Magazin

Cum să alegi focarul șemineului? 3 sfaturi utile

Publicat: 31 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să alegi focarul șemineului 3 sfaturi utile

Șemineul îndeplinește cu succes atât un rol estetic, datorită impactului vizual deosebit, cât și unul practic, fiind un sistem de încălzire eficient. Dacă te gândești să investești într-un șemineu, alegerea materialului  din care este fabricat focarul este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să o faci. 

Mai apoi, este nevoie să te hotărăști asupra puterii termice a acestuia și, nu în ultimul rând, asupra modelului. În rândurile de mai jos poți descoperi informații despre fiecare criteriu în parte, astfel încât să faci alegerea potrivită pentru arhitectura casei tale și stilul camerei în care instalezi șemineul. 

Alege un focar din fontă, oțel sau șamotă 

Acestea sunt principalele materiale din care sunt realizate focarele pentru șeminee. Fiecare are, în mod evident, caracteristici diferite:

Focare din fontă

Sunt unele dintre cele mai des întâlnite focare de șemineu, apreciate datorită durabilității și a capacității lor de a transfera imediat căldura în interiorul hotei. Pot dezvolta temperaturi de aproximativ 450 grade în interior și peste 300 grade pe evacuare, iar randamentul oferit este de 60 – 70%. Focarele din fontă dezvoltă o putere calorică mare și distribuie eficient căldura în toată locuința. 

Dacă îți dorești să obții un design rustic, focarele din fontă pot fi potrivite, deoarece au, de cele mai multe ori, rama frontală groasă. Cu toate acestea, fonta necesită întreținere frecventă din cauza depunerilor mari de cenușă atât pe sticla focarului, cât și a coșului de fum cauzate de arderea mai puțin eficientă a lemnului. 

Focare din oțel cu șamotă

Aceste tipuri de focare pot dezvolta o temperatură mai ridicată în camera de ardere, un randament crescut, precum și o ardere completă a combustibilului. Materialul permite menținerea constantă a temperaturii o perioadă îndelungată, iar cantitatea de lemne pe care o folosești scade.

Acestea au un randament superior, de peste 80% și sunt capabile să dezvolte fenomenul de post combustie și de ardere curată. Mai mult, depunerile de cenușă în interiorul focarului și pe sticla acestuia sunt minime, iar întreținerea lui este facilă. 

Există șeminee tip centrală, care îți permit să încălzești întreaga locuință cu ajutorul caloriferelor. Un exemplu este termofocarul din oțel încalzire centrală Prity 40kW, care poate încălzi până la 16 calorifere tip 22x600x1000.

Optează pentru un focar cu o putere nominală potrivită necesarului termic al locuinței tale 

În funcție de dimensiunea spațiului pe care dorești să îl încălzești și structura acestuia, poți găsi pe piață focare a căror putere nominală să corespundă necesarului termic al casei tale. Pentru a descoperi echipamentul potrivit trebuie să iei în calcul:

  • gradul de izolație al casei;
  • zona geografică;
  • orientarea casei față de punctele cardinale;
  • numărul pereților exteriori;
  • dimensiunea ferestrelor și ușilor;
  • dimensiunea încăperilor. 

Din cauza numărului mare de variabile, calculul necesarului termic este unul complex, motiv pentru care este recomandat să apelezi la un specialist pentru a descoperi care sunt necesitățile tale de încălzire. 

Achiziționează un focar potrivit stilului de amenajare pe care dorești să îl obții

Dacă ai răsfoit câteva cataloage sau site-uri de unde poți cumpăra focare, probabil ai văzut că există numeroase modele din care poți alege. Design-ul casei dictează în ce măsură un focar se potrivește sau nu locuinței tale. 

Există focare cu două sau trei geamuri, dispuse pe mai multe laturi, modele cu ușă semirotundă, pătrată sau dreptunghiulară sau unele cu deschidere verticală. De asemenea, poți opta pentru focare tip casetă, cu un singur geam, sau pentru focare suspendate, ideale pentru o amenajare avangardistă. 

Așadar, pentru un proiect de succes, poți lua în calcul materialul focarului, puterea nominală a acestuia și design-ul modelului. Pentru mai multe detalii tehnice, nu ezita să contactezi un specialist!

Sursă foto: Shutterstock

Adauga un comentariu