National

Devii proprietar dacă plătești impozitul unei locuințe? Iată toate informațiile

Publicat: 03 ian. 2024
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Devii proprietar dacă plătești impozitul unei locuințe Iată toate informațiile
Dacă plăteşti impozitul devii proprietar? Iată răspunsul la întrebare

Ai putea să devii proprietar dacă plătești impozitul unei locuințe, sau a unui teren? In acest articol vom vorbi despre ce inseamnă uzucapiunea și cum poți obține drepturi

Devii proprietar dacă plătești impozitul unei locuințe?

Uzucapiunea și înregistrarea posesiei în Cartea Funciară reprezintă singurele metode prin care se poate dobândi proprietatea derivată din simpla posesie a unui bun imobil. Posesia indică starea concretă a unui bun imobil, în timp ce proprietatea reflectă un drept legal. Legea civilă și cea penală conferă protecție posesiei.

Legea civilă asigură protecția posesiei prin intermediul acțiunilor posesorilor, prin care aceștia se pot apăra împotriva oricărei tulburări injuste a posesiei, inclusiv împotriva proprietarului. Proprietarul de drept poate recupera posesia bunului imobil doar prin intermediul cadrului legal.

În același timp, legea penală se ocupă de protejarea posesiei, considerând orice tulburare a acesteia ca infracțiune. Astfel, violența sau amenințarea îndreptată împotriva posesorului unui imobil constituie infracțiuni sancționate cu închisoare între unu și cinci ani sau cu amendă. Uzucapiunea reprezintă instituția prin care un posesor, respectând anumite condiții legale și proceduri judiciare, poate deveni proprietar.

De asemenea, uzucapiunea poate funcționa și ca o sancțiune pentru pasivitatea proprietarului de drept. Dacă acesta nu își revendică bunul de la posesor într-o anumită perioadă de timp, se consideră că renunță la drepturile asupra acelui bun sau că nu mai manifestă interes pentru acesta. Uzucapiunea este și o prezumție de abandon a bunului de către proprietar, favorizând astfel posesorul.

Ce condiții trebuie să îndeplinești

Prin urmare, persoana care utilizează un bun imobil și se comportă în raport cu acesta ca un proprietar poate, în conformitate cu legea, deveni proprietarul acelui bun imobil după expirarea unei anumite perioade de timp. Pentru a aplica uzucapiunea, anumite condiții trebuie îndeplinite în conformitate cu prevederile legale:

  • Excluderea bunurilor inalienabile – bunuri care nu pot fi transferate între persoane fizice și nu pot face obiectul unei tranzacții civile.
  • Existenta celor două elemente componente ale posesiei: corpus (elementul material) și animus (elementul psihologic).
  • Utilitatea posesiei, fără vicii semnificative.
  • Posesia trebuie să se desfășoare fără întreruperi. Conform legislației, termenul de uzucapiune este de 10 ani.
  • Legea impune condiții specifice în funcție de înscrierea sau neînscrierea posesorului sau a proprietarului în Cartea Funciară.
  • Cererea de uzucapiune poate fi depusă la judecătoria în raza căreia se află bunul imobil. Cererea trebuie să includă numele posesorului, data de la care a început posesia, temeiul legal al uzucapiunii, mențiunea existenței sau inexistenței unei Cărți Funciare pentru imobilul respectiv și, în caz de cunoaștere, numele fostului proprietar.

Alături de cerere, se anexează un certificat emis de primărie care indică dacă imobilul face parte din proprietatea publică a statului și dacă impozitele sunt plătite. De asemenea, se atașează certificatul fiscal și chitanțele doveditoare ale plății impozitelor pentru bunul imobil.

Taxa de timbru este determinată de instanță în funcție de valoarea bunului. Titlul de proprietate obținut în urma procesului de uzucapiune va fi reprezentat de hotărârea judecătorească, iar pe baza acesteia dreptul de proprietate va fi înregistrat în Cartea Funciară a imobilului. Din cauza caracterului complex al acestui proces, experții recomandă angajarea unui avocat, deoarece, chiar dacă condițiile de uzucapiune sunt îndeplinite, o gestionare necorespunzătoare a procedurilor juridice poate duce la pierderea procesului de către posesor.

Comentarii
  • Asa,s-a furat toată țara,mâna-n cu primarul,dar nu oricine devine proprietar, această lege este doar pentru ei.SUNT CASELE NATIONALIZATE CARE LE VEDEȚI PE STRĂZI ,A DAT LUMEA AFARĂ DIN ELE,SI LE-AU ÎMPĂRTIT CEI DIN PRIMARIE PLUS NEAMURILOR DE LA SATE CARE ACUM S-AU FĂCUT ORASENI CU VILE. ADEVĂRAȚI PROPIETARI NU LE-A MAI SPUS SPUS

  • Acestea sunt casele nationalizate care le-au furat toți primari si funcționari din primarii cu neamuri cu tot.ADEVĂRAȚI proprietari se judecă si acum degeaba.

  • Dacă tata îi decedat și EU plătesc curentul de patru ani pe numele meu Vine factura cum trebuie sa procedez și impozitu tot eu devin propietar după 10ani

  • Și eu aș vrea să știu dacă mama plătește impozit și tot ce tine de clădirea în care locuiește de 50 ani poate depune acte să devină proprietar fără a fi contestat acest drept? Nu știu cine este proprietar,bunivul, străbunicul, pot ce-mi sa conteste urmașii?

Adauga un comentariu