Economic Local

Ce taxe plătește un PFA în 2024? Antreprenorii din Iași spun că impozitele vor fi mai mari, indiferent de forma juridică. „Statul s-a gândit să mă fure cu 2.000 de lei”

Publicat: 30 ian. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce taxe plătește un PFA în 2024 Antreprenorii din Iași spun că impozitele vor fi mai mari indiferent de forma juridică. Statul s-a gândit să mă fure cu 2.000 de lei
Sistemul de impozitare pentru PFA s-a schimbat din acest an

Sistemul de taxe și impozite pentru PFA s-a schimbat din 2024. Antreprenorii din Iași susțin că multe persoane nu vor putea să plătească dările la stat pentru că nu își vor permite. Mii de ieșeni cu profesii liberale funcționează pe persoană fizică autorizată (PFA)

Ce taxe și impozite trebuie să plătească ieșenii care au PFA în 2024? Aceștia achită impozit pe venit, care este 10 la sută din venitul net sau din norma de venit, în funcție de sistemul de impozitare, sistem real sau normă de venit. De asemenea, contribuțiile la sănătate s-au schimbat. Pentru CASS, un ieșean cu PFA plătește 10 la sută din venitul net sau din norma de venit, dacă venitul este între 6 și 60 de salarii minime. Salariul minim net este de 1.898 de lei lunar. Dacă venitul net e mai mic de 6 salarii minime, se plătește 10 la sută din echivalentul a 6 salarii minime.

De asemenea, dacă venitul net e mai mare de 60 de salarii minime, maximul ce poate fi plătit e de 10 la sută din 60 de salarii minime. Atunci când vine vorba de contribuțiile la pensii, dacă venitul unei persoane cu PFA este mai mic de 12 salarii net minim, nu achită nimic pentru vechimea în muncă. Plătește, în schimb, 25 la sută din echivalentul a 12 salarii, dacă venitul net este între 12 și 24 de salarii minime. Taxele pentru veniturile obținute în 2024 pot fi plătite până la 25 mai 2025.

Sistemul de taxe și impozite pentru PFA s-a schimbat din 2024

Antreprenorii din Iași susțin că multe persoane nu vor putea să plătească dările la stat pentru că nu își vor permite.

„Mulți nu vor plăti sau, dacă o vor face, vor plăti taxele minime. Nu vrea nimeni să dea mulți bani la stat. Dacă unii vor plăti, alții vor merge la negru. Tot cei care au făcut-o probabil și până acum. Eu am PFA, am plătit taxele la timp, dar probabil că anul acesta voi amâna pentru anul viitor. Nu e vorba că au crescut mult taxele, ci că plătim mai mult pentru traiul zilnic, pentru că s-au scumpit toate”, susține Mircea Mihalache, ieșean cu profesie liberală.

Imediat după ce a fost publicat noul pachet de taxe și impozite, ieșenii și-au arătat nemulțumirea. Taxe noi sunt aplicate multinaționalelor și băncilor. Actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiționează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor. Cei care au case și mașini scumpe plătesc taxe mai mari, iar cei care lucrează în IT și câștigă peste 10.000 de lei lunar vor datora statului impozitul pe venit.

Nu sunt diferențe mari între SRL și PFA

Ieșenii sunt nemulțumiți de faptul că, deși sunt plecați în străinătate, statul român le percepe taxe și impozite în continuare.

„Pentru că am închis PFA-ul și sunt plecat în străinătate, statul s-a gândit să mă fure cu 2.000 de lei, contribuția la sistemul românesc de sănătate pe care nu îl folosesc oricum, pentru că sunt plecat din țară. Am avut și PFA, și SRL în România. De anul acesta, diferența nu este foarte mare între cele două, ca formă juridică. La final de an rămâi cu aproape aceeași bani, doar că la SRL sunt mai multe bătăi de cap. Nu poți scoate banii oricând, ci după un trimestru, pe SRL îți trebuie angajați. La PFA, plata impozitelor poate fi amânată pentru un an, prin depunerea declarației unice și plata sumelor aferente, la SRL, plata se poate face trimestrial. Eu am avut PFA, puteam retrage bani oricând, nu și de pe SRL”, susține Mihai, ieșean stabilit în străinătate.

Sistemul de taxe și impozite pentru PFA s-a schimbat din 2024.

Comentarii
  • Treaba e ca in Ro nimeni nu vrea sa-si plateasca darile, dar vrea totul ca in Vest. N-are cum. Ro colecteaza la buget 28% din PIB, media pe UE este cu 50% mai mare. Numai pe TVA deficitul de colectare este de 36, 7%, media pe UE fiind 5,3%.
    Cand vine vorba de impozitul pe profit, situatia e si mai albastra. Gap-ul se apropie de 80% si vine preponderent de la multinationale, care isi exporta profitul pe usa din spate. Daca te iei dupa contabilitatea oficiala, toate multinationalele sunt pe pierdere.

Adauga un comentariu