Eveniment-Social

Camere de supraveghere în școli. Elevii care comit abateri grave vor fi exmatriculați

Publicat: 25 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Camere de supraveghere în școli. Elevii care comit abateri grave vor fi exmatriculați
Unitățile de învățământ vor putea solicita Ministerului Educației să monteze camere de supraveghere în interior. În plus, se vor putea monta camere și în clase, dacă părinții sunt de acord cu acest lucru. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere vor fi stocate și folosite doar în scopul prevenirii și combaterii violenței școlare

În contextul preocupărilor legate de siguranța în școli, comisia pentru învățământ a adoptat recent mai multe amendamente care permit instalarea de camere de supraveghere în școli. Această măsură este menită să asigure paza și protecția persoanelor, bunurilor și valorilor din școli. Decizia vine în urma unor cazuri mediatizate de violență în școli, care au stârnit îngrijorare în rândul părinților și profesorilor. Ligia Deca, ministrul Educației, a subliniat importanța acestei măsuri pentru creșterea nivelului de securitate în școli și pentru protejarea elevilor și personalului didactic

Un alt amendament adoptat în comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților prevede ca elevii care comit abateri grave să fie exmatriculați. Inițial, proiectul de lege propus de Guvern interzicea acest lucru, însă, potrivit unui amendament oferit de PSD, PNL și minorități, „exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestație”.

Camere de supraveghere în școli

camere de supraveghere în școli (3)
Decizia de montare a camerelor de supraveghere în școli vine în urma unor cazuri mediatizate de violență în școli, care au stârnit îngrijorare în rândul părinților și profesorilor

În urma adoptării unui amendament în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, se va înființa Planul Național de Combatere a Violenței Școlare (PNCVS) care prevede introducerea unor măsuri pentru prevenirea și combaterea violenței în școli, printre care și posibilitatea de a introduce camere de supraveghere în școli.

Unitățile de învățământ vor putea solicita Ministerului Educației să monteze camere de supraveghere în interior. În plus, se vor putea pune și în clase, dacă părinții sunt de acord cu acest lucru. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere vor fi stocate și folosite doar în scopul prevenirii și combaterii violenței școlare.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a precizat la dezbaterile din comisie că aceste amendamente sunt o urmare a cazurilor „atât de mediatizate de violenţă în şcoli” din ultimele luni.

„Considerăm că este un cadru legal care, pe de o parte, garantează respectarea drepturilor garantate de Constituţie şi de alte normative în vigoare, însă, în acelaşi timp, dă o reală mână de ajutor şcolilor şi comunităţilor şcolare pentru a putea preveni şi sancţiona, acolo unde este nevoie, violenţa în şcoală”, a declarat Ligia Deca în urmă cu câteva zile.

Elevii care comit abateri grave vor fi exmatriculați

camere de supraveghere în școli (1)
Un alt amendament propus prevede că elevii care comit abateri grave vor putea fi exmatriculați

Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților a adoptat un amendament care permite exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu, în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari.

Potrivit textului adoptat, exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație. Proiectul propus de Guvern interzicea exmatricularea preșcolarilor și elevilor din învățământul obligatoriu.

„Acest amendament permite exmatricularea pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. Sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului.

Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni, de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Deca în Parlament, în urmă cu câteva zile.

În concluzie, instalarea de camere de supraveghere în școli poate fi o măsură utilă pentru creșterea securității în unitățile de învățământ, dar trebuie să fie implementată cu responsabilitate și cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor celor implicați.

Adauga un comentariu