National

Ce pensie ai la peste 25 de ani vechime? După noua lege poți primi puncte suplimentare.

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce pensie ai la peste 25 de ani vechime După noua lege poți primi puncte suplimentare.
Ce pensie ai la 25 de ani vechime? Această formulă de calcul te va ajuta să îți dai seama.

Ministrul Muncii a prezentat o nouă lege conform căreia poți primi puncte în plus la pensie dacă ai vechime mai mare de 25 de ani. Află ce pensie poți avea dacă ai vechime de 25 de ani.

Cei ce au pensie sau vor să depună actele pentru pensie și au peste 25 de ani vechime se pot trezi cu o surpriză frumoasă, stabilitatea în activitate, respectiv un stagiu de cotizare de peste două decenii va aduce, astfel, și o pensie mai mare, deoarece pentru cei ce au îndeplinit acest stagiu vor primi din anul acesta punctaj suplimentar.

Cum să îți calculezi pensia

După noua lege din Monitorul Oficial, anume Legea 360/2023, dacă ai avut sau ai o stabilitate în activitate, adică o perioadă de cotizare la stat fără prea multe întreruperi, vei fi recompensat cu puncte suplimentare, care vor însemna, desigur, o valoare mai mare a pensiei.

Astfel, de anul acesta, pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:

0,5 puncte – pentru fiecare an realizat de peste 25 de ani

0,75 puncte – pentru fiecare an realizat de peste 30 de ani

1 punct – pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Aceste puncte se referă doar la stagiile de cotizare pentru sistemul public de pensii, de asemenea, numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an.

Pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau pensia de serviciu acordată în baza unor legi speciale această nouă regulă nu se va aplica.

Punctele de stabilitate sunt pentru a ține cont la stabilitatea totalului de puncte realizat de un asigurat. Acest număr total se calculează din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual se calculează prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. După acest număr se va stabili valoarea pensiei, care se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Ce pensie ai la 25 ani vechime

La această întrebare nu se poate da un singur răspuns clar, fiind foarte mulți factori ce trebuie să fie luați în calcul pentru a putea să îți faci o idee despre cât de mare ar fi pensia. Totuși, există o formulă de calcul care te va ajuta să îți dai seama ce valoare ar avea pensia ta dacă ai 25 de ani vechime.

La fel cum am precizat anterior, pensia este egală cu valoarea punctului de referință înmulțită cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, numărul total de puncte de pensie este format din adunarea punctelor contributive, necontributive și de stabilitate.

Ce este bine de știut este că pensia minimă a crescut cu 13,8%. Astfel, pensia ajunge de la 1.125 la 1.281 de lei începând cu 1 ianuarie 2024. O veste bună este că pensiile românilor vor crește cu inflația, ceea ce ar trebui să asigure o creștere reală a veniturilor acestora.

Ce pensie ai la 25 de ani vechime? Această formulă de calcul te va ajuta să îți dai seama.

Adauga un comentariu