Stiri medicale

Ce știm despre mutația N501Y a coronavirusului, detectată în Regatul Unit

Publicat: 22 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce știm despre mutația N501Y a coronavirusului detectată în Regatul Unit
Bilanțul zilei COVID-19

Mutația N501Y a coronavirusului SARS-CoV-2 a fost identificată la mijlocul lunii decembrie în Regatul Unit. Potrivit prim-ministrului britanic, ar putea fi „cu până la 70% mai contagioasa decât tulpina anterioară”. Oamenii de știință fac apel la prudență. Iata ce știm despre mutația N501Y a coronavirusului, detectată în Regatul Unit!

Londra și sud-estul Angliei vor petrece sărbătorile de la sfârșitul anului in carantina. Sâmbătă, 19 decembrie, premierul britanic Boris Johnson a decis să introduca in carantina o parte a țării, la mai puțin de două săptămâni după lockdown-ul parțial din 3 decembrie. Marea Britanie se confruntă cu o creștere a numărului de noi cazuri Covid-19.

Reluarea carantinei ar fi alimentată de „o nouă variantă a coronavirusului” care „pare să se răspândească mai ușor și ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă decât tulpina anterioară”, a indicat șeful guvernului britanic în timpul unei conferinta de presa.

Locuitorilor li se spune să rămână acasă, afacerile neesențiale sunt închise, iar călătoriile au fost interzise din 20 decembrie.

O tulpină identificată la mijlocul lunii decembrie în Regatul Unit

Circulația tulpinii N501Y de SARS-CoV-2 în Regatul Unit a fost dezvăluită luni, 14 decembrie, de ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock. Această mutație, care a apărut la mijlocul lunii septembrie, la Londra sau în Kent, ar fi pe cale să devină tulpina „dominantă” din sudul Angliei. Potrivit Patrick Vallance, consilier științific al guvernului britanic, aceasta ar fi cauza a 62% din contaminările înregistrate în decembrie la Londra și 43% din contaminările înregistrate în sud-est (fata de 28% la mijlocul lunii noiembrie).

„N501Y circula deja sporadic la începutul acestui an în afara Regatului Unit, în Australia din iunie-iulie, în Statele Unite din iulie și în Brazilia din aprilie”, a menționat dr. Julian Tang (Universitatea din Leicester), intervievat de AFP. Acesta a fost observat de consorțiul britanic COG-UK, care studiază genomul coronavirusurilor printre probele pozitive pentru a identifica variantele sale și distribuția lor geografică.

În afara teritoriului britanic, Organizația Mondială a Sănătății enumeră nouă cazuri în Danemarca, un caz în Olanda și unul în Australia. De asemenea, Italia a anunțat un prim caz detectat duminică. „În toată Europa, unde transmisia este răspândită, țările trebuie să își consolideze procedurile de control și prevenire”, a declarat organizația ONU într-un comunicat.

Ce știm despre mutația N501Y a coronavirusului, detectată în Regatul Unit

Coronavirusurile sufera mutatii în mod regulat: „După infectarea celulelor noastre, acestea se înmulțesc făcând copii ale lor. Acest proces nu este perfect și copiile pot conține erori: faimoasele mutații […] Cu toate acestea, la fel ca alte coronavirusuri, SARS-CoV-2 este destul de stabil, deoarece are o enzimă care corectează aceste erori (o exoribonuclează)”, indică Inserm pe site-ul său.

Potrivit lui Patrick Vallance, noua variantă a SARS-CoV-2 diferă de virusul „model” în 17 puncte, un număr „neobișnuit de ridicat”. Se spune că majoritatea sunt „asociate cu modificări ale proteinelor pe care le produce virusul” și „felul în care virusul se leagă sau intră în celule”, a spus el. Principala frică până în prezent este că boala se va răspândi mai repede.

Totusi, câteva zeci de mutații SARS-CoV-2 au fost identificate de la începutul pandemiei Covid-19, fără consecințe alarmante.

Adauga un comentariu