Titlurile zilei

Afacere de succes croită de o tânără din Iași, cu bani de la stat. A renunțat la un job în domeniul medical pentru a vinde creații unice în Europa

Publicat: 30 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afacere de succes croită de o tânără din Iași cu bani de la stat. A renunțat la un job în domeniul medical pentru a vinde creații unice în Europa

Ieșeanca este farmacistă la bază și a profesat o perioadă scurtă în acest domeniu. Pentru că nu se regăsea în această meserie, s-a reîntors la ceea ce îi plăcea cel mai mult să facă încă din copilărie. A urmat cursurile de designer vestimentar, iar acum vinde rochii de seară în mai multe țări. Afacerea a fost inițiată cu bani de la bugetul de stat. În prezent, sute de antreprenori din Iași au afaceri de succes deschise cu banii obținuți prin programul Start-Up Nation.

Banii oferiți în cadrul acestui program se dovedesc a fi un real sprijin pentru tinerii care vor să își îndeplinească visele și să devină antreprenori. Cei 44.000 de euro pe care îi investește fiecare beneficiar în afacere sunt un start pentru dezvoltarea ei. Primii ieșeni care au obținut banii în cadrul programului Start-Up Nation, în anul 2017, văd deja efectele benefice ale acestei investiții. Unul dintre aceștia este Amalia Ungurean, o tânără antreprenoare din Iași, în vârstă de 29 de ani, care și-a îndeplinit visul din copilărie după ce a primit banii de la stat.

De la farmacist, la designer vestimentar

Povestea tinerei e ca a oricărei persoane care a obținut diploma de licență într-un domeniu unde nu a muncit foarte mulți ani. După terminarea liceului a vrut să se facă farmacistă, pentru că i se părea un lucru extraordinar să ajuți oamenii.

„Puteam să mă fac medic, însă eu sunt destul de sensibilă și nu cred că aș fi fost suficient de puternică pentru a o practica, de aceea m-am orientat spre această meserie, de farmacist. Mi-am spus că este tot un mod de a ajuta oamenii. În toată perioada în care am fost studentă și după ce am luat licența, mi-am dat seama că nu e ceea ce îmi doresc să fac toată viața. De aceea nu am lucrat prea mult ca farmacistă, doar vreo jumătate de an”, povestește tânăra.

După ce a decis că nu e meseria care o definește, s-a gândit că ar putea să își deschidă o afacere.

„Eu am avut în permanență sprijinul părinților și când le-am spus că vreau să fac ceea ce mă pasiona încă din copilărie, designul vestimentar, au spus că mă ajută”, mai povestește antreprenoarea.

44.000 de euro, bani investiți în afacere

Pentru că voia să urmeze cursurile de design vestimentar și costurile nu erau deloc mici, a cheltuit toate economiile pe care le avea, dar și câțiva bani de la părinți, pentru a obține diploma mult dorită.

„Jumătate de an m-am specializat pe asta. Apoi am căutat o sursă de finanțare pentru a-mi deschide afacerea. Știam de programul Start-up Nation pentru că am mulți prieteni IT-iști care aplicaseră proiecte. Unul dintre ei chiar m-a ajutat pe parcurs, când nu mă descurcam la partea asta”, mai spune ieșeanca.

A aplicat proiectul în anul 2017, fiind printre primii tineri care erau interesați de acest program. Nu a durat mult până a primit finanțarea.

„În anul 2018 deja aveam banii. Am achiziționat mașini de cusut, de surfilat, aveam banii pentru chirie pentru jumătate de an. Am reușit să angajez două croitorese, iar anul acesta, pentru că cererea a crescut, am mai angajat una. A fost destul de greu să găsesc niște croitorese care să facă rochiile așa cum le voiam”, mai spune Amalia Ungurean. Firma Design Lab a fost finanțată cu 44.000 de euro.

Rochiile au ajuns în străinătate

Rochiile de seară care sunt create în atelierul său sunt unice pentru că sunt realizate la comandă. Pentru că acestea au fost apreciate de clientele din Iași, dar și din țară, comenzile au început să vină și de la românce stabilite în străinătate.

„Noi inițial am preluat comenzile numai pentru clientele din Iași. Voiau să fie diferite, erau sătule de aceleași modele de rochii pe care le vedeau în magazine și ne-au spus că erau dispuse să plătească mai mult, dar să fie îmbrăcate cu o altfel de rochie. Treptat, am preluat comenzi și din țară, dar și din afara țării. Am trimis rochii în Franța, Italia și Anglia, acolo unde sunt multe comunități de români. De aceea am mai angajat o croitoreasă. Cea mai aglomerată perioadă e înainte de sărbători sau când sunt banchetele”, spune Amalia Ungurean.

Ieșenii vor să devină antreprenori

Interesul pentru accesarea fondurilor disponibile în cadrul programului Start-Up Nation a fost crescut începând cu 2017, când s-a lansat programul, până în prezent. La nivelul județului Iași au fost depuse în anul 2017 în jur de 800 de planuri de afaceri din care 700 au fost eligibile, finanțate. Numărul mare de beneficiari care au primit fondurile a fost înregistrat și în anul 2018, dar și anul acesta, când 500 de persoane vor încasa banii. În prezent se semnează contractele pentru decontarea celor 44.000 de euro pentru fiecare proiect. În Iași, cele mai multe planuri de afaceri au fost pe producție și domeniul IT, precum producție de software, ateliere de croitorie și confecții, ateliere de prelucrarea materialului lemnos, ateliere de fabricarea pâinii, ateliere de patiserie și cofetărie, dar se regăsesc și multe idei pe industrii creative.

Adauga un comentariu