Boli si tratamente

Cum tratezi dermatita atopica

Publicat: 24 oct. 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum tratezi dermatita atopica
7
Pielea atopica isi poate face simtita prezenta inca din primele luni de viata. Datele arata ca unul din cinci bebelusi are aceasta problema. Pe acest fond genetic, unii vor avea pusee de dermatita toata viata, iar altii vor uita de semnele bolii pana in adolescenta.
Conform datelor medicale, pielea atopica are o particularitate.
Asa-numitele ceramide sunt deficitare, ceea ce face ca apa sa nu fie mentinuta in piele. Iata de ce tegumentele persoanelor care se nasc atopice trebuie hidratate in permanenta. E nevoie de aplicarea de creme dermato-cosmetice si de 2 ori pe zi pentru a mentine aspectul normal al tegumentul, scrie csid.ro.
Ca si in cazul alergiilor, cauza exacta a problemei nu se cunoaste. Cei mai multi experti incrimineaza anumite gene. Se stie insa ca un alergic poate dezvolta dermatita atopica, daca alergia evolueaza spre manifestari tegumentare, asa cum poate dezvolta astm bronsic, daca alergia evolueaza spre afectarea aparatului respirator.
Astfel, daca un sugar prezinta dermatita atopica, la un moment dat trebuie sa fie investigat si pentru alte posibile manifestari alergice. In cazul dermatitei atopice, primele semne apar intre 2 si 6 luni, cel mai adesea la 3 luni. In peste 60% din cazuri, dermatita atopica se instaleaza la varste mai mici de un an si in doar jumatate de cazuri simptomele dispar pana la pubertate, potrivit sursei citate.
Diagnosticul se pune in urma examenelor clinice. De obicei analizele de laborator nu sunt necesare. Leziunile apar mai ales la nivelul scalpului si al fetei, insa cand micutul incepe sa mearga, semnele se extind si la genunchi, palme sau coate.
In dermatita atopica, pielea afectata se inflameaza, se inroseste, face cruste si prezinta mancarimi intense. In cazul acestor manifestari, medicul dematolog este cel care conduce tratamentul, de obicei unul de durata. Chiar daca simptomele dispar sau se amelioreaza in timp, un atopic va trebui sa aiba toata viata un anumit ritual al ingrijirii zilnice.
Limiteaza uscarea suplimentara a pielii!
In primul rand, trebuie sa fie constient ca e absolut obligatoriu sa limiteze factorii care usuca suplimentar pielea. Acestia sunt aerul uscat sau umed (iarna incalzirea, vara aerul conditionat), schimbarea climei, trecerea de la aer rece la aer cald si invers (dar mai ales din rece in cald), caldura intensa. Pe de alta parte, imbracamintea stramta, baile repetate care nu sunt urmate de aplicarea unei creme potrivite, expunerea prelungita la soare determina la randul lor agravarea simptomelor.
De asemenea, o persoana atopica trebuie sa-si mentina functia de bariera a pielii prin folosirea corecta a emolientelor. Acestea se aplica zilnic, in primele 3 minute dupa baie. In mod normal, atopicii au nevoie doar de dermato-cosmeticele care le sunt destinate. Spre exemplu, un ulei de calitate, cum ar fi cel de masline se poate ca, uneori, sa nu fie potrivit pentru un atopic si sa-i exacerbeze reactia alergica. Aceasta deoarece poate prezenta concentratii diferite in substantele active.
De aceea, orice ingredient activ, chiar un ulei de calitate superioara, trebuie analizat, cantarit si standardizat. Mai mult, o persoana cu piele atopica nu ar trebui sa foloseasca sapunuri in exces. Si acestea trebuie sa fie alese din categoria dermato-cosmeticelor. Iar in privinta detergentilor de bucatarie, acestia se folosesc doar cu manusi.
In peste 60% din cazuri, dermatita atopica se instaleaza la varste mai mici de un an si doar in jumatate din cazuri simptomele dispar pana la pubertate.
Ingrijirea in 5 pasi:
• Baia trebuie sa dureze 5-10 minute, sa fie cu apa calda si nu fierbinte, necalcaroasa.
• Produsele de spalare nu trebuie sa contina detergenti.
• Pielea se clateste ulterior din abundenta.
• Se usuca prin tamponare si nu prin frecare.
• Imediat se aplica o crema special creata pentru atopici, din categoria dermato-cosmeticelor recomandate de medic.
Adauga un comentariu