Dereglarea contorului electric se referă la o serie de defecțiuni: contor blocat, lipsă afișaj, salt index sau înregistrare eronată (consum exagerat). Iată la cine trebuie să apelezi când întâlnești o astfel de problemă.
Dacă ai sesizat la contorul electric o defecțiune, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îi transmiți operatorului de rețea solicitatea de verificare sau înlocuire a contorului. Trebuie să precizezi seria de contor și tipul defecțiunii. În cazul în care, în urma intervenției de teren, se ajunge la concluzia că cele relatate de persoana care a făcut sesizarea nu sunt adevărate, iar contorul funcționează normal, pentru prima verificare a contorului realizată pe parcursul ultimelor 12 luni, costul serviciului efectuat este suportat exclusiv de operatorul de rețea, potrivit enel.ro. Taxa de verificare a contorului se va aplica în cazul unei noi reclamații neîntemeiate în termen de 12 luni de la data unei reclamații anterioare neîntemeiate.
Dereglarea contorului electric: Ce este de făcut?
Dacă în urma verificării contorului de către operatorul de rețea se dovedește că este defect, acesta poate fi trimis în laboratorul metrologic. În această situație, este necesară înlocuirea obligatorie a contorului.
În ceea ce privește contoarele defecte, consumul de energie se recalculează de către operatorul de rețea conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 190/2020 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată şi în sistem pauşal.
Așadar, atunci când contorul electric s-a defectat, nu încercați să îl reparați. Trebuie doar să faceți solicitarea, iar operatorul de rețea va trimite o echipă, care fie va înlocui contorul, fie îl va repara.
Tipuri de contoare electrice
Contoarele electrice pot fi de două tipuri: magnetice (sau cu inducție) și electronice. Cele magnetice au un singur index, care poate fi citit, înregistrând numai un singur tip de energie, pe o singură zonă orară. Dacă acest contor are două cadrane, acesta va avea două discuri.
Citirea contorului magnetic
Un contor magnetic conține un număr de cifre, care trebuie citite de la stânga la dreapta, fiind precedate de simbolul “,”. Ultima sau ultimele cifre trebuie citite, ignorându-le pe acelea care apar după virgulă. Dacă ultimele cifre nu sunt eidențiate diferit, înseamnă că este necesar să fie citite toate cifrele de pe afișaj.
Citirea contorului electronic
Contoarele electrice acceptă afișarea mai multor tipuri de energie, acestea putând fi programate să înregistreze energia electrică diferențiat pe zone orare.
Contorul Smart Meter
Un alt tip de contoare este reprezentat de cele Smart Meter. Acestea afișează mai multe tipuri de energie, permițând programarea înregistrării energiei electrice diferențiat pe zone orare. Aceste contoare sunt capabile să transmită date de facturare la distanță, dar și operații de la distanță, cum ar fi: conectări, deconectări, schimbarea tarifului, transferul contractului etc.
Sunt abonatul Hutanu Constantin, Plopeni Suceava.
S-a defectat contorul electric.
Cu cine si cum iau legatura?