Sanatate

Ce presupune tratamentul pacientului psihiatric? Iată câte componente prezintă și ce rol are realitatea virtuală – VIDEO

Publicat: 16 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce presupune tratamentul pacientului psihiatric Iată câte componente prezintă și ce rol are realitatea virtuală - VIDEO
Pe piața tehnologiilor medicale din ultimii ani au apărut tot felul de noi proceduri, menite să vină în ajutorul pacientului psihiatric.

Tratamentul pacientului psihiatric a suferit câteva modificări în ultimii ani. Pe lângă tratamentul medicamentos, se are în vedere și terapia realizată cu ajutorul realității virtuale. Despre acest lucru vorbește Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Dacă, până acum, tratamentul pacientului psihiatric consta în internarea acestuia într-un centru specializat și în administrarea unor medicamente, în prezent lucrurile au luat o altă întorsătură. Pe piața tehnologiilor medicale din ultimii ani au apărut tot felul de noi proceduri, menite să vină în ajutorul pacientului psihiatric. Acestea se bazează pe realitatea virtuală, lucru ce va conferi o altă față a medicinei în domeniul psihiatriei.

Iată în ce constă noul tratament și cum va schimba viitorul medicinei.

Ce presupune tratamentul pacientului psihiatric? Explicația Cristinei Dobre

Potrivit managerului Institutului de Psihiatrie Socola, Cristina Dobre, tratamentul pacientului psihiatric prezintă două componente: medicația și tot ceea ce s-a inventat nou pe piața tehnologiilor medicale în ultimii ani. Aceasta din urmă va constitui un lucru în plus față de tratamentul medicamentos, fiindcă e posibil să-i scadă dozele.

Aceste noi tehnologii pot ajuta, măcar o parte dintre pacienții psihiatrici, să poate fi reinserați în familie lor și, de ce nu, în societate.

„Tratamentul pacientul psihiatric are două componente: această componentă legată de partea de medicație și încă o componentă legată de tot ceea ce s-a inventat nou pe piața tehnologiilor medicale în ultimii ani. Dar asta ne va ajuta, va fi ca o chestie în plus față de tratamentul medicamentos, e posibil să scadă dozele tratamentului medicamentos, deci toate astea sunt niște terapii adjuvante și sper, cu ajutorul acestor noi tehnologii, să reușim să reinserăm pacientul psihiatric, o parte dintre ei, cu siguranță nu toți, o parte importantă dintre ei să-i reinserăm în familiile lor și, de ce nu, în societate. Ei pot aduce plus valoare și pot aduce un beneficiu societății, atât timp cât afecțiunea lor este ținută sub control.”, a declarat Cristina Dobre, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Cristina Dobre: „Realitatea virtuală pune pacientul în anumite situații”

Cristina Dobre susține că realitatea virtuală poate pune pacientul în anumite situații, cum sunt un zgomot mai important, o lumină mai importantă, o reacție din mediu. Atunci, medicul poate analiza modul de reacție și poate face corecții în tratamentul pacientului, în abordarea pacientului, în tratamentul psihologic al acestuia. Toate acestea se pot realiza într-un mediu controlat, pacientul fiind mereu supravegheat de un medic.

„Realitatea virtuală pune pacientul în anumite situații. Pacientul într-o situație de spital, în care e într-un pat, într-un mediu în care se simte sigur, s-ar putea să nu ne arate adevărata față a reacțiilor sale, atunci când este confruntat cu anumite situații mai dificile: un zgomot mai important, o lumină mai importantă, o reacție din mediu, frig. Deci sunt lucrurile astea, mediul, care reacționează cu noi, mediul înconjurător și persoanele. Și atunci, echipamentul pentru realitate virtuală ce face?

Pune pacientul supravegheat de personalul medical în anumite situații. Și atunci medicul poate analiza modul de reacție și poate face corecții în tratamentul pacientului, în abordarea pacientului, în tratamentul psihologic al pacientului, pentru că la psihiatrie știți cum e, lucrăm și cu medicul psihiatru, și cu psihologul, lucrăm și cu kinetoterapeutul, pentru că, la fel, realitatea virtuală ne arată și deficiențele în ceea ce privește mobilitatea pacientului.”, a adăugat Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie Socola.

Adauga un comentariu