Local

Ce înseamnă să fii psihologul unei femei care suferă de afecțiuni ginecologice grave: „Acestor femei le este frică” – FOTO

Publicat: 31 aug. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă să fii psihologul unei femei care suferă de afecțiuni ginecologice grave Acestor femei le este frică - FOTO
Psihologii Maternității „Cuza Vodă” din Iași, trebuie să înfrunte cele mai dificile cazuri, anume mentalitatea, durerea și furia unei femei care a fost diagnosticată cu o afecțiuni ginecologică

Psihologii Maternității „Cuza Vodă” din Iași trebuie să înfrunte cele mai dificile cazuri, precum mentalitatea, durerea și furia unei femei care a fost diagnosticată cu o afecțiune ginecologică. Acest lucru nu este deloc ușor, astfel că aceștia ne dezvăluie ce înseamnă să fii psihologul unei astfel de paciente

Ce se întâmplă în mintea unei femei care suferă de o afecțiune ginecologică este greu de imaginat. Având în vedere că epidemiologia bolilor s-a schimbat dramatic, atât medicii, cât și psihologii se confruntă cu cazuri din ce în ce mai grele.

„Fiecare pacientă care vine cu o patologie ginecologică, o consideră gravă. Impactul este serios, atât emoțional, fizic, cât și psihic. Fiecare are greutatea ei particulară. Ginecopatele sunt pacientele care au afecțiuni ginecologice fără a fi gravide. Acestea pot varia în funcție de vârstă, începând de la prima menstruație, cu tulburări menstruale, infecții, chisturi ovariene, până la cele mai serioase probleme, cum ar fi afecțiuni ale sânului, ale colului uterin, ale uterului și ovarelor, dar chiar și probleme de fertilitate”, subliniază Simona Luncanu, psiholog în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Lupta psihologilor cu un vârtej de sentimente

 poză cu Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași
Acest lucru nu este deloc ușor, astfel aceștia ne dezvăluie ce înseamnă să fii psihologul unei ginecopate

Cu astfel de paciente lucrează nu mai puțin de trei psihologi din cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași. Deși, la început, un astfel de diagnostic pare o sentință la moarte, prin sprijin emoțional și consiliere, lucrurile se ameliorează.

„Din punctul nostru de vedere, al psihologilor de la Maternitatea «Cuza Vodă» din Iași, pentru că noi lucrăm într-o echipă formată din trei psihologi, consilierea psihologică are un rol foarte important pentru gestionarea afecțiunilor ginecologice, pentru că acestea au un impact semnificativ asupra stării emoționale și psihice.

Trebuie menționat faptul că unele afecțiuni ginecologice au o severitate mai mare pentru că pot fi chiar dureroase, pot afecta fertilitatea, dar în special calitatea vieții pacientei, aici ne referim și la cea sexuală. Sprijinul pe care noi îl oferim constă în consiliere psihologică, care implică, în primul rând, sprijin emoțional, ajutând pacientele să-și exprime și să-și gestioneze emoțiile negative pe care le au în legătură cu diagnosticul respectiv”, transmite Simona Luncanu, psiholog în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Primul contact al psihologilor cu astfel de paciente este cel mai greu. Se confruntă cu un vârtej de sentimente, iar cele negative trebuie descoperite și liniștite.

„Primul contact pe care-l avem cu pacientele este dificil, pentru că acestea se află într-o stare de decompensare emoțională, care apare imediat după ce află diagnosticul. Indiferent ce diagnostic, chiar și la o simplă infecție pot decompensa. În funcție de consecințele acestui diagnostic apar manifestări emoționale diverse. Cele mai frecvente sunt anxietatea, tristețea, frica, furia.

Ne axăm pe impactul emoțional al afecțiunii și oferim strategii de gestionare a stresului și emoțiilor negative. Un alt aspect important se referă la a ajuta pacienta să gestioneze durerea prin tehnici de relaxare din cadrul terapiei cognitiv-comportamentale.

Acest aspect ajută pacienta să-și schimbe percepția despre durere. Important este faptul că efectele emoționale și psihologice ale acestor afecțiuni sunt la fel de fundamentale ca și aspectele medicale, din acest motiv, colaborarea dintre medici și psihologi este necesară”, adaugă Simona Luncanu, psiholog în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Gândirea pozitivă este calea spre vindecare

 poză cu o femeie într-un spital
Ce se întâmplă în mintea unei femei care suferă de o boală ginecologică este greu de imaginat

Dacă aceștia reușesc să trezească în mintea pacientei faptul că o gândire pozitivă poate fi sursa de vindecare, drumul spre sănătate devine mai scurt.

„Există studii care arată că, dacă factorul emoțional este stabilizat, și recuperarea somatică se produce mai rapid. Acestor femei le este frică, nu se pot bucura de ceea ce înseamnă viață, pentru că impactul unui diagnostic este debusolant și le perturbă pe toate palierele vieții. Cât pacientele rămân internate în cadrul spitalului, încercăm pe cât posibil să le recadrăm față de percepția și consecințele diagnosticului. În funcție de această recadrare, ele își pot gestiona mai eficient emoțiile în urma unui diagnostic, mai sănătos și mai constructiv. Cel mai important aspect este reprezentat de faptul că, dacă noi reușim să ne inducem că putem combate o boală, atunci chiar o putem face. Este demonstrat științific și practic.

Raportarea pe care o avem la o tulburare patologică este colosal de importantă. De ea depinde revenirea, tratarea sau agravarea bolii respective. Dacă ne poziționăm sănătos, recuperarea este imediată”, mărturisește Simona Luncanu, psiholog în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Adauga un comentariu