Tot mai mulți români au început să gândească ori chiar să planifice vacanțe. Și în România, mulți au renunțat la orice intenție de a ieși în această vară peste hotare.
„Probabil că lunile iunie, iulie, probabil și o parte din luna august, sunt luni în care turiștii români vor fi foarte ispitiți să își petreacă o vacanță în România, să nu urce în autocar, să nu urce în avion, să se întoarcă foarte rapid în cazul în care din nefericire, într-o destinație sau altă vor fi raportate creșteri de coronavirus”, spune Ciprian Enea, consultant în turism.
Pe litoral, hotelierii sunt nerăbdători să primească turiști, cu tot cu măsurile anti-coronavirus.
„Cameristele vor lucra cu mănuși și cu masca de protecție, detergenți avizați. Pentru recepție trasăm linii de distanțare socială, facem check-în online că să nu se mai aștepte la recepție.
Vom începe întâi cu terasele, cu toate mesele la distanță, cu distanțarea socială, cu tacâmuri și veselă de unică folosință. Pe un întreg sezon vorbim de sume de peste 50-60 de mii de euro băgate în aceste măsuri de protecție. Mai important este să fie în siguranță turiștii, să plece mulțumiți cu o experiență de vară”, precizează Anca Nedea, director al Organizației Patronale Mamaia-Constanța.
Ghizii vor însoți în această vară grupuri de cel mult 20 de persoane. După 15 iunie, și cu precauțiile obligatorii.
„În primul rând, măsurile clasice: masca, spălatul pe mâini, distanță de 1,5 m între persoane. Apoi ghidul va avea responsabilitatea înainte de a intră cu grupul la check în la hotel să verifice dacă se păstrează măsurile respective la intrare și pe parcurs până când se face cazarea turistului”, menționează George Vasiliu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Ghizilor de Turism de România FNGTR.
La mare, în România, umbrelele vor fi amplasate la cel puțin un metru și jumătate între ele. Șezlongurile vor fi grupate cel mult câte 4, pentru membrii aceleiași familii.