Actualitate

Anunţul premierului despre negocierea de la Bruxelles. Nicolae Ciucă, despre aderare: „Nu am citit raportul pentru intrarea României în Schengen” – LIVE VIDEO/TEXT

Publicat: 27 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunţul premierului despre negocierea de la Bruxelles. Nicolae Ciucă despre aderare Nu am citit raportul pentru intrarea României în Schengen - LIVE VIDEOTEXT
Premierul Nicolae Ciuca a anunțat care sunt principalele concluzii după discuţiile pe care le-a avut cu oficialii europeni

Premierul Nicolae Ciucă a susţinut astăzi, 27 octombrie 2022, o conferinţă de presă, în care a vorbit despre negocierea de la Bruxelles și anunţat principalele concluzii după discuţiile pe care le-a avut cu oficialii europeni, dar şi cu alţi lideri. Printre subiectele discutate se includ: Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova și Ucraina şi aspecte legate de securitate.

Între 26 şi 27 octombrie, premierul României, Nicolae Ciucă, s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles. Prim-ministrul a avut întrevederi cu omologul său belgian Alexander De Croo, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dar şi cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Negocierea de la Bruxelles. Ce s-a decis

În urma întrevederilor de la Bruxelles, s-au luat mai multe decizii cu privire la diferite aspecte de interes pentru România.

În ceea ce privește aderarea la Schengen, premierul a menţionat că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care se bucură România. Totodată, acesta a menţionat că nu a citit raportul pentru intrarea României în Schengen, întrucât nu este public.

„Nu am citit raportul pentru că nu este public, a fost analizat ieri, ceea ce știu este, din datele pe care le avem, raportul este unul foarte pozitiv, primind aprecierile de la toți cei care au participat la această activitate.”

În acest sens, Nicolae Ciucă a avut și o întrevedere cu premierul belgian, Alexander De Croo, care „a fost cât se poate de bună, îndeosebi în urma vizitei pe care a efectuat-o la Bucureşti, în aprilie”.

„Am reuşit să semnăm două memorandumuri de înţelegere în domeniul nuclear şi să analizăm posibilitatea de concretizare a acestora. Primul vizează dezvoltări în domeniul semiconductorilor”, a mai punctat premierul.

Este cunoscut că în momentul de faţă sunt unele probleme cu Olanda. Prim-ministrul a spus că a trimis o scrisoare de invitaţie din partea ministrului de Interne din România la adresa ministrului de Interne din Olanda.

Ce se va întâmpla cu pensiile şi infrastructura de transport

Prim-ministrul a discutat și despre pensiile din România și despre înlocuierea plafonului de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă. Acesta a avut o abordare cât se poate de clară la întâlnirea cu Ursula von der Leyen. În această ordine de idei, a discutat şi despre aspectul ajustării la o serie de jaloane astfel încât să fie realizabile până în 2026.

 „Am prezentat că exista acea limită în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă că înlocuirea indicatorului cu altul care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale”, a declarat premierul României.

Premierul a mai subliniat că timpul rămas la dispoziţie până la finele anului 2026 obliga la o coordonare şi o asumare a tuturor reformelor şi nvestitiilor într-o linie de prioritizare a programelor iniţiate în interiori PNRR. Prioritizarea trebuie să fie făcut astfel încât banii primiţi de la UE să poată să aducă un plus economiei naţionale.

El a mai subliniat că a avut discuţii şi despre infrastructura de transport.

„Se vor realiza anumite ajustări prin care se vor identifica obiectivele realizabile până în anul 2026, iar cele care nu pot fi realizate, să fie înlocuite pentru a se încadra în limita de timp”, a adăugat premierul României.

Totodată, prim-ministrul a adus în discuţie, în cadrul întrevederilor, rolul pe care îl are România în contextul războiului din Ucraina.

„Am discutat rolul pe care România îl joacă în regiune. Absolut toţi interolocutorii au apreciat ţara noastră pentru dovadă de solidaritate de care am dat dovadă şi, desigur, măsurile pentru a facilita transportul de cerelea din şi spre Ucraina”, a mai menționat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a avut mai multe negocieri la Bruxelles, unde s-a aflat într-o vizită de muncă timp de două zile. În discuţie cu oficialii europeni, premierul a subliniat aspecte importante atât la nivel economic, cât și social și la nivel de securitate.

Adauga un comentariu