Coronavirus

Ce este hemofilia, boala apărută în urma vaccinării anti-COVID-19 cu serul produs de compania Pfizer

Publicat: 24 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este hemofilia boala apărută în urma vaccinării anti-COVID-19 cu serul produs de compania Pfizer
Potrivit studiilor în domeniu, hemofilia este o boală de sânge moștenită doar de catre persoanele de sex masculin. În Franța, hemoflia s-a dezvoltat în câteva zile până la o lună, la persoane cu vârsta peste 75 de ani.

În Franța au fost raportate trei cazuri de hemofilie, o afecțiune gravă a sângelui, ca urmare a vaccinării anti-COVID-19 cu serul produs de compania Pfizer. Hemofilia face ca sângele să nu se coaguleze normal. Astfel, persoana în cauză are sângerări necontrolabile, care pot avea loc spontan sau în urma unor traumatisme minore.

Hemofilia duce la sângerare excesivă, prelungită, fără tendinţa de sistare. Hemoragiile pot fi interne, în articulații și mușchi sau externe, cauzate de tăieturi minore, intervenții medicale dentare sau traumatisme. În unele cazuri, sângerarea apare cu întârziere după traumatism, sau reapare după o iniţială sistare, scrie Spynews.

Potrivit studiilor în domeniu, hemofilia este o boală de sânge moștenită doar de catre persoanele de sex masculin. În Franța, hemoflia s-a dezvoltat în câteva zile până la o lună, la persoane cu vârsta peste 75 de ani.

„Printre efectele aflate deja sub supraveghere specifică, analiza unui nou caz de hemofilie dobândită în această perioadă, care creşte la trei numărul cazurilor apărute de la începutul vaccinării”, confirmă faptul că acest efect foarte rar este un “semnal potenţial” pentru o monitorizare atentă, notează ANSM.

Tipuri de hemofilie

Hemofilia este o afecţiune hematologică a cărei principală manifestare sunt hemoragiile (sângerări necontrolate), cauzate de o mutație genetică care duce la tulburări ale cascadei coagulării prin absența sau diminuarea factorilor de coagulare VIII sau IX. În funcție de factorul de coagulare implicat au fost descrise două tipuri principale de hemofilie:

hemofilia A – mutație genetică care vizează factorul de coagulare VIII;
hemofilia B – mutație genetică care vizează factorul de coagulare IX.

-De asemenea, hemofilia poate fi:

congenitală – transmisă ereditar și caracterizată prin sinteza cantitativ diminuată sau calitativ alterată a factorilor de coagulare VIII sau IX;

dobândită – caracterizată prin producerea de către organismul uman de autoanticorpi inhibitori ai factorilor de coagulare VIII sau IX proprii.

Semne și simptome

Simptomul caracteristic, cel care ridică suspiciunea de hemofilie, este sângerarea prelungită. Aceasta poate fi externă, vizibilă ca: epistaxis, sângerare prelungită în urma unei tăieturi sau zgârieturi, sângerare prelungită în urma unor extracții dentare. De cele mai multe ori, însă, sângerarea este internă, obiectivându-se ca hematurie, melenă, hematochezie, echimoze extinse.

Simptomele hemofiliei pot debuta la vârste diferite. Astfel, forma severă de hemofilie se manifestă de cele mai multe ori încă din primul an de viaţă, în timp ce forma uşoară şi cea moderată pot da simptome abia în adolescenţă sau chiar la maturitate.

În funcţie de nivelul factorului de coagulare, hemofilia este încadrată în una dintre următoarele categorii:

Forma uşoară – între 5% şi 40% din cantitatea normală de factor de coagulare. Hemoragii severe și prelungite în cazul traumatismelor majore sau intervențiilor chirurgicale.

Forma moderată – între 1% şi 5% din cantitatea normală de factor de coagulare. Rar, hemoragiile pot apărea spontan; hemoragii grave prelungite în urma traumatismelor sau intervențiilor chirurgicale. – Forma severă – sub 1% din cantitatea normală de factor de coagulare. Hemoragii frecvente, spontane mai ales la nivelul articulațiilor și mușchilor, în general fără o cauză precizată.

Simptomele hemofiliei depind de nivelul factorului de coagulare și constau în:

-Vânătăi proeminente, care apar cu uşurinţă şi uneori fără motiv
-Prezenţa sângelui în urină sau în materiile fecale
-Sângerări nazale sau la nivelul cavităţii orale
-Dureri de cap, vărsături, letargie, schimbări de comportament, tulburări de vedere, somnolenţă, slăbiciune, paralizie – acestea pot fi semne ale unei hemoragii cerebrale
-Dureri şi sângerări articulare, mai ales la nivelul genunchilor, coatelor şi gleznelor
-Sângerări puternice la locul vaccinării sau al circumciziei

Adauga un comentariu