Actualitate

92 de centre de vaccinare ale MApN, deschise și civililor de pe 15 martie 2021

Publicat: 12 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
92 de centre de vaccinare ale MApN deschise și civililor de pe 15 martie 2021
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat că centrele de vaccinare ale MApN vor fi deschise și civililor de pe 15 martie. Ministrul a declarat că aceste centre nu au înființate pentru asigurarea de privilegii militarilor și nici nu au fost gândite ca structuri cu circuit închis

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a transmis vineri, 12 martie 2021, faptul că centrele de vaccinare ale MApN vor fi deschise și civililor de pe data de 15 martie. Oficial a precizat că aceste centre nu au înființate pentru asigurarea de privilegii militarilor și nici nu au fost gândite ca structuri cu circuit închis. Următoarele zile vor fi deschise 92 de centre.

„Cele 92 de centre au însemnat o modalitate de reducere a presiunii pe centrele care deservesc populația general, preluând sarcina imunizării unei părți importante din populația României”, a spus Nicolae Ciucă, într-o postare publicată pe Facebook.

Ministrul Nicolae Ciucă: „Sistemul medical militar nu a funcționat niciodată ca un sistem închis”

Ministrul MApN a menționat că aceste centre medicale pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus sunt puse la dispoziția atât a militarilor, cât și a populației generale.

„Începând cu 15 martie, centrele de vaccinare ale Ministerului Apărării Naționale vor fi deschise pe aceleași criterii stabilite de Comitetul Național pentru Coordonarea Vaccinării, atât militarilor cât și populației civile”, a spus ministrul Apărării

Ministrul Ciucă a mai spus că „sistemul medical militar nu a funcționat niciodată ca un sistem închis iar datele statistice sunt fără echivoc: din cei peste 65.000 pacienți tratați de Spitalul Militar Central din București, în jur de 80 la sută au fost pacienți civili.

„Nu tolerez și nu voi tolera abateri de la regulile deja stabilite în Strategia Națională, curând voi prezenta rezultatele anchetei pe care deja am dispus-o la Focșani, unde au fost semnalate nereguli în procesul de vaccinare”, a spus Nicolae Ciucă.

Cu privire la imunizarea membrilor din familie, oficialul Nicolae Ciucă a spus că, prin Statutul cadrelor militare, aceștia sunt arondați pentru servicii medicale gratuite sistemului propriu al MApN.

„Nici în asigurarea serviciilor medicale, nici în procesul de vaccinare, nu au fost create privilegii pentru membrii familiilor noastre. Înscrierea lor la vaccinare a fost făcută și va fi la fel și în continuare cu respectarea strictă a criteriilor de eligibilitate la nivel național”, a precizat ministrul.

5.000 de veternai de război și pensionari limitari eligibili, vaccinați anti-Covid-19

Până în momentul de față, au fost imunizați circa 5.000 de veterani de război și pensionari militari eligibili cu vârsta peste 65 de ani sau cu comorbidități, circa 4.500 membri de familie eligibili pentru etapa a II-a (în principal membri de familie ai pensionarilor militari).

Totodată, a fost vaccinat întreg personalul militar participant la misiuni externe și militari aflați în pregătire pentru misiuni în afara teritoriului național, dar și toți militarii care participă la misiuni specifice pe teritoriul național, poligoane, pază și protecție obiective militare, misiuni de transport al personalului unităților sanitare militare și militari din serviciul de luptă permanent.

„După cum se poate lesne observa, cifrele sunt cât se poate de relevante: vaccinarea a mai puțin de 20.000 de cadre militare și personal civil în activitate din MApN, dintr-un total de aproape 2 milioane de români imunizați până în prezent, nu poate fi considerată un privilegiu, ci o stare de normalitate, într-un efort inter-instituțional de extremă importanță pentru succesul campaniei naționale de vaccinare din România”, este concluzia Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Adauga un comentariu