Magazin

Consumi des lapte de migdale? Iată 5 pași pentru a prepara o variantă sănătoasă acasă

Publicat: 14 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consumi des lapte de migdale Iată 5 pași pentru a prepara o variantă sănătoasă acasă

În ultima perioadă, laptele de migdale a devenit tot mai popular printre consumatori, ca alternativă la laptele tradițional de vacă sau capră. Popularitatea acestui sortiment vegetal a crescut simțitor mai ales în perioada pandemiei, fiind opțiunea aleasă de consumatorii cu diverse intoleranțe sau alergii alimentare, de cei vegani sau vegetarieni și, nu în ultimul rând, de către persoanele care se implică în protejarea mediului înconjurător.

Cu un conținut scăzut de calorii și grăsimi saturate, dar bogat în nutrienți (mai ales vitamina E și antioxidanți), laptele de migdale pare să fie o alegere excelentă. Dar să nu uităm un amănunt: ca și în cazul multor alte alimente procesate, și variantele de lapte de migdale disponibile în magazine pot conține aditivi și conservanți care îi afectează valoarea nutrițională.

De aceea, prepararea laptelui de migdale acasă devine o opțiune atractivă. Nu doar că îți permite să ai control asupra ingredientelor folosite, dar te ajută și să eviți ambalajele de unică folosință, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător.

De ce să alegi laptele de migdale?

Așa cum am menționat anterior, laptele de migdale reprezintă o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant puternic cu acțiune în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Totodată, acest lapte vegetal reprezintă și o alternativă viabilă în cazul pacienților care suferă de intoleranță la lactoză sau alergii la lapte.

În egală măsură, migdalele sunt și o sursă bună de fibre și proteine. Cu toate că procesul de preparare a laptelui de migdale diminuează din cantitatea de fibre și proteine, acești nutrienți sunt încă prezenți.

Dacă îți faci griji în legătură cu aportul de calciu, în condițiile în care ai renunțat la laptele de origine animală, este important să știi că multe variante comerciale sunt îmbogățite cu calciu. Să nu uităm nici de acizii grași omega-3, cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății inimii.

Datorită conținutului său scăzut de calorii, laptele de migdale reprezintă o alegere excelentă pentru cei care vor să slăbească. Este sățios, ceea ce îl face util pentru cei care vor să reducă aportul caloric zilnic.

Vrei o variantă mai sănătoasă de lapte de migdale? 5 pași pentru a-l prepara acasă

Prepararea laptelui de migdale acasă este un proces extrem de simplu și care nici nu îți consumă prea mult timp sau energie. Iată 5 pași pentru a-l pregăti rapid:

Pasul 1: Selectarea migdalelor

Alege migdale de calitate, crude, naturale, pentru a evita pesticidele și alte substanțe chimice. Ai grijă ca sortimentul ales să fie cel de migdale crude, nu prăjite sau sărate.

Pasul 2: Pune la înmuiat migdalele

Pune migdalele într-un bol și acoperă-le cu apă. Lasă-le să se înmoaie peste noapte, astfel încât nutrienții să fie extrași, iar mixarea să fie ușoară.

Pasul 3: Clătirea și mixarea

După ce migdalele au fost înmuiate, clătește-le bine sub jet de apă. Ulterior, pune migdalele într-un blender, adaugă circa 4-5 căni de apă și mixează compoziția până obții o consistență cremoasă.

Pasul 4: Filtrarea

Folosind un tifon sau o pungă specială pentru lapte strecoară conținutul din blender și stoarce-l cât mai bine pentru a extrage o cantitate mare de lapte.

Pasul 5: Potrivește gustul

Odată finalizat laptele poți adăuga orice arome îți dorești – vanilie, scorțișoară sau miere. Amestecă bine. Cum laptele de migdale făcut acasă nu conține conservanți este bine să-l consumi în decurs de 3-5 zile. Păstrează-l într-un recipient ermetic în frigider și agită bine înainte de consum.

Nu arunca pulpa de migdale rămasă! Aceasta poate fi folosită în smoothie-uri, muffins și pâini. De asemenea, aceasta poate fi uscată și transformată în făină de migdale. Laptele de migdale nu este doar pentru cereale sau cafea. Acesta poate fi folosit inclusiv în sosuri, supe și deserturi. De exemplu, poate înlocui laptele de origine animală în rețetele de clătite, budincă și chiar în unele tipuri de paste cu sos alb.

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/almond-milk-with-almond-marble-background_14739895.htm#query=almond%20milk&position=2&from_view=search&track=ais

Adauga un comentariu