International

Câte continente sunt pe glob? Iată informații despre fiecare în parte – FOTO

Publicat: 20 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Câte continente sunt pe glob Iată informații despre fiecare în parte - FOTO
Dacă te-ai întrebat câte continente sunt pe glob, în articol vei găsi răspunsul.

Dacă vă intrebati câte continente sunt pe glob, răspunsul este unul simplu și il veți afla în acest articol. Fiecare continent are anumite trăsături, pe el trăind civilizații și animele diferite.

Câte continente sunt pe glob?

Răspunsul la intrebarea câte continente sunt pe glob este:7. Așadar, in rândurile care urmează vă vom explica și vă vom oferi câteva detalii despre fiecare dintre cele 7 continente.

1 Africa

Denumirea „Africa” are origini latine și se crede că derivă de la termenul „Afer”, folosit în Roma Antică pentru a descrie populația din nordul Africii. De asemenea, numele ar putea avea legătură cu cuvântul berber „Ifri” sau „Ifran”, care înseamnă „peșteră” sau „tunel”. Africa reprezintă al doilea cel mai extins continent atât ca suprafață, cât și ca populație.

Suprafața totală a continentului Africa măsoară aproximativ 30.370.000 de kilometri pătrați, reprezentând astfel aproximativ 20% din întreaga suprafață a uscatului global. Acesta se întinde între Marea Mediterană și Capul Bunei Speranțe, iar canalul Suez servește drept graniță între Asia și Africa.

2 Asia

Denumirea „Asia” are rădăcini în limba greacă veche și se presupune că derivă din cuvântul asirian „asu”, cu semnificația de „răsărit” sau „locul unde soarele răsare”. În context istoric, Asia a fost percepută ca „țara răsăriteană” în comparație cu Europa, considerată „țara apuseană”.

Asia este cel mai extins continent atât ca suprafață, cât și ca populație. Cu o întindere de aproximativ 44.579.000 kilometri pătrați, Asia acoperă aproximativ 30% din întreaga suprafață terestră. Arealul său se întinde între Cercul Arctic și 10 grade sub Ecuador.

Populația continentului depășește 4,5 miliarde de locuitori, depășind astfel totalul populației celorlalte continente la un loc.

3 America de Nord

Denumirea „America” are origini în numele lui Amerigo Vespucci, un explorator italian din secolul al XV-lea. Amerigo Vespucci a efectuat observații și călătorii în partea de sud a continentului, iar numele său a devenit asociat cu descoperirea și cartografierea acestei regiuni a lumii. America de Nord, al treilea continent ca mărime la nivel global, se întinde pe o suprafață de aproximativ 24.709.000 de kilometri pătrați, reprezentând astfel 16,5% din suprafața totală a uscatului terestru.

Configurarea geografică a Americii de Nord include Canada la nord, Statele Unite ale Americii în zona centrală și Mexic la sud. Regiunea care separă munții de pe coasta estică și cei de pe coasta vestică este denumită Marile Câmpii.

4 America de Sud

America de Sud, al patrulea continent ca mărime la nivel global, acoperă o suprafață de aproximativ 17.840.000 de kilometri pătrați, ceea ce constituie 12% din întreaga suprafață terestră.

Punctul cel mai sudic al Americii de Sud este reprezentat de Capul Horn, situat pe insula cu același nume. În ceea ce privește teritoriul continental, capul Froward, localizat în sudul țării Chile, marchează punctul sudic.

Continentul este cunoscut pentru Amazon, cea mai mare pădure tropicală din lume, și Anzi, cel mai lung lanț muntos de pe Pământ. Podișul Patagonia reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai importante formațiuni geologice ale acestui continent.

5 Antarctida

Antarctida este cel mai rece continent de pe Pământ, având o suprafață de 14.000.000 de kilometri pătrați, ceea ce reprezintă aproximativ 9% din întreaga suprafață uscată a globului. Se află la Polul Sud al Pământului.

Acest continent este faimos pentru masa sa imensă de gheață, care acoperă peste 98% din suprafața sa.

Este important de menționat că Antarctica și Antarctida nu sunt termeni echivalenți. Antarctica reprezintă regiunea polară din sudul Terrei, cuprinzând atât continentul Antarctida, cât și zonele sudice și oceanele înconjurătoare. Această regiune este localizată în emisfera sudică și înconjurată de Oceanul Antarctic.

6 Europa

Europa, deși al doilea cel mai mic continent în ceea ce privește suprafața, exercită o influență culturală și istorică imensă. Cu o suprafață de aproximativ 10.180.000 kilometri pătrați, Europa reprezintă 7% din întreaga suprafață terestră.

Un aspect important al acestei configurări geografice este Turcia, o țară a cărei extindere include o parte semnificativă în Asia. Chiar și capitala acestei țări este împărțită între cele două continente ale lumii.

7 Australia

Australia este cel mai mic continent, având o suprafață de doar 8.600.000 de kilometri pătrați, reprezentând aproximativ 5,9% din întreaga suprafață uscată a globului.

Continentul australian cuprinde nu doar teritoriul principal, Australia, ci și numeroase insule situate în sudul Oceanului Pacific. Aceste insule includ Tasmania, Noua Zeelandă, Polinezia, Melanezia și Micronezia.Australia este remarcabilă pentru ecosistemele sale unice, printre care se numără Marea Barieră de Corali și deșertul Outback. Așadar, dacă te-ai întrebat câte continente sunt pe glob, acest articol ți-a răspuns la întrebare.  Îți recomandăm să intri pe galeria foto pentru a vizualiza pozele despre continente.

 

Adauga un comentariu