzie de pelin sunt excelente pentru tratarea hemoroizilor.
  • Mentă. Este foarte aromată. O folosim atât pentru prăjituri, cât şi pentru ceaiuri şi cocktailuri. Ba chiar se poate prepara dulceaţă din frunzele de mentă. Ştiai însă că te ajută să scapi de durerea de cap? Are efect energizant şi este un adevărat tonic cerebral. Mai mult, ceaiul de mentă ajută rinichii să elimine cât mai multe toxine.
  • Muşeţel. Cine nu ştie de clasicul ceai de muşeţel, folosit în foarte multe situaţii? Dacă ai infecţie vaginală, medicul recomandă spălături cu muşeţel. Dacă ai probleme cu hemoroizii, înainte de aplicarea locală a cremei, e bine să faci igiena cu ceai de muşeţel. Ba chiar are şi efect antiseptic.

Farmacia naturii, la îndemâna oricui

Iată și alte plante de leac pentru o grădină bogată.

  • Cimbrul. Este folosit încă de pe vremea dacilor. Creşte, de obicei, în locuri sterpe ori stâncoase. Dacă îl prepari drept băutură, cu oţet şi sare, foloseşte pentru unele afecţiuni gastrointestinale. Iar dacă e sub formă cu decoct, îndulcit cu puţină miere de albine de calitate, atunci porneşte fluxul menstual şi este eficient împotriva viermilor intestinali şi a astmului.
  • Coada-şoricelului. Conform lui Dioscoride, dacă faci ceai din coada-şoricelului şi îl bei aşa, simplu, ori amestecat cu miere şi oţet, scapi de problemele de la fiere, dar şi de inflamaţii. Este recomandat persoanelor diagnosticate cu astm, dar şi celor care suferă de hemoroizi, boli nervoase ori au probleme cu limfa. Atenţie însă, pentru că stimulează pofta de mâncare. Aşadar, dacă eşti la dietă de slăbit, nu e tocmai recomandat să bei ceai de coada-şoricelului.
  • Urzica. Cine nu are în curte sau grădină banala urzică? O fi ea pişcăcioasă, dar are şi multe beneficii pentru sănătate. În primul rând, dacă ai probleme cu părul, clăteşte-l (după şampon şi mască cu ulei de măsline) stând cu capul într-un lighean cu infuzie de urzică. În timp vei observa că părul ţi se va întări şi nu va mai fi la fel de casant.

„Dioscoride spune că frunzele acestei plante vindecă, sub formă de cataplasme, muşcăturile de câine şi ulceraţiile cangrenoase sau carcinomatoase. Buruiana este bună la luxaţii, umflături, parotidite, tumori axilare, abcese. Se aplică cu ceară celor care suferă de splină”, scria I. H. Crişan, autorul volumului „Medicina în Dacia”. Decoctul de seminţe era folosit ca afrodiziac şi deschidea pântecele. Dacă se mănâncă împreună cu miere ajută la astm, pleurezie şi pneumonie. Romanii o numesc urtica, iar dacii, dyn, menţiona Discorides.”

Adauga un comentariu