Local

Cine este tânărul ieșean pe care dependența de tehnologie l-a făcut să organizeze clubul de „Cititori Anonimi”: „Vreau să duc acest proiect la nivel internațional” – FOTO

Publicat: 22 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine este tânărul ieșean pe care dependența de tehnologie l-a făcut să organizeze clubul de Cititori Anonimi Vreau să duc acest proiect la nivel internațional - FOTO
S-a inspirat din cluburile pentru Alcoolici Anonimi, devenin organizatorul clubului „Cititori Anonimi- Terapie de grup prin lectură

Dragoș Lazarin este un tânăr ieșean, în vârstă de 34 de ani. Propria dependență de internet l-a determinat să aducă în Iași una dintre cele mai frumoase idei. S-a inspirat din cluburile pentru Alcoolicii Anonimi, devenind organizatorul clubului „Cititori Anonimi – Terapie de grup prin lectură”

Dragoș Lazarin este absolvent al Universității „George Enescu” din Iași, iar pasiunea pentru citit a descoperit-o încă de când era mic. Călătorind mult cu trenul, vedea cum oamenii se relaxează citind, iar acest lucru l-a marcat, devenind conștient că orice carte citită este un câștig pentru starea de bine și, prin extensie, pentru binele comunității în care trăim.

„Inspirația pentru «Cititorii Anonimi» a venit din cărțile de psihologie pe care le-am citit de-a lungul anilor, unde am găsit deseori menționată organizația Alcoolicii Anonimi. Aceasta organizează grupuri de suport în toată lumea pentru persoanele dependente de alcool.

Grupurile sunt vindecătoare prin ele însele și au funcție terapeutică pentru că ne recunosc individualitatea și pentru că ne integrează în comunități din care vrem să fim parte. La toate acestea am adăugat pasiunea mea pentru citit și am materializat-o prin acest club”, declară Dragoș Lazarin.

Un dependent de tehnologie a înființat clubul de „Cititori Anonimi”: „Cred că ne mai putem conecta autentic unii cu alții”

Dragoș Lazarin, însă, nu se oprește aici și vrea să ducă acest proiect la nivel internațional
Activitatea „Cititori Anonimi- Terapie de grup prin lectură”, se desfășoară în fiecare joi, în cafeneaua F.A.R Cowork& Coffee

Îngrijorat de timpul pe care majoritatea tinerilor îl petrec online, își dorește ca acest proiect să reînvie conceptul de comunicare.

„Cred că ne mai putem conecta autentic unii cu alții. Îmi recunosc propria dependență de tehnologie și vreau să schimb felul în care suntem absorbiți de lumea virtuală. Dacă reușesc să ajut măcar o persoană, scopul meu este îndeplinit”, mărturisește organizatorul.

Activitatea „Cititori Anonimi – Terapie de grup prin lectură” se desfășoară în fiecare joi, în cafeneaua F.A.R Cowork& Coffee, iar acest lucru le oferă participanților o atmosferă relaxantă și potrivită pentru a lega prietenii. Ceea ce este deosebit la acest proiect este faptul că participanții nu se cunosc, însă pasiunea pentru aceeași carte îi face să se simtă apropriați.

„Cei care participă sunt curioși, mai degrabă, decât anxioși sau emoționați. Întâlnirea are loc într-o cafenea, așadar mediul este relaxat. De obicei, bem ceai și povestim despre cărți și despre noi. Cred că unii participanți se simpatizează deja între ei, au avut loc schimburi de numere de telefon și de conturi de Instagram”, povestește Dragoș Lazarin.

Întâlnirile clubului „Cititori Anonimi – Terapie de grup prin lectură” devin terapeutice prin energia pe care grupul o generează. Această activitate înseamnă mai mult decât a citi cărți, participanții își spun povestea vieții, se cunosc, iar emoțiile ies la suprafață. Dragoș Lazarin nu se oprește aici și vrea să ducă acest proiect la nivel internațional, acesta fiind deja implementat în Brașov.

poză cu Dragoș Lazarin, organizatorul Evenimentului ”Cititori Anonimi- Terapie de grup prin lectură„
Dragoș Lazarin este absolvent al Universității „George Enescu” din Iași, iar pasiunea pentru citit a descoperit-o încă de când era mic

„Vreau să dezvolt acest proiect la scară internațională, după modelul Alcoolicii Anonimi, dar fără contextul religios și fără a propune un program de recuperare în doisprezece pași. Lucrez deja la platforma «Cititorii Anonimi», pentru a putea fi replicată în orice colț al lumii. Proiectul are un potențial foarte mare care poate fi dezvoltat în mai multe direcții, precum evenimente cu scriitori, proiecte culturale și sociale sau podcast-uri.

Cea mai mare realizare a mea este că în urma unei întâlniri cu tema «Cititori Anonimi» pe care am organizat-o la Brașov am avut mai multe cereri de a reveni. Aprilie a fost luna în care grupul din Brașov și-a ales propriul moderator ce va organiza întâlnirile în continuare. Am încredere că acolo va fi un grup puternic ce ar putea fi un exemplu și pentru alte orașe”, adaugă tânărul ieșean.

„Cititori Anonimi – Terapie de grup prin lectură” are intrare liberă. Acest lucru îi încurajează pe ieșeni să participe în număr cât mai mare. Plecând de la premisa că în realitate suntem mai deconectați decât niciodată, acest club îi ajută pe tineri să se conecteze dincolo de ecrane.

Tags:
Adauga un comentariu