Prima pagină » Sanatate » Ce este dieta alcalină, de fapt. Se spune că ar avea efect curativ, dar nu este recomandată oricui
Ce este dieta alcalină, de fapt. Se spune că ar avea efect curativ, dar nu este recomandată oricui

Ce este dieta alcalină, de fapt. Se spune că ar avea efect curativ, dar nu este recomandată oricui

13 aug. 2022, 19:20,
în Sanatate

Dieta alcalină a apărut în anii ’90, iar cel care stă în spatele ei este doctorul Robert Young. Potrivit acestuia, consumul unor produse care lasă reziduuri alcaline în organism ar putea căpăta valențe curative. Însă, dieta respectivă nu ar fi recomandată oricărei persoane. Iată care este motivul!

Dieta alcalină a fost creată de doctorul Robert Young, în anii 1990. Bărbatul susține că persoanele care urmează acest stil alimentar ar putea avea un efect curativ asupra organismului. Însă, cât ce conține această dietă și cât de sănătoasă ar fi, de fapt? Flavia Bernini, biolog și nutriționist, a explicat, prin exemplificare, ce ar putea să se întâmple în organismul unei persoane, dacă urmează dieta alcalină.

Dieta medicului Robert Young este bazată pe consumul de alimente care pot lăsa reziduuri alcaline în organism și care, la rândul lor, să capete valențe curative. De asemenea, susține faptul că dieta dezechilibrată, care conține zaharuri, cărnuri, brânzeturi sau cafea, nu ar avea un efect benefic asupra organismului, pentru că ar provoca o acidificare. Biologul și nutriționistul Flavia Bernini a explicat, însă, cum se măsoară aciditatea alimentelor.

De ce dieta nu este indicată oricărei persoane?

Specialistul susține faptul că aciditatea unui aliment se măsoară prin pH. De exemplu, valoarea 7 indică o neutralitate. Dacă alimentul înregistrează o valoare sub 7, atunci este acid. Dacă valoarea este mai mare de 7, atunci este bazic sau alcalin. Însă, potrivit FDA, majoritatea alimentelor sunt acide.

”Organismul nostru are o serie de sisteme numite „tampon” care menţin stabilă această valoare: dacă se abate puţin mai mult de câteva minute, am muri. Nici un aliment nu poate interfera cu acest sistem, nici acidifiant, nici alcalinizant. Mai ales că orice alimente, chiar şi cele mai bazice, ajung în stomac unde pH-ul acidului clorhidric este egal cu 2, anulând astfel orice posibilă acţiune alcalinizantă a alimentelor”, spune specialistul.

În plus, nutriționistul nu recomandă o dietă dezechilibrată care este săracă în grăsimi sau carbohidraț, pentru că organismul uman ar putea fi expus la o deficiență nutrițională. Chiar dacă favorizează scăderea în greutate, persoana care urmează o asemenea dietă ar putea să se confrunte cu alte probleme de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024