Drumetii

Cehia: Faimoasa pentru arhitectura sa

Publicat: 07 oct. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cehia Faimoasa pentru arhitectura sa
9

Republica Ceha este o tara aflata in centrul Europei, cuprinzand regiunile istorice Bohemia si Moravia, si o parte din Silesia. O buna perioada din secolul al 20-lea, Republica Ceha a format alaturi de Slovacia o singura tara, insa in anul 1993 cele doua s-au separat. Orasul Praga este capitala Cehiei si este cel mai mare oras. Vecinii Republicii Cehe sunt urmatorii: Germania la vest, Polonia la nord, Slovacia la est si Austria la sud. Boemia formeaza partea de vest a Cehiei si este o zona cu dealuri si campii marginite de munti, in timp ce Moravia formeaza partea estica.

Cehia este o tara cu o istorie si o cultura foarte bogata. Este o tara faimoasa pentru arhitectura sa, intalnind stilul gotic, renascentist si baroc, precum si multe influente moderne. Este o tara cu un peisaj pitoresc si cu sate si castele foarte vechi.

Dupa sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si pana in 1989, Cehia a fost sub dominatie comunista, fiind condusa si controlata de URSS. Ca urmare a manifestarilor sociale anticomuniste, cunoscute sub denumirea de „Revolutia de Catifea”, in anul 1989 conducatorii tarii au fost inlaturati de la conducerea tarii. La data de 1 ianuarie 1993, au fost create cele doua state nationale separate, Cehia si Slovacia. Primul presedinte al Cehiei a fost Václav Havel, scriitor si om intelectual care s-a bucurat de o apreciere unanima.

Republica Cehoslovacia a luat nastere in anul 1918, dupa prabusirea monarhiei austro-ungare. In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, statul a fost considerat un model de democratie nationala. Incepand cu anul 1938 situatia statului a inceput sa se inrautateasca. O parte din teritoriile Cehiei au fost anexate de Polonia si Ungaria. Protectoratul Boemiei si Moraviei a fost infiintat in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, iar Slovacia a dobandit statutul de stat independent. Eliberarea celor doua tari de catre trupele sovietice, in anul 1945, a insemnat intemeierea Republicii Socialiste Cehoslovace. „Primavara de la Praga” a fost inabusita in sange de armatele Pactului de la Varsovia, mai putin Romania. In anul 1989, Cehia a renuntat la socialism si si-a revendicat locul de drept in randul statelor democratice ale Europei.

Cehia are o clima continentala umeda, cu ierni racoroase si veri calde. Temperaturile medii, care se inregistreaza in Praga sunt cuprinse intre -5oC si 0oC in ianuarie si intre 12oC si 22oC in iulie. Temperaturile scad pe masura ce altitudinea creste. In Praga, cantitatea medie anuala de precipitatii este de 530 mm. Perioada cea mai ploioasa este perioada verii.
Caile ferate se intind pe 9.572 de km, iar soselele pe 127.204 km in totalitate pavate. In anul 2004, erau practicabili pentru navigat 664 de km (Elbe, Vlatva si Oder). Cehia dispunea de 121 de aeropurturi in anul 2006.

Puncte turistice: Podul Carol, Hradcany, orasul vechi, Strada Aurului, cartierul evreiesc, cimitirul sinagogii), Brno, Karlovy Vary, Ostrava, Plzen, Olomouc, Mariánské, Czeski Raj.

Adauga un comentariu