Actualitate

Conferință de presă susținută de Cătălin-Aurel Giulescu, chestor de poliție al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a MAI, pe tema Cărții Electronice de Identitate – LIVE VIDEO

Publicat: 04 aug. 2021
Lucruri interesante ies la iveală în legătură cu noile buletine! De ce a fost înlocuit cuvântul '' sex '' cu '' gen''?

Noua carte electronică de identitate a provocat iar scandal, după ce Guvernul Florin Cîțu a decis să elimine rubrica ”SEX” și să o înlocuiască cu rubrica ”GEN”. O altă modificare este eliminarea tricolorului de pe noul document de identitate.

Ministerul de Interne spune că s-a introdus rubrica GEN, dar sunt posibile doar două opțiuni: masculin și feminin. Ceea ce omit șefii de la Interne este faptul că, pe viitor, se deschide calea spre introducerea unor alte variante, pe lângă masculin și feminin. Totodată, în legile românești nu există termenul juridic ”gen”. Încercând să explice de ce a fost eliminat tricolorul, MAI spune că nu ar fi avut spațiu și pentru acest simbol național.

”S-a precizat în anexă că pentru proiectul pilot va cuprinde mențiune gen. Dar, HG stabilește că sunt doar două opțiuni: feminin și masculin. Nu există nicio altă intervenție. Regulamentul UE din 2019 amintește în preambul la punctul 24 de ‘sex’ și la punctul 27 de ‘gen’. În partea dispozitivă, la art. 3, alin. 2, paragraful 2, o sa vedeți că utilizează expresia ‘gen’, adică avem o dispoziție expres.

Suntem obligați să introducem steagul UE în interiorul căruia se află indicativul României, format din două caractere, RO. Standardul ne obligă să structurăm formatul documentului.

Citește și: Liderul senatorilor PSD, despre viitoarele buletine de identitate: ‘Aș fi vrut să fie trecut sexul. Sexul ți-l dă Dumnezeu, genul ți-l alegi’

Documentul are un format mic, iar caracterele a trebuit să le reducem. Tehnic este aproape imposibil să introducem steagul României cu actualele tehnologii.”, a spus Cătălin-Aurel Giulescu, chestor de poliție al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a MAI.

Întrebat dacă este posibilă revenirea la termenul sex, Cătălin-Aurel Giulescu a răspuns: „Orice opțiune este posibilă, vom analiza cu foarte mare atenție și vom trage niște concluzii, este foarte posibil ca mențiunea respectivă să fie sex. Nu este niciun fel de problemă în acest sens. Regulamentul UE amintește în preambul la punctul 24 de sex, la punctul 27 de gen. Totodată în partea dispozitivă o să vedeți că utilizează expresia gen”.

Giulescu a precizat că vor fi două tipuri de cărți electronice de identitate: una cu steagul României, dar care nu poate fi folosită pentru a călători în afara țării, în statele UE, și una fără tricolor, dar cu steagul UE, care poate fi folosit ca document de călătorie.

Articol în curs de actualizare

Comentarii
  • D-le chestor, unde este patriotismul tău pentru care ai jurat pe Biblie ? Cum e posibil să scoți elementul cel mai important al unei țări -steagul- și să dai înapoi când ai văzut că la Antena 3 a fost mare discuție pe acest subiect? Chiar nu mai aveți nimic sfânt în voi și trebuie să ascultați doar de străini când se spune clar că e recomandare și are prioritate legislația națională? De ce n-ați făcut o dezbatere publică, nu cum ai scăldat-o că vai, ai întrebat oamenii dar n-ai avut nici o obiecție din partea lor. Dacă nu sesiza AUR și apoi din întâmplare nu se deschidea subiectul la Antena 3, ați fi mers pe șest și ați fi făcut de capul vostru. Sunteți niște trădători, niște fătălăi limbrici, fără coloană vertebrală -credeam că cei din armată au altă structură morală- dar se vede treaba că nimeni dintre voi cei puși să apărați țara și legile ei, n-aveți nimic de-a face cu asta. Penibil și dezamăgitor. Mi-e scârbă de voi toți care sunteți în funcții de conducere ale unor domenii strategice și de securitate și vă … pe noi. PS Ce pot să zic decât că : „Trăiască trădarea, trăiască străinii cărora vă închinați și cărora le lingeți pantofii, trăiască slugile fără coloană vertebrală!”.

Adauga un comentariu