Lifestyle

De ce ne amorțesc brațele și picioarele și ce să facem în acest sens

Publicat: 15 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce ne amorțesc brațele și picioarele și ce să facem în acest sens

Pierderea senzației la nivelul mâinilor, picioarelor și picioarelor, uneori însoțită de furnicături, este un fenomen popular. Toți cei care adormeau pe brațul lui, lucrau prea mult timp cu mouse-ul computerului sau stăteau cu picioarele încrucișate îl întâlneau.

Cel mai adesea, motivele pentru care mâinile și picioarele amorțesc sunt sigure, iar senzația neplăcută dispare de la sine în câteva minute. Dar sunt posibile și surprize neplăcute.

De ce mâinile și picioarele uneori amorțesc

Mâinile și picioarele sunt stațiile terminale ale traseelor ​​a două sisteme importante – circulator și nervos. Folosind analogia cu transportul public: dacă se produce o defecțiune la oricare dintre stații, autobuzul nu va ajunge la destinația finală. Adică, sângele care transportă oxigenul și substanțele nutritive către țesuturi nu va ajunge la degete în cantitățile necesare. Sau impulsurile nervoase nu vor fi procesate corect și veți simți amorțeală și furnicături.
Prin urmare, dacă brațele și picioarele vi se amorțesc, verificați mai întâi dacă totul este în ordine:

  • Cu circulația sângelui. Ai experimentat ceva?
  • Odată cu transmiterea impulsurilor nervoase. Ți-a încheiat încheietura mâna prea mult timp (de exemplu, pe un mouse de computer )? Acest lucru ar putea provoca ciupirea fibrelor nervoase.

Cel mai probabil, deja în stadiul diagnosticării inițiale, veți afla problema. În acest caz, a scăpa de amorțeală este simplu: răsuciți mâna, piciorul sau piciorul inferior în direcții diferite, masați membrul pentru a îmbunătăți circulația sângelui sau eliminați un nerv ciupit.

Dar se întâmplă ca brațul sau piciorul să nu pară ciupit, dar amorțeala este totuși simțită în mod regulat. Acesta este un simptom alarmant: aici putem vorbi deja despre încălcări sistemice ascunse.
De ce brațele și picioarele amorțesc în mod regulat

1. Neuropatie periferică

Aceasta este o tulburare în care sunt afectați nervii periferici, adică nervii situați departe de măduva spinării și creier, localizați în brațe și / sau picioare. Acest eșec apare adesea odată cu vârsta. Potrivit experților americani, neuropatia periferică afectează până la 20 de milioane de rezidenți din SUA, dintre care majoritatea sunt persoane în vârstă.

2. Diabetul de tip 2 incipient

Adesea amorțeală și furnicături la nivelul extremităților este unul dintre primele simptome ale apariției diabetului . În majoritatea cazurilor, acest lucru privește picioarele, nu mâinile. Dar sunt posibile opțiuni.

3. Lipsa vitaminelor

Vitaminele E, B1, B6, B12, precum și P sunt esențiale pentru o funcționare sănătoasă a sistemului nervos. De exemplu, deficitul de B12 poate fi una dintre cauzele neuropatiei periferice. Cu toate acestea, excesul de vitamina B6 poate provoca și senzații de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

4. Dragoste pentru alcool

Consumatorii de alcool suferă adesea de deficiențe de vitamine cauzate de o dietă dezechilibrată. În plus, beția în sine poate provoca leziuni ale nervilor periferici – așa-numita neuropatie alcoolică.

Ce trebuie făcut dacă mâinile și picioarele amorțesc

Ați înțeles deja: dacă amorțeala și furnicăturile devin obișnuite, acesta este un motiv pentru a vizita un medic. Terapeutul va efectua o examinare, vă va pune întrebări despre stilul de viață, obiceiurile sociale (de exemplu, probabil că va fi interesat de întâlnirile dvs. de vineri cu prietenii peste o sticlă sau două), locul și condițiile de muncă, sănătatea rudelor apropiate.

Pe baza rezultatelor, este posibil ca medicul să solicite teste, care pot include:

  • Analize de sange. Acestea pot ajuta la identificarea posibilelor diabete, deficiențe de vitamine, semne de activitate anormală a sistemului imunitar, disfuncții hepatice sau renale sau alte tulburări metabolice.
  • Electromiogramă (EMG). Acesta este un test pentru activitatea electrică a mușchilor.
  • Studii de lichid cefalorahidian. Acestea vor ajuta la identificarea anticorpilor asociați cu neuropatia periferică.

În funcție de ceea ce arată analizele, medicul dumneavoastră vă va prescrie un tratament.

Tags:
Adauga un comentariu