Sfatul medicului

Ce şanse sunt ca temperaturile ridicate din timpul verii să pună capăt pandemiei COVID-19

Publicat: 12 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce şanse sunt ca temperaturile ridicate din timpul verii să pună capăt pandemiei COVID-19
Caldura verii va ucide coronavirusul

Caldura verii va ucide coronavirusul? Ideea ca vremea caldă ar putea opri coronavirusul pare să se estompeze pe măsură ce virusul s-a răspândit pe tot globul. Dar noile cercetări ar putea conține o strălucire de speranță?

Este prea devreme pentru a ști sigur dacă noul coronavirus este sezonier. Pentru a ști cu adevărat, ar trebui să urmărim cum se schimbă cazurile de-a lungul anului. Dar putem analiza răspândirea sa în diferite climaturi din întreaga lume pentru a găsi indicii.

Care sunt dovezile?

Există unele dovezi că cazurile de coronavirus au fost grupate în special în regiunile mai reci și mai uscate.

Un studiu a indicat țările afectate în special de virus – cele unde s-a răspândit nedetectat prin transmiterea comunității – până la 10 martie au avut temperaturi medii mai mici decât cele cu cazuri mai puține.

O altă lucrare a analizat 100 de orașe din China cu peste 40 de cazuri de Covid-19 și a sugerat că cu cat temperatura și umiditatea sunt mai ridicate, cu atât rata de transmisie este mai mică.

Și un alt studiu, care nu a fost încă revizuit de la egal la egal, a sugerat că, deși cazurile noului coronavirus ar putea fi găsite în toată lumea, focarele au fost grupate în special în „zone relativ reci și uscate” – cel puțin până la 23 martie.

Însă, după cum a subliniat un grup de cercetători de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, virusul s-a răspândit acum în fiecare regiune a Organizației Mondiale a Sănătății, „întinzând eficient toate zonele climatice, de la frig și uscat, la regiuni calde și umede”.

Caldura verii va ucide coronavirusul? Există o divizare nord-sud?

Ca si alte multe alte virusuri, inclusiv gripa, se observă un model sezonier în emisferele nordice și sudice. Dar regiunile tropicale apropiate de ecuator nu experimentează același tipar.

Și unele dintre regiunile fierbinți și umede care au inregistrat cazuri transmise local de virusul Covid-19, cum ar fi Malaezia și Republica Democrată Congo, sunt aproape de ecuator și deci nu ar putea oferi cele mai bune dovezi pentru ce se va întâmpla în altă parte.

Dar privind spre emisfera sudică, Australia și Noua Zeelandă – la sfârșitul sezonului de vară, când au fost văzute primele lor cazuri – au avut mult mai puține cazuri decât multe dintre omologii lor din emisfera nordică.

Există o mulțime de alți factori în joc, cum ar fi piciorul global și densitatea populației.  Și având în vedere că virusul s-a răspândit treptat în întreaga lume – inițial prin călătorii globale – în același timp cu anotimpurile care s-au schimbat, este dificil de identificat în special efectul climatului.

Caldura verii va ucide coronavirusul? Alte coronavirusuri sunt sezoniere?

Există unele dovezi că alte coronavirusuri circulă în principal în lunile de iarnă, potrivit unei echipe de cercetători de la University College London (UCL) și de la London School of Igiene and Medical Tropical.

Ei au cerut la aproape 2.000 de persoane un raport săptămânal dacă cineva din gospodăria lor avea simptome de boală respiratorie. Și oricui cu simptome i s-a cerut să trimită o proba pentru testare pentru o serie de viruși.

Astfel, cercetătorii au observat vârfuri mari în cazurile de coronavirus în timpul iernii, cam în același timp cu sezonul gripei. Vara a fost inregistrat un număr mic de cazuri.

Unul dintre autorii studiului, Ellen Fragaszy, de la UCL, a spus că, prin urmare, este „posibil să vedem un pic de ușurare în cazuri peste vară”. Dar nu am putea fi siguri că așa se va comporta noul coronavirus.

Și numărul mare de cazuri și răspândirea lor în întreaga lume au sugerat să nu fim prea increzatori la un răgaz de vară.

Este acest virus ca și alte coronavirusuri?

Noul coronavirus, numit Sars-Cov-2, care determină boala Covid-19, pare să se răspândească în același mod ca și alte coronavirusuri.

Dar ceea ce o face distinctă este cât de grav bolnav devine persoane și numărul de decese pe care le provoacă.

Dr. Michael Head, de la Universitatea din Southampton, a spus că dezvoltarea și impactul noului coronavirus au fost „în mod clar foarte diferite de coronavirusurile de tip „rece” existente. „Rămâne de văzut dacă cazurile de Covid-19 vor scădea ca răspuns la schimbările de mediu, cum ar fi temperatura și umiditatea”, a spus el.

Adauga un comentariu