Diete si regimuri

Cine traieste mai mult: cei care consuma carne sau vegetarienii?

Publicat: 29 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine traieste mai mult cei care consuma carne sau vegetarienii
cine traieste mai mult

Cu siguranta, ceea ce mancam influenteaza durata vietii noastre. Te-ai intrebat vreodata cine traieste mai mult intre cei care consuma carne si cei care aleg vegetalele? Daca iti doresti o viata lunga si sanatoasa, citeste randurile de mai jos pentru a afla care dieta te ajuta mai mult in acest scop.

Capacitatea noastra de a trai o viata lunga este influentata de o combinatie intre genele si mediul nostru. In studiile care implica gemeni identici, oamenii de stiinta au estimat ca nu mai mult de 30% din aceasta influenta provine din genele noastre. Asta inseamna ca cel mai mare grup de factori care controleaza durata vietii unei persoane provine din mediul sau.

Dintre numerosii factori de mediu posibili, putini au fost la fel de studiati/dezbatuti ca dieta. Restrictia de calorii, de exemplu, este o zona investigata. Pana in prezent, studiile par sa arate ca restrictionarea caloriilor poate creste durata de viata. Cel putin la creaturile mici. Dar ceea ce functioneaza pentru soareci nu functioneaza neaparat pentru oameni.

Cine traieste mai mult

Ceea ce mancam – spre deosebire de cat mancam – este un alt subiect fierbinte de studiat, iar consumul de carne este adesea pus la microscop. Daca te-ai intrebat vreodata cine traieste mai mult: cei care prefera carnea sau vegeterienii afla ca nu esti singurul. Un studiu care a urmarit aproape 100.000 de americani timp de cinci ani a descoperit ca vegetarienii aveau un risc mai mic de deces – din orice cauza – in perioada de studiu, fata de consumatorii de carne. Acest efect a fost vizibil mai ales la barbati.

Unele meta-analize, care combina si reanalizeaza date din mai multe studii, au aratat, de asemenea, ca o dieta saraca in carne este asociata cu o longevitate mai mare. De asemenea, cu cat o persoana urmeaza o astfel de dieta pe o perioada mai mare, cu atat beneficiile sunt mai mari. Nu toate studiile sunt de acord, cu aceasta
idee. La intrebarea cine traieste mai mult intre „carnivori” si vegetarieni, raspunsul este ca nu exista nicio diferenta sau ca ea este foarte mica.

Ceea ce este clar este dovada ca dietele fara carne pot reduce riscul de a dezvolta probleme de sanatate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala si chiar cancer. Exista cateva dovezi care sugereaza ca dietele vegane ofera o protectie suplimentara peste o dieta vegetariana standard. Aceste descoperiri sunt mult mai usor de interpretat, deoarece raporteaza evenimentul real de a fi diagnosticat cu o problema de sanatate, mai degraba decat decesul din orice cauza. Deci putem spune cu incredere ca evitarea carnii ne poate creste durata de viata? Raspunsul simplu este: inca nu.

Problema cu longevitatea

Primul lucru clar este ca, in comparatie cu majoritatea celorlalte creaturi, oamenii traiesc foarte mult timp. Acest lucru face foarte dificil derularea studiilor care masoara efectul oricarui factor asupra longevitatii. Este greu sa gasim un cercetator dispus sa astepte 90 de ani pentru finalizarea unui studiu. In schimb, oamenii de stiinta fie se uita inapoi la datele de sanatate existente, fie recruteaza voluntari pentru studii care utilizeaza perioade mai scurte de timp. Ei masoara ratele de deces si cauta sa vada ce grup, in medie, a fost cel mai probabil sa moara primul. Din aceste date, se afirma despre efectul pe care anumite activitati il au asupra longevitatii, inclusiv evitarea carnii.

Exista probleme cu aceasta abordare. In primul rand, gasirea unei legaturi intre doua lucruri – cum ar fi consumul de carne si moartea timpurie – nu inseamna neaparat ca un lucru l-a cauzat pe celalalt. Cu alte cuvinte: corelatia nu egaleaza cauzalitatea. Poate parea ca vegetarianismul si longevitatea sunt legate, dar o variabila diferita poate explica legatura. De exemplu, poate ca vegetarienii fac mai mult efort, fumeaza mai putin si beau mai putin alcool decat cei care consuma carne.

Studiile nutritionale se bazeaza, de asemenea, pe voluntari, inregistrand cu exactitate si in mod veritabil aportul lor alimentar. Dar acest lucru nu poate fi luat de la sine. Studiile au aratat ca oamenii tind sa raporteze mai putin aportul de calorii si sa raporteze excesiv consumul alimentar sanatos. Fara a controla efectiv dieta grupurilor de oameni si a masura cat timp traiesc, este dificil sa ai incredere absoluta in constatari.

Cheia imbatranirii sanatoase

Deci, cine traieste mai mult: iubitorii de carne sau cei de vegetale? Ar trebui sa evitam carnea pentru o viata lunga si sanatoasa? Cheia pentru imbatranirea sanatoasa probabil consta in controlul mediului nostru. Asta include si ceea ce mancam. Din dovezile disponibile, este posibil ca o dieta fara carne sa contribuie la acest lucru. Iar evitarea carnii in alimentatie creste cu siguranta sansele de a preveni bolile. Dar exista cu siguranta si dovezi care sugereaza ca acest lucru ar putea functiona intr-adevar in paralel cu evitarea unor riscuri mai clare pentru longevitate, inclusiv fumatul.

Adauga un comentariu