Sanatate

Cât durează recuperarea după histerectomie totală? Tot ce trebuie să știi despre intervenția chirurgicală

Publicat: 17 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât durează recuperarea după histerectomie totală Tot ce trebuie să știi despre intervenția chirurgicală
Cât durează recuperarea după histerectomie totală" este o întrebare ce multe femei și-o pun după ce au trecut printr-o astfel de intervenție

Probabil v-ați întrebat cât durează recuperarea după histerectomie totală dacă ați trecut printr-o asemenea intervenți chirurgicală de curând. Din cauza faptului că operația se poate efectua pe mai multe căi, timpul de recuperare poate fi diferit. De regulă se stă de la una până la patru zile în spital, apoi pacienta își poate relua viața după cel mult 8 săptămâni. De asemenea, vârsta femeii este un factor important ce joacă în recuperarea sa.

Deși vă puteți confrunta cu anumite neplăceri după histerectomia totală, după ce v-ați recuperat viața începe să revină la normal.

Cât durează recuperarea după histerectomie totală?

Histerectomia este intervenția chirurgicală ce presupune extirparea uterului. Aceasta este indicată dacă vă confruntați cu afecțiuni precum sângerările uterine abundente, neoplazii, endometrioza, boala inflamatorie pelviană sau fibroame. Există două tipuri subtotală și totală. Primul tip presupune excizarea corpului uterin, iar în cazul celei de-a doua se excizează uterul împreună cu colul. Operația se poate efectua pe mai multe căi, iar timpul de recuperare depinde de acestea. Pacientele ce optează pentru histerectomia vaginală sau laparoscopia se recuperează cel mai rapid. De cele mai multe ori, după intervenție va trebui să stați timp de trei zile în spital. 

Ulterior, nu veți mai avea nevoie de nici un tratament, însă recuperarea completă necesită de regulă între 4 și 8 săptămâni. De asemenea, în primele 2-3 săptămâni va trebui să vă odihniți deoarece este foarte important să nu depuneți efort. Tot în acest timp va trebui să evitați să ridicați greutăți. Viața sexuală se poate relua după circa 6 săptămâni. Recuperarea completă depinde și de vârsta pacientei. Cu toate că recuperarea nu durează mult, trebuie să știți că există câteva riscuri ale operației. Printre ele se numără infecțiile, pierderile masive de sânge, leziuni ale intestinelor, vezicii urinare, uretrelor și uretrei, dar și formarea de fistule, ce pot necesita o a doua intervenție. 

Viața după intervenția chirugicală, posibile neplăceri pe care le poți avea

După histerectomia totală vei putea observa unele schimbări ce sunt absolut normale. Este posibil să te confrunți cu constipație sau infecții urinare, ce pot fi combătute prin consumul unui volum mai mare de lichide și prin introducerea fructelor și a legumelor în dieta zilnică. De asemena, este posibil ca până la 6 săptămâni să observați sângerări vaginale. În cazul în care există mirosuri anormale sau cheaguri de sânge va trebui să luați legătura de urgență cu medicul specialist. 

Dacă au fost îndepărtate și ovarele, veți avea simptome ca cele de la menopauză: transpirație, bufeuri, anxietate sau depresie. După operație nu va trebui să mai folosiți metode contraceptive, dar va trebui să folosiți prezervativ pentru a vă proteja de bolile cu transmitere sexuală. Totodată, după intervenția chirurgicală nu veți mai avea menstruație. În ceea ce privește viața sexuală, aceasta nu se schimbă. Unele femei au spus chiar că s-a îmbunătățit după operație. În unele cazuri mai rare, poate exista și o reducere a libidoului. 

„Cât durează recuperarea după histerectomie totală” este o întrebare ce multe femei și-o pun după ce au trecut printr-o astfel de intervenție. Timpul de vindecare depinde de vârsta pacientei, de complicații și de modul în care a fost efectuată operația. 

Adauga un comentariu