Sanatate

Ce este tinctura de iod și ce beneficii aduce organismului

Publicat: 03 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este tinctura de iod și ce beneficii aduce organismului
Tinctura de iod este un agent microbian cu acțiune rapidă, luptând eficient împotriva bacteriilor și virusurilor.

Tinctura de iod este o soluție hidroalcoolică, utilizată ca antiseptic și dezinfectant. A fost folosită pentru prima dată în anul 1839, pentru tratarea rănilor.

Tincturile sunt folosite de sute ani de vânzătorii de plante medicinale, de specialiștii în medicina chineză, dar și de fitoterapeuți. Se realizează din diferite plante (rostopască, ghințură), dar și din iod. Aceste remedii homeopate susţin atât sănătatea emoţională, cât şi pe cea fizică, începând de la tuse şi constipaţie şi până la schimbarea dispoziţiei şi a apetitului sexual. Tinctura de iod este un agent microbian cu acțiune rapidă, luptând eficient împotriva bacteriilor și virusurilor.

Ce este tinctura de iod și ce beneficii are?

Tinctura de iod este o soluție care se folosește doar pentru uz extern, având proprietăți dezinfectante și antiseptice. Este utilizată pentru răni superficiale, tăieturi și infecții bacteriene minore. De asemenea, această tinctură este folosită pentru sterilizarea ustensilelelor medicale, înainte de operații, dar și a celor utilizate pentru prelevarea probelor de sânge.

Pe răni, este recomandat a fi aplicată cu un pansament din bumbac sau cu o pensulă mică. Tinctura de iod este potrivită atât pentru adulți, cât și pentru copii sau vârstnici, doar pentru uz exern. Cu toate acestea, este utilizată și de medicii stomatologi. Se aplică pe mucoasa bucală, pe dinți sau pe dispozitivele dentare, ca dezinfectant. Folosită în acest scop, poate irita mucoasa bucală, producând senzație de mâncărime și chiar vezicule.

recipient cu tinctură de iod
Tinctura de iod este potrivită atât pentru adulți, cât și pentru copii sau vârstnici.

Precauții și contraindicații

Tinctura de iod nu trebuie folosită de persoanele hipersensibile la iod, de nou-născuți, de persoanele cu tulburări tiroidiene sau care fac terapie cu litiu.

În plus, ar trebui ultilizată cu precauție de femeile însărcinate, deoarece iodul traversează placenta și poate dăuna fătului, provocând hipotiroidism și gușă tiroidiană.

Nici femeile care alăptează nu ar trebui să folosească tinctură de iod, deoarece iodul intră în laptele matern și poate provoca hipotiroidism temporar la sugar.

urme de tinctura de iod
Test cu tinctură de iod. Așa verifici cât iod ai în organism.

Ce este iodul

Iodul este un oligoelement, care se găsește în cantități foarte mici în corpul uman, dar extrem de important, în special pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Aceasta are nevoie de iod pentru sinteza celor doi hormoni tiroidieni, T3 și T4, care au un rol covârșitor în organism: reglează metabolismul și contribuie la dezvoltarea normală a oaselor și creierului copilului, în timpul nașterii și în perioda de sugar.

Iodul este prezent în mod natural în alimente, este disponibil ca supliment alimentar și este adăugat în sare.

„Din păcate, în ultimii ani, multe persoane reduc consumul de iod – aleg să consume sare neiodată, evită nucile, peştele şi fructele de mare etc – crezând că acesta dăunează funcţiei tiroidiene, iar unii pacienţi chiar declară că le-a fost recomandat acest lucru de către un medic. Însă glanda tiroidă nu poate funcţiona fără un aport adecvat de iod, acesta fiind crucial pentru producţia hormonilor tiroidieni, motiv pentru care s-a introdus iodarea universală a sării.

Ca urmare, a scăzut dramatic numărul persoanelor cu guşa endemică. Un studiu mare din Danemarca de Nord a arătat reducerea cazurilor de hipertiroidism, atât pe fond de guşa nodulară, cât şi pe fond de tiroidita autoimună (boala Basedow-Graves). De asemenea, a fost redusă incidenta cancerului tiroidian folicular. Suplimentarea cu iod pe perioada sarcinii scade de 3 ori riscul mamei de a dezvolta hipertiroidismul după naştere, iar la copil mortalitatea perinatală (trimestrul 3 şi prima săptămână de la naştere) este redusă cu 34%.

Cu toate acestea, trebuie precizat că şi excesul de iod poate duce la dereglarea funcţiei tiroidiene. Exemplul clasic este tratamentul cu Amiodarona pentru aritmiile cardiace, acest preparat având conţinut foarte mare de iod.” – a subliniat importanţa esenţială a unui aport adecvat de iod pentru funcţionarea normală a glandei tiroide dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog, potrivit reginamaria.ro.

femeie care tine mâinile pe gât
Iodul este indispensabil funcționării glandei tiroide.
Adauga un comentariu