Boli si tratamente

Cum recunoastem cancerul oral

Publicat: 16 iul. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum recunoastem cancerul oral
25

Cancerul oral si orofaringian fac parte din categoria cancerului capului si gatului. Denumirile comune pentru acestea includ cancerul gurii, cancerul limbii, cancerul amigdalelor si cancerul de gat. Timp de mai bine de un deceniu a existat o crestere anuala a ratei de aparitie a cancerelor orale si orofaringiene, si acest lucru este de asteptat sa continue, intrucat nu exista o politica sau un protocol national de screening, iar factorii de risc continua sa fie relativ neschimbati.

Exista doua cai distincte prin care oamenii pot dezvolta cancer oral. Una este consumul de alcool si tutun, iar cealalta este prin expunerea la virusul HPV-16 (virusul papiloma uman 16), o etiologie relativ noua (din 1999) si aceeasi, care este responsabila pentru marea majoritate a cazurilor de cancer de col uterin la femei. In cazul unui procent mic de persoane (sub aproximativ 10%) cauza nu poate fi identificata in prezent. Se crede ca sunt cancere probabil legate de o predispozitie genetica sau de un factor de risc partial neidentificat.

In timp ce unii cred ca aceste forme de cancer sunt rare, statistica arata ca numai in SUA sunt depistate aproape 130 de persoane zilnic, iar la fiecare ora se inregistreaza cate un deces din aceasta cauza. Descoperit in stadii incipiente, cancerele orale au o rata de supravietuire de 80 pana la 90%. Din pacate, in prezent, majoritatea bolnavilor este diagnosticata in stadiu tarziu, ceea ce conduce la o rata foarte mare a mortalitatii de aproximativ 43% la cinci ani de la momentul depistarii.

Cancerul oral poate aparea in mai multe locuri ale cavitatii bucale: pe suprafata, marginile sau partea dorsala a limbii,in interiorul obrajilor, pe "cerul gurii", adica pe palatul dur (osos) sau palatul moale, pe planseul cavitatii bucale, localizat sub limba, pe buza superioara sau inferioara, pe gingii sau in interiorul maxilarelor. Mai rar, cancerul oral se poate dezvolta si in alte zone: la nivelul glandelor salivare, in sinusurile maxilare sau la nivelul faringelui.

Luati legatura imediat cu medicul dvs, daca semnele sau simptomele de mai jos persista pentru mai mult de 2 saptamani. Uneori, cancerul se manifesta ca o ulceratie pe mucoasa bucala care nu se vindeca normal. Un nodul sau o umflatura intr-o zona a cavitatii bucale sau un grup de pete albe sau rosii prezente pe mucoasa pentru mai mult timp pot fi alte semnale timpurii ale unei leziuni maligne. Semnele si simptomele cancerului oral pot include: leziuni sau ulceratii la nivelul mucoasei bucale care nu se vindeca in doua saptamani; noduli sau umflaturi fara o cauza aparenta, eroziuni sau zone mai aspre pe mucoasa bucala care nu dispar; sangerari inexplicabile la nivelul cavitatii bucale; noduli persistenti la nivelul gatului; depuneri rosii sau albicioase pe mucoasa bucala care nu dispar in cateva saptamani; senzatii persistente de furnicaturi sau amorteala la nivelul buzelor sau limbii; dinti mobili fara o cauza aparenta sau alveole care nu se vindeca in urma unei extractii; probleme la masticatie, inghitit sau vorbit care nu dispar; dureri cronice in gat, raguseli persistente sau schimbarea vocii; leziuni frecvente care ingreuneaza purtarea protezelor; dureri in urechi; scaderi dramatice in greutate.

Adauga un comentariu