Actualitate

Calendar ortodox 28 aprilie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Publicat: 28 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Calendar ortodox 28 aprilie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi
Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre

Calendar ortodox 28 aprilie. Sfinţii Iason si Sosipatru au făcut parte din cei Şaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. Despre Sfinţii Apostoli lason si Sosipatru aflam din Epistola către Romani a Sfantului Apostol Pavel, unde acesta ii numeşte de un neam cu el (Romani 16; 21).

Sfântul Apostol Iason a fost numit Episcop al oraşului Tars de către Sfântul Apostol Pavel, in timp ce Sfântul Apostol Sosipatru a fost hirotonit Episcop in Iconium. Aceşti doi Apostoli au ajuns sa predice cuvântul Evangheliei in Insula Corfu, unde au ridicat o biserica in cinstea Sfântului Arhidiacon Stefan.

Aflând de activitatea lor misionara, regele insulei i-a trimis in închisoare, unde au fost închişi împreună cu şapte tâlhari. Apostolii le-au propovăduit acestora învăţătura lui Hristos si i-au adus la dreapta credinţă. Auzind despre schimbarea tâlharilor, regele a poruncit ca aceştia sa fie omorâţi. In acest fel, cei şapte tâlhari au luat cununa muceniciei.

Când regele ii tortura pe Sfinţii Apostoli lason si Sosipatru, fiica lui, fecioara Cherchira, privea patimile lor. In acel moment s-a declarat si ea creştea. Regele a poruncit apoi ca ea sa fie închisă în temniţa. Văzând ca fiica sa nu doreşte sa se lepede de credinţa in Hristos, regele a poruncit sa se dea foc temniţei in care era închisă.

Printr-o minune dumnezeiasca fecioara a rămas nevătămat. Văzând aceasta, regele a ordonat ca fiica lui sa fie omorâtă de către arcaşi. La scurta vreme insa, s-a întâmplat ca regele sa moara, iar Sfinţii Apostoli lason si Sosipatru au ramas în viaţă.

Noul rege al insulei primind Sfântul Botez, a oprit persecuţiile împotriva creştinilor. Sfinţii Apostoli lason si Sosipatru au predicat Evanghelia si au păstorit Biserica din Insula Corfu până la sfârşitul vieţii.

Calendar ortodox 28 aprilie. Troparul Sfinţilor Apostoli Iason şi Sosipatru

Glasul 3

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Calendar ortodox 28 aprilie. Condacul Sfinţilor Apostoli Iason şi Sosipatru

Glasul 6

Chipul cel scris de mână…

Luminându-vă cu dogmele Apostolului Pavel, v-aţi făcut luminători lumii, de trei ori fericiţilor, că pururea luminaţi lumea cu minuni, Sfinte Apostole Iason, izvorul tămăduirilor şi Sfinte Apostole Sosipatru, lauda mucenicilor lui Hristos, Apostoli de Dumnezeu purtători, ocrotitori ai celor din nevoi, rugaţi-vă lui Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfinţilor Mucenici Dada, Maxim si Cvintilian;

– Sfintei Muceniţe Cherchira;

– Sfinţilor Mucenici Zinon si Vitalie;

– Sfântului Mucenic Eusebie;

– Sfinţilor Apostoli Onisifor si Evod;

Adauga un comentariu