Cancan ultimă oră

Cum prepari cel mai bun cozonac, după rețeta lui Chef Sorin Bontea. Trucul care îl face mai pufos și mai gustos

Publicat: 11 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum prepari cel mai bun cozonac după rețeta lui Chef Sorin Bontea. Trucul care îl face mai pufos și mai gustos
Cum prepari cel mai bun cozonac, după rețeta lui Chef Sorin Bontea

Chef Sorin Bontea știe cum se face cozonacul perfect pentru masa de Paște, așadar iată care sunt ingredientele, dar și modul de preparare pe care le folosește juratul de la Chefi la cuțite, marca Antena 1.

De pe masa de bucate, specifică sărbătorilor pascale, nu lipsește tradiționalul cozonac, preferat de majoritatea românilor pentru gustul său delicios și textura pufoasă.

Cum prepari cel mai bun cozonac, după rețeta lui Chef Sorin Bontea

Iubitorii de dulce își pot îmbunătăți rețeta de cozonac, asta dacă nu au primit „moștenire” lista cu cele trebuincioase de la bunici sau străbunici. Inclusiv cei începători în ale bucătăriei pot încerca să gătească și să-i impresioneze pe cei dragi la masa de Paște sau de sărbători, în general.

Sorin Bontea, juratul de la Chefi la cuțite, știe cel mai bine ce să pună sau nu în rețeta de cozonac, pentru a-l face mai pufos și mai gustos, notează Ciao.ro.

1 kg făină
350 g zahăr
8 gălbenușuri
coaja rasă de la o lămâie
coaja rasă de la o portocală
50 ml de ulei
1/2 linguriță de sare
14 g de drojdie uscată
1 esență de vanilie
un pachet de unt
1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
150 g de zahăr
8 albușuri
80 g cacao
250 g nucă pisată
25 ml esență de rom

Mod de preparare

Pui laptele la încălzit, aproximativ 400 ml. Într-un bol, amesteci ingredientele uscate, făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocalăa, poi faci în mijloc o gaură. Separat gălbenușurile de ou le amesteci cu sarea până se omogenizează. Topești 150 g de unt.

Dizolvi zahărul în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. Peste ingredientele uscate, pui esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele în care s-a topit zahărul. Amesteci din nou.

Separat, amesteci uleiul cu untul topit. Când coca s-a omogenizat bine, adaugi untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Frămânți foarte bine aluatul, până devine neted și omogen.

Trucul constă în a frământa aluatul de mai multe ori pentru a-i da mai mult aer, apoi lași la dospit o oră și jumătate, cu mențiunea că la fiecare jumătate de oră vei mai frământa încă o dată și vei împături coca.

Pentru umplutură, bați albușurile spumă cu zahărul, până obții bezeaua. Adaugi apoi cacaua, nuzile și esența de rom. Aluatul dospit se împarte, în mod egal, în două părți, iar fiecare jumătate se împarte și ea în două părți.

Întinzi una din cele patru bucăți într-un dreptunghi. Împarți compoziția în patru și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și repeți procesul și la celelalte trei foi.

Împletești câte două rulouri, ungi tava cu ulei și așezi cozonacul în tavă. Mai lași să dospească încă 45 de minute, apoi îl ungi cu un amestec din lapte, ou și, dacă dorrști, și zahăr. Dai tava la 170 de grade Celsius, pentru 50 de minute, mai scrie Ciao.ro.

Adauga un comentariu