Culinar

Cele mai deosebite ciorbe ardelenești. Gustul autentic, păstrat cu grijă din vremuri străvechi

Publicat: 02 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În fiecare colț al României, se găsesc tradiții gastronomice locale distincte. Transilvania, o zonă încântătoare, este încărcată de obiceiuri și tradiții ce dăinuie din timpuri îndepărtate. Mâncărurile tradiționale din această regiune sunt recunoscute în întreaga lume, impresionându-i pe turiști cu gustul lor excepțional, obținut din ingrediente naturale cultivate cu grijă.

Transilvania este cunoscută nu doar pentru peisajele sale frumoase, ci și pentru un univers culinar distinct. În inima Carpaților, românii, maghiarii, sașii, armenii și alte comunități etnice care au locuit aici au contribuit la îmbogățirea reciprocă a culturii gastronomice, menținându-și în același timp identitatea culturală specifică. Preparatele din Transilvania se remarcă pentru consistența lor și pentru utilizarea generoasă de ingrediente precum untura, smântâna și carnea de porc.

Tarhonul este adesea utilizat în rețetele de ciorbe ardelenești

Pentru a prepara o ciorbă ardelenească de porc cu tarhon se vor pregăti 500 grame pulpă de porc, o ceapă, un morcov mare, o bucată de țelină, o rădăcină de păstârnac și una de pătrunjel, jumătate de ardei gras roșu, două linguri de orez, 200 grame de smântână, o lingură rasă de făină (opțional), o lingură cu vârf de tarhon uscat, câteva fire de pătrunjel verde, zeama de la o lămâie, două linguri de ulei de floarea-soarelui și sare după gust.

Tăiați carnea în bucățele de mărime potrivită și puneți-o la fiert într-o oală cu 2 litri de apă. Luați spuma ori de câte ori obeservati că se formează. Între timp, căliți în uleiul încins ceapa și rădăcinoasele tăiate cubulețe sau date pe răzătoare. După ce s-au înmuiat ușor, adăugați-le în supă, dar doar după ce carnea s-a fiert și a devenit fragedă. Adăugați și cubulețele de ardei gras, orezul și o linguriță de sare. Lăsați să clocotească timp de 15-20 de minute. Dacă supa a scăzut prea mult, mai adăugați apă fiartă în prealabil.

Între timp, amestecați smântâna cu făina și adăugați 2-3 polonice de zeamă din oală pentru a subția amestecul. Turnați-l în oală, adăugați tarhonul uscat, pătrunjelul verde și zeama de la o lămâie, iar apoi opriți focul.

Ciorbă de varză cu cârnați afumați, smântână și tarhon

Dacă vă este poftă de o ciorbă sățioasă care să vă țină de cald în zilele răcoroase, aveți nevoie de o bucată de varză, 500 mililitri de smântână, două bucăți de cârnați afumați, o linguriță de boia dulce, 3 linguri de faină, o jumătate de ardei roșu, 2 căței de usturoi, 3 bucăți de morcovi, sare și piper după gust, pătrunjel verde, tarhon, cimbru, mărar verde, toate după gust, 50 mililitri de ulei.

Începeți prin a curăța morcovii, usturoiul și ardeiul, și spălați-le bine. Luați primul rând de foi de pe varză și tăiați-o sub formă de fideluță. Apoi, presărați puțină sare peste varză și masați-o bine cu mâinile pentru a o frăgezi. Într-o cratiță, încingeți uleiul pentru a pregăti un rântaș (făină prăjită în grăsime). Când uleiul este fierbinte, adăugați două linguri de făină și amestecați. Făina trebuie lăsată să se prăjească puțin, iar apoi adăugați boiaua și amestecați rapid, după care stingeți cu puțină apă rece.

Puteți turna încă puțină apă în cratiță, deoarece veți adăuga și celelalte ingredient, adică varza, ardeiul roșu și usturoiul măruntit. Tăiați cârnații în rondele și adăugați-i în oală. Lăsați să fiarbă la foc mediu. Când toate ingredientele au fiert, iar aromele s-au întrepătruns, adăugați smântâna amestecată cu o lingură de făină și cu 3-4 polonice de zeamă din cratiță. Amestecați bine și lăsați să fiarbă, adăugând cimbru după gust. La final, potriviți ciorba cu sare, piper, tarhon și mărar verde, în cantitățile preferate de voi.

Aceste cirobe ardelenești au o savoare extraordinară, sunt hrănitoare și pline de nutrienți, fiind o idee de prânz sau cină pe cinste în zilele răcoroase.

Adauga un comentariu